1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Velkaantuneen ei kannata niputtaa lainoja, koronaeristystä rikkonut kertoo tarinansa, teineille rokote ehkä jo kesällä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Henkilö katsoo puhelimeltaan järjestelylainaa tarjoavan yrityksen sivustoa.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan pikaluottojen mainonnassa hyödynnetään monia käyttäytymistaloustieteessä havaittuja ihmisille yhteisiä ja luontaisia käyttäytymistaipumuksia, kuten yltiöoptimismia.Tiina Jutila / Yle

Lainojen niputtaminen voi olla paha loukku velkaantuneelle

Vanhojen lainojen niputtaminen yhdeksi uudeksi lainaksi voi olla jopa kalliimpi vaihtoehto kuin lainojen pitäminen erillään. Moni velkaantunut tarttuu kuitenkin uuteen pikavipin muotoon, jota kutsutaan niin sanotuksi järjestelylainaksi. Velkaantuneet pitävät näiden lainojen markkinointia harhaanjohtavana.

Yhä useampi rikkoo karanteenimääräystä – Sari kertoo, miksi lähti eristyksestä

"Sari"
Antti Ullakko / Yle

Koronakaranteenin rikkomusepäilyt ovat nousseet tänä vuonna reippaasti. Viime vuonna poliisi sai 13 karanteenin rikkomiseen liittyvää tutkintapyyntöä, ja tänä vuonna tapauksia on kirjattu jo 64. Parikymppinen Sari sai koronatartunnan mökkibileistä. Haastattelussa hän kertoo, miksi rikkoi eristystä ja altisti suoraan tai välillisesti useita ihmisiä koronavirukselle.

12–15-vuotiaat saattavat saada koronarokotteen jo kesällä

Kasvomaskeihin pukeutuneet opiskelijat jonottavat koulun käytävällä.
Teinit odottavat pääsyä tunnille Halifaxissa. Jos rokotukset etenevät Suomessa suotuisasti, niin suomalaisteineillä on mahdollisuus päästä lähiopetukseen heti kesäloman jälkeen.Oli Scarff / AFP

Pfizerin rokotteen myyntiluvan ikärajan laskeminen yli 12-vuotiaisiin voi toteutua Euroopan lääkeviraston EMA:n arvion jälkeen jo kesään mennessä Suomessakin. Näin uskoo Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet. Jos arvio toteutuu, koko Suomen nuoriso olisi saanut rokotteen ensimmäisen pistoksen koulujen alkamiseen mennessä.

Minneapolisissa protesteja: Poliisi ampui nuoren mustan miehen ilmeisesti erehdyksessä

Mielenosoittajat ja mellakkapoliisit kohtasivat Minneapolisissa.
Mielenosoittajat ja mellakkapoliisit kohtasivat Minneapolisissa sunnuntaina.Stephen Maturen / AFP

Yhdysvalloissa Minneapolisissa nuoren mustan miehen ampumisesta alkaneet protestit ovat jatkuneet toista yötä alueelle määrätystä yöllisestä ulkonaliikkumiskiellosta huolimatta. Poliisipäällikön mukaan poliisi oli ilmeisesti tarkoittanut käyttää etälamautinta, mutta hän ampuikin 20-vuotiaan miehen kuoliaaksi.

Pohjoisessa lumisadetta, etelässä poutaa

Lapissa sataa ajoittain lunta. Maan etelä- ja keskiosassa sää enimmäkseen poutainen. Länsirannikolla voi tulla yksittäisiä räntäkuuroja. Lämpötila on päivällä laajalti +5 ja +10 astetta, pohjoisessa nollan molemmin puolin.

Tiistai-iltapäivän sää.
Anssi Vähämäki / Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi