Hyppää sisältöön

Pattitilanne Saksan liittokansleripelissä: Baijerin ja muun Saksan konservatiivit tukevat eri ehdokkaita Angela Merkelin seuraajaksi

Saksan kristillisdemokraattinen puolue CDU haluaa liittokansleriksi Armin Laschetin ja Baijerin sisarpuolue CSU taas Markus Söderin.

Armin Laschet ja Markus Söder pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden Berliinissä viikko sitten sunnuntaina. Kuva: Clemens Bilan / EPA

Saksan konservatiivien kriisi yltyi maanantaina, kun konservatiivipuolue CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU päätyivät kannattamaan eri liittokansleriehdokkaita.

Puolueet toimivat yhdessä liittovaltiotason politiikassa ja ovat perinteisesti asettaneet yhteisen liittokansleriehdokkaan. Nykyinen liittokansleri Angela Merkel on ollut CDU:n ja CSU:n yhteinen ehdokas, mutta hän aikoo jättää paikkansa syksyn liittopäivävaalien jälkeen.

Maanantaina päivällä Saksan kristillisdemokraattisen unionin CDU:n johto ilmoitti tukevansa liittokansleriksi syksyn vaaleissa puolueen vastavalittua puheenjohtajaa Armin Laschetia.

Sisarpuolue Baijerin kristillissosiaalinen liitto CSU päätyi iltapäivällä toiseen ratkaisuun. Se ilmoitti, että puolueen kansleriehdokas on puheenjohtaja Markus Söder.

Puolueliittouman odotetaan etsivän kompromissia tilanteeseen lähipäivinä tai -viikkoina. Ehdokkaat kertoivat neuvottelevansa tilanteesta ja sen ratkaisemisesta keskenään.

Mielipidemittauksissa Söder on ollut huomattavasti Laschetia suositumpi, mutta toisaalta Laschetia tukeva CDU on huomattavasti Söderin CSU:ta suurempi puolue.

Puolueliittouma on olleet kriisissä, kun sen kannatus on huvennut korruptioskandaalien ja vaikean kevään koronatilanteen myötä.

Lue myös: