Hyppää sisältöön

Stora Enso alkaa pian tehdä uutta akkumateriaalia puusta Kotkassa – akkuvalmistajat kiinnostuneita

Metsäyhtiön uuden koelaitoksen on tarkoitus tuottaa biopohjaista hiilimateriaalia havusellumassasta erotetusta ligniinistä.

Stora Enso rakentaa Kotkassa Sunilan tehdasalueelleen koelaitosta, jossa aletaan tuottaa hiilimateriaalia ligniinistä. Arkistokuva. Kuva: Kari Nikunen / Stora Enso

Metsäyhtiö Stora Enso pyrkii käynnistämään uuden koelaitoksensa Kotkan Sunilassa lähikuukausina.

Uuden koelaitoksen on tarkoitus tuottaa biopohjaista hiilimateriaalia havusellumassasta erotetusta ligniinistä.

Koelaitos on lähes valmis, ja sen laitteistoa testataan parhaillaan. Käytännössä laitevalmistajat testaavat, että laitteiden säädöt ja turvajärjestelmät toimivat.

– Suurin osa laitteista on jo asennettu. Muutamia apulaitteita vielä puuttuu, mutta päälaitteet on asennettu, projektijohtaja Kari Nikunen sanoo.

Koelaitoksen tarkka käynnistymispäivämäärä ei ole vielä tiedossa. Nikusen mukaan sitä on vaikea arvioida, koska laitoksen kaikki laitteet joudutaan ottamaan erikseen käyttöön. Koelaitos on kuitenkin tarkoitus saada pyörimään vielä vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Koelaitos tulee Stora Enson Sunilan tehdasalueelle 1980-luvun rakennukseen, joka on ollut aiemmin varastokäytössä.

Akkuvalmistajat kiinnostuneita

Ensin koelaitoksessa on tarkoituksena on tutkia, mikä on paras teknologia uudenlaisen hiilimateriaalin valmistamiseen. Myöhemmin materiaalia on tarkoitus toimittaa akkuvalmistajien testattavaksi.

– Kaikki lähtee tietenkin siitä, että prosessin ja laitteiden täytyy toimia. Jossain myöhemmässä vaiheessa saadaan tuote asiakastesteihin. Ensimmäisessä vaiheessa prosessin toimivuus on tärkein asia, projektijohtaja Kari Nikunen sanoo.

Koelaitoksen prosessin keskiössä oleva ligniini on puun liima-aine, joka sitoo puun kasaan. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi hartsin ja liimojen valmistuksessa. Ligniinistä valmistetulla hiilimateriaalilla voidaan korvata grafiitti akuissa.

Kari Nikusen mukaan uudenlainen akkumateriaali on herättänyt kiinnostusta, ja siitä on keskusteltu paljon asiakkaiden kanssa.

– Asiakkaiden puolelta viesti on, että he haluaisivat saada materiaalia mahdollisimman nopeasti omiin testeihinsä, Nikunen sanoo.

Ligniinisäkkejä Stora Enson Sunilan tehtaalla. Uudessa koelaitoksessa on tarkoitus hyödyntää juuri Sunilan tehtaan tuottamaa ligniiniä. Arkistokuva. Kuva: Annamari Luukkainen

''Tämä on meillekin oppimisprosessi''

Projektijohtaja Kari Nikusen mukaan on mahdollista, että koelaitoksen laitteistoon ja prosessiin joudutaan vielä tekemään muutoksia. Koelaitokseen on hankittu jo valmiiksi vaihtoehtoista laitteistoa.

– Kyseessä on koelaitos, ja tässä nyt testataan miten alkuperäiset oletuksemme ja ajatuksemme toimivat käytännössä. Tämä on täysin uutta, emmekä ole varmaan osanneet arvata kaikkea ennalta oikein. Ensimmäinen prosessi, joka koelaitokseen on valittu, ei välttämättä ole kaikilta osin se viimeinen, Nikunen kertoo.

Nikunen muistuttaa, että koelaitoksen toiminnassa on kyse tutkimustyöstä.

– Tämä on meillekin oppimisprosessi. Kun laitteet saadaan käyntiin, saamme hirveän paljon sellaista tietoa, jota ei ole vielä olemassa tässä maailmassa.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää aiheesta:

Stora Enson uuteen koelaitokseen on asennettu ensimmäiset laitteet Kotkassa – järjestelmiä testataan tällä viikolla

Stora Enso alkaa valmistaa puusta materiaalia sähköautojen akkuihin – koelaitos käynnistyy ensi vuoden alussa Kotkassa

Metsäjätti rakentaa uutta koelaitosta vanhaan varastorakennukseen Kotkassa: ''Tässä mennään tulevaisuuden asioihin''

Stora Enso investoi 10 miljoonaa euroa koelaitokseen Kotkassa – yhtiö tähtää akkumarkkinoille

Suomessa muhii jättipotti – tehdas eristi puusta aineen, josta voi tehdä ympäristöystävällisiä maaleja ja liimoja