1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sukupuolten tasa-arvo

HS: STM ajaa työntekijöille oikeutta saada nähtäväkseen kollegojensa palkkatiedot

Oikeus saada kollegan palkkatiedot nähtäväksi koskisi ehdotuksen mukaan tilanteita, joissa työntekijä epäilee tulevansa syrjityksi sukupuolen perusteella. 

sukupuolten tasa-arvo
mies- ja naishahmo
Yle Uutisgrafiikka

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ajaa työntekijöille oikeutta saada nähtäväkseen kollegojensa palkkatiedot, uutisoi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lehti on saanut haltuunsa ehdotuksen, jonka ministeriö on tuonut palkka-avoimuutta ja -tasa-arvoa edistävään kolmikantaiseen työryhmään.

Oikeus saada kollegan palkkatiedot nähtäväksi koskisi ehdotuksen mukaan tilanteita, joissa työntekijä epäilee tulevansa syrjityksi sukupuolen perusteella. Jos työntekijä sanoo epäilevänsä syrjintää, työnantaja ei voisi kieltäytyä tietojen antamisesta, HS kertoo.

Ehdotuksen mukaan palkkatietoja ei julkaistaisi kaikkien nähtäväksi. Syrjintää epäilevän työntekijän tulisi allekirjoittaa salassapitosopimus ennen kuin hän saa pyytämänsä tiedot. Hänellä olisi silti oikeus antaa saamansa tiedot palkkasyrjintäepäilyn tutkimista varten esimerkiksi henkilöstön edustajalle, ammattiliitolle, asianajajalle tai poliisille.

Lisäksi henkilöstön edustajien oikeutta saada työntekijöiden palkkatietoja nähtäväksi laajennettaisiin.

Työryhmää johtava Tanja Auvinen STM:n tasa-arvoyksiköstä ei halunnut kommentoida HS:n näkemää ehdotusta lehdelle, koska sitä ei ole tarkoitettu julkisuuteen.

Lue myös:

Vain parikymppisenä naiset ansaitsevat paremmin kuin miehet, sen jälkeen miehet porskuttavat tuloissa naisten ohi – hyvätuloisista suurin osa on miehiä

Tavoite: kaikki työntekijät tietävät toistensa palkat – Hallituksen työryhmä valmistelee parhaillaan lakeja avoimemmasta palkkauksesta

Lue seuraavaksi