Hyppää sisältöön

USA:ssa mustan miehen ampunut poliisi sotki keskenään etälamauttimen ja pistoolin – protestit leimahtivat Minneapolisissa

Minnesotan osavaltion kuvernööri on julistanut Minneapolisin ja Saint Paulin kaupunkeihin poikkeustilan ja yöllisen ulkonaliikkumiskiellon.

Daunte Wright kuoli poliisin ammuttua häntä pidätystilanteessa.
Daunte Wright kuoli poliisin ammuttua häntä pidätystilanteessa.

Yhdysvalloissa Minneapolisin alueella on ollut protesteja toista yötä peräkkäin poliisin ammuttua nuorta mustaa miestä sunnuntaina.

20-vuotias Daunte Wright kuoli poliisin ammuttua häntä pidätystilanteessa. Poliisin kerrottiin maanantaina erehtyneen aseesta ja käyttäneen käsiasetta lamauttimen sijaan. CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) poliisi oli myös huutanut käyttävänsä lamautinta.

Kyseinen poliisi on sittemmin erotettu tehtävistään.

Poliisipäällikkö Tim Gannon kutsui ampumista tahattomaksi.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) naispoliisin kehokamerassa näkyy, miten poliisi käytti asettaan ja sanoo sitten ampuneensa miestä. Nainen on vapautettu tehtävistään.

Maanantaina iltapäivällä ihmisiä kerääntyi jälleen osoittamaan mieltään Brooklyn Centerin poliisilaitoksen eteen.

Minnesotan osavaltion kuvernööri julisti maanantaina Minneapolisin ja Saint Paulin kaupunkeihin poikkeustilan ja yöllisen ulkonaliikkumiskiellon. Mielenosoittajat eivät noudattaneet sitä.

Uutistoimisto AP:n mukaan noin puolitoista tuntia ulkonaliikkumiskiellon alkamisen jälkeen mellakkapoliisit alkoivat tyhjentää aluetta kyynelkaasun ja tainnutuskranaattien avulla. Jotkut mielenosoittajista heittelivät kaasukanistereita takaisin poliiseja kohti, ja eräät ampuivat ilotulitteita poliisien suuntaan.

Sunnuntaina mielenosoituksiin osallistui muutama sata ihmistä. Poliisit ja mielenosoittajat ottivat yhteen silloinkin, ja läheisessä ostoskeskuksessa kymmeniin liikkeiseen murtauduttiin. Myös kansalliskaarti kutsuttiin paikalle.

Kansalliskaarti ja mellakkapoliisit partiovat Brooklyn Centerin poliisilaitoksen edustalla maanantaina. Kuva: Kerem Yucel / AFP

Presidentti Joe Biden vaati maanantaina läpikotaista tutkintaa sunnuntai-illan yhteenotoista. Hän lisäksi painotti, ettei hyväksy missään tapauksessa ryöstelyä tai väkivaltaa.

Protestit poliisia vastaan ovat jatkuneet jo pitkään Minneapolisissa ex-poliisi Derek Chauvinin oikeudenkäynnin vuoksi. Oikeustalo on tarkoin vartioitu, ja sitä ympäröivät esteet.

Musta George Floyd kuoli toukokuussa, kun valkoinen poliisi Chauvin painoi häntä niskasta polvella yli yhdeksän minuutin ajan.

Chauvinia syytetään muun muassa toisen asteen murhasta, josta hän voi saada 40 vuoden tuomion.

Floydin kuolemaa seurasivat laajat mielenosoitukset rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa.

Äidin mukaan pysäytettiin ilmanraikastimen takia

Wrightin äidin Katie Wrightin mukaan hän oli saanut pojaltaan soiton, jossa poika kertoi poliisien pysäyttäneen hänet ilmanraikastimen vuoksi.

– Kuulin puhelimen rahisevan ja poliisin sanovan " Daunte, älä juokse", kertoo äiti.

Tämän jälkeen puhelu katkesi, ja kun nainen oli soittanut uudelleen, pojan tyttöystävä oli vastannut ja kertonut äidille pojan makaavan kuolleena ajajan paikalla.

Paikallisen poliisin lausunnon mukaan autoa ajanut mies pysäytettiin sunnuntaina liikennerikkomuksen vuoksi. Poliisit huomasivat, että miehestä oli annettu pidätysmääräys, ja he yrittivät ottaa tämän kiinni. Mies kuitenkin palasi autoonsa, jolloin yksi poliiseista ampui aseellaan ja osui häneen.

Mies ajoi usean korttelin matkan, kunnes törmäsi toiseen autoon. Autossa ollut naismatkustaja loukkaantui.

Osavaltion rikostutkintaviranomainen on vahvistanut uutistoimisto AFP:lle tutkivansa poliisiin liittyvää ampumistapausta Brooklyn Centerissä.

Chauvinin puolustus vetosi tuomariin

Minneapolisissa on alkamassa kolmas viikko ex-poliisi Chauvinin oikeudenkäynnissä.

Uusimmat tapahtumat ovat vaikuttaneet suoraan oikeudenkäyntiin, sillä Chauvinin puolustus on vedonnut maanantaina tuomariin, jotta valamiehistö eristettäisiin.

Puolustuksen mukaan tapahtumat voivat vaikuttaa valamiehistöön.

– Tämän jutun tuomiolla tulee olemaan seurauksia. Pystyykö valamiehistö varmasti tekemään päätöksensä ajattelematta sen mahdollisia seurauksia, kysyi Chauvinin asianajaja Eric Nelson.

Tuomari kieltäytyi eristämästä valamiehistöä ennen kuin loppupuheenvuorot ensi viikolla alkavat.

Puolustus ei myöskään saanut lupaa kuulustella valamiehiä siitä, miten he ovat seuraneet Wrightin tapaukseen liittyviä mielenosoituksia.

.
.