1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansalaisoikeudet

STM:n johtaja Pasi Pohjola A-studiossa koronapassista: "Näen tärkeänä, ettei luoda perusteettomia odotuksia"

Koronapassista on toivottu apua yhteiskunnan avaamiseen, mutta passiin liittyy vielä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

kansalaisoikeudet
STM:n johtaja Pasi Pohjola kommentoi A-studiossa koronapassia.
A-studiossa vierailleen STM:n johtaja Pasi Pohjolan mielestä koronapassilla ei pidä luoda perusteettomia odotuksia.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola valotti A-studiossa, millainen Suomen koronapassista on tulossa. Suomessa otetaan käyttöön Euroopan unionin yhteinen vihreä todistus, johon tulee todistus saadusta rokotteesta tai sairastetusta koronasta ja negatiivinen testitulos.

Pohjolan mukaan passin käyttötarkoitukseen ja mahdollisuuksiin liittyy kuitenkin vielä paljon avoimia kysymyksiä.

Muun muassa passin vaatimukset ovat herättäneet perusoikeudellisia kysymyksiä. Esimerkiksi pelkästään rokotteeseen perustuva passi olisi yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen, sillä rokotuksen ottaminen ei ole Suomessa pakollista. Pohjolan mukaan mahdollisiin kompastuskiviin ja ongelmakohtiin tulee perehtyä tarkasti etukäteen. Passin valmistelu on kuitenkin vielä alkutekijöissään.

– Näen tärkeänä, ettei lähdetä luomaan perusteettomia odotuksia, mutta ei myöskään lähtökohtaisesti suljeta ovia.

Aikataulullisesti koronapassi tulee Suomeen kesällä. Pohjolan mukaan etenemme eurooppalaisen aikataulun mukaan.

– Meillä valmiudet rakennetaan niin, että kun se lähtee liikkeelle, niin me ollaan valmiita.

Koronapassi voi vaatia testimäärien kasvattamista

Täysin ongelmaton koronapassi ei ole, vaikka sen voisi saada myös ilman rokotetta. Tanskassa on otettu käyttöön vastaavanlainen koronapassi, jonka vuoksi on kasvatettu myös testauskapasiteettia. Tällä hetkellä tanskalaiset testaavat noin puoli miljoona henkilöä vuorokaudessa.

Vastaava panostus testaukseen ei olisi HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan Suomessa mahdollista. Sen sijaan tulisi panostaa koronatestien kohdentamiseen.

– Pitäisin esimerkiksi tapahtuman yhteydessä järjestettävää testausta parempana ajatuksena kuin puolen miljoonan ihmisen testaamista päivittäin.

Helsingin yliopiston julkisoikeuden professori Toomas Kotkasin mukaan testauskapasiteettiin tulee kuitenkin panostaa, mikäli testitulos on yksi passin saamisen vaatimuksista.

– Jos sanotaan, että saat passin negatiivisella testituloksella, mutta sinulla ei ole varaa testiin tai et voi sitä saada, niin kyllä se silloin on yhdenvertaisuuskysymys.

A-studiossa keskusteltiin koronapassista.
Tästä voit katsoa A-studion koko keskustelun koronapassista! Mukana sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola, HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ja Helsingin yliopiston julkisoikeuden professori Toomas Kotkas.

Lue lisää:

Oikeustieteilijät näkevät rokotepassissa syrjinnän mahdollisuuden – suurin ongelma liittyy rokotettujen ja rokottamattomien kohtaamiseen

Suomessa suunnitellaan pikatestejä yleisötapahtumiin – ulkomailla ollaan pidemmällä ja sinne voi kadota myös suomalaisyleisöä

Lue seuraavaksi