1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lappi

Yöpakkaset pitävät ladut vielä hiihtokunnossa Lapissa – lauantaina luvassa aurinkoa ja jopa 10 lämpöastetta

Viikonloppuna Lapissa saadaan nauttia keväisestä säästä.

Lappi
nainen hiihtää jäällä
Öisin lämpötilat putoavat koko viikon Lapissa vielä pakkasen puolelle, mikä pitää hiihtolatuja vielä kunnossa.Ismo Pekkarinen / AOP

Vaikka keväiset säät ovat jo ilmoitelleet itsestään, saadaan Lapissa vielä nauttia talvestakin. Tänään tiistaina lunta satelee Etelä- ja Keski-Lapissa koko päivän ja vielä huomenna keskiviikkonakin ovat lumikuurot mahdollisia.

– Keskiviikon aikana myös lännenpuoleinen tuuli voimistuu ja puuskissa tuuli voi olla kovaa, jopa 15-18 metriä sekunnissa, päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Torstaista eteenpäin korkeapaineen alkaessa vahvistua Lapissa sää muuttuu aurinkoiseksi ja päivälämpötilat kipuavat 8-9 asteeseen. Pohjoisimmassa Lapissa sää voi kuitenkin olla vielä pilvistä ja lumi- ja räntäkuurot ovat mahdollisia.

Viikonlopuksi aurinkoa ja lämmintä

Viikonloppuna Lapissa saadaan nauttia keväisestä säästä. Perjantaista eteenpäin luvassa on aurinkoa sekä heikkoa tuulta. Lämpötilat kipuavat viikonloppuna Pellosta Kemi-Tornion suuntaan jopa kymmeneen lämpöasteeseen ja lauantaista onkin tulossa viikon lämpimin päivä. Pohjoisimmassa Lapissa lämpötilat pysyvät kuitenkin viileämpinä.

Öisin lämpötilat putoavat koko viikon Lapissa vielä pakkasen puolelle, mikä pitää hiihtolatuja vielä kunnossa.

– Yöpakkaset pysäyttävät sulamisprosessin laduilla, toki paikoin lämpimät päivät voivat pehmentää latujen kuntoa. Yöpakkaset ovat hyväksi myös kevättulville, Viljamaa summaa.

Lumettomalta Lappi ei myöskään näytä, mikä vaikuttaa myös hyvältä hiihtokelien jatkumisen osalta. Lapin mitta-asemilla mitataan edelleen puolimetrisiä hankia ja esimerkiksi Kittilässä lunta riittää edelleen jopa 90 senttiä. Etelä- ja Keski-Lapissa lunta on ilmatieteen laitoksen mukaan puolen metrin molemmin puolin.

Lue seuraavaksi