1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaasa

Vaihto-opiskelijoiden bileistä Vaasassa voi sataa kuraa syyttömienkin niskaan – "Henkisesti raskasta heille, joita tämä ei kosketa"

Poliisi on puuttunut monena viikonloppuna juhlintaan, joka on rikkonut kokoontumisrajoituksia.

Vaasa
Mies juo olutta
Poliisi on keskeyttänyt lukuisia opiskelijajuhlia Vaasassa kuukauden aikana. Viime viikonlopun juhlista otettiin kiinni muutamia nuoria, joita odottanee sakko niskoittelusta. Arkistokuva.Henrietta Hassinen / Yle

Pääasiassa vaihto-opiskelijoiden kokoontumisrajoitusten vastainen biletys aiheuttaa taas murheita Vaasassa.

Poliisi on joutunut keskeyttämään viime viikkojen aikana useita juhlia, joissa on ollut koolla osin samoja opiskelijoita.

Lue myös: Opiskelijabileiden tahti kiihtyy Pohjanmaalla – "metelikeikkoja" hoidettu jo monena viikonloppuna, enimmillään koolla 50 nuorta

Ilkka-Pohjalaisen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyse on Vaasan yliopiston ja ehkä myös Novian lyhytaikaisista vaihto-opiskelijoista, joiden juhlintaa oppilaitokset eivät ole pystyneet suitsimaan, koska kyse on vapaa-ajasta.

Vaasan ammattikorkeakoulu lähestyy vielä maanantai-iltana omia vaihto-opiskelijoitaan, vaikka tämänhetkisen tiedon mukaan he eivät ole osallistuneet juhlintaan.

VAMKin rehtorin Kati Komulaisen mukaan vastuu on korkeakoulujen yhteinen. Lisäksi osan tekemiset leimaavat helposti kaikki vaihto-opiskelijat.

– Tämä voi olla henkisesti raskasta heille, joita se ei kosketa, ja siksi heidän kanssaan käydään keskustelua, sanoo Komulainen.

Yhteisö voi reagoida rajustikin

Sosiaalisessa mediassa liikkuu ajoittain epäasiallisia kommentteja vaihto-opiskelijoista ja yleisemminkin opiskelijoista. Komulainen muistuttaa, että myös aikuiset käyttäytyvät vastuuttomasti ja toivoo, ettei opiskelijoita kohtaan nyt aleta hyökkäillä.

– Ei se tätä tilannetta edistä millään tavalla.

Viime syksynä Vaasan koronatilanne äityi nopeasti pahaksi juuri opiskelijoiden keskuudessa levinneiden tartuntojen myötä.

Lue seuraavaksi: Kaksi viikkoa ja yli 200 tartuntaa opiskelijoilla – katso päivä päivältä, miten koronatilanne räjähti maan pahimmaksi Vaasassa

Komulainen ymmärtää, että äänenpainot voivat koventua varsinkin, jos juhlista lähtee liikkeelle koronatartuntoja. Yhteisöllä on oikeus kysyä, miksi vaihto-opiskelijoita ylipäänsä on nyt ja mikä oikeus heillä on toimia vastoin rajoituksia.

– Toivon kuitenkin ymmärrettävän, että kyse on nuorista, jotka ovat vieraassa maassa emmekä vielä tiedä, miksi näin on toimittu.

Komulaisen mielestä rajoitusten rikkominen ja piittaamattomuus on yleisesti ottaen äärimmäisen surullista. Tiedon puutteesta tuskin on kyse.

– Ei pitäisi olla, koska kaikki kuusi korkeakoulua ja sairaanhoitopiiri viestivät rajoituksista kolmella kielellä.

Ilo irti ennen kotiin paluuta?

Komulainen pohtii myös, voiko kotimaan tilanteella olla vaikutusta siihen, miten vaihdossa käyttäydytään.

– Vaihto on päättymässä valtaosalla, ja monissa Euroopan maissa rajoitustilanne on hyvin hankala. Voiko olla, että halutaan ottaa kaikki irti vapaudesta, jona Suomen tilanne heille valitettavasti näyttäytyy? sanoo Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori Kati Komulainen.

Hän kaipaa korkeakouluille myös suunnitelmaa tulevaa varten. Pelkkä tsemppi ei riitä.

– Tässä eivät nyt auta empaattiset "jaksakaa vielä hetki" -viestit, vaan korkeakouluille tarvitaan selkeä exit-suunnitelma.

VAMK on jo lähtenyt rakentamaan tietä koronaturvalliseen opiskeluun sksyllä. ja Komulaisen mukaan kaikki tarvittava tehdään, jotta opiskelu voisi jatkua terveysturvallisesti.