JYP ja Jukurit rämpivät sekä kentällä että taloudellisesti, ensi kausi tuo molemmille isoja muutoksia

Jyväskylän JYP ja Mikkelin Jukurit valahtivat ulos jääkiekon playoffeista, JYP heikoimmalla sijoituksellaan koskaan.

JYPin kokenut Ossi Louhivaara (taempana) päättää aktiiviuransa tähän kauteen. Oskari Kalajanniskan ura taas on vielä alkuvaiheissaan. Kuva: Tomi Hänninen

Jääkiekon SM-liigan runkosarja 2020–2021 paketoidaan tänään. Jyväskylän JYPin sijoitus sarjataulukossa on korkeintaan 13. Joukkue ei 1980-luvun puolivälissä alkaneella taipaleella jääkiekon korkeimmalla sarjatasolla ole koskaan sijoittunut näin huonosti.

Edellisen kerran JYP jäi ulos playoff-peleistä keväällä 2007.

– On ollut hankala kausi. Olemme kaikki pettyneitä, aina lähdetään tavoittelemaan playoff-paikkaa, ja tänä vuonna ei siihen ylletty, sanoo JYPin konkarihyökkääjä Jani Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan mitään selkeää syytä heikolle kaudelle ei ole.

– On sitä pyöritelty, että mikä on mennyt vikaan, mutta se on aika iso palapeli. Vähän sieltä sun täältä on vuodettu.

Urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen ottaa osan omalle kontolleen.

– Oman työn jälki ei ole ollut sellaista, johon olisin tyytyväinen. Meillä on ollut vähän valheellista urheilutoimintaa seurassa, olemme lipsuneet siitä, mitä todellinen kilpailullinen ammattijääkiekko vaatii. Pitää palata siihen, että urheilu on se tärkein asia tässä seurassa, hän sanoo.

Aikakausi päättyy Jyväskylässä

JYPin liigajoukkue uudistuu vahvasti ensi kaudelle. Muun muassa Jarkko Immosta, Mikko Kaltevaa ja Ossi Louhivaaraa ei enää punamustissa nähdä.

Illan peli KooKoota vastaan on Tuppuraisellekin viimeinen hurrikaanipaidassa. Sellaisen Tuppurainen on vetänyt peleihin päälleen vuodesta 2008.

– Varmaankin siinä on pelin jälkeen tunteet pinnassa, mutta tässä nyt valmistaudutaan mahdollisimman hyvin ja pyritään pelaamaan normaalia peliä. Tästä kaudesta huolimatta JYPistä jää hienot muistot ja paljon ystäviä.

Mikko Viitanen sanoo, että kaudessa oli kyse eloonjäämiskamppailusta.

– Yksi kauden isoista jutuista on ollut se, että JYP säilyy jatkossakin elossa ja elinvoimaisena, ja sen pisteen olemme saavuttaneet. Iso hatunnosto toimistolle ja pelaajille, kaikki ovat tehneet tämän eteen yhdessä töitä.

Jukureille satojen tuhansien tappiot

Myös Mikkelin Jukurit jää ulos pudotuspeleistä, kuten se on jäänyt kaikilla neljällä edelliselläkin liigakaudellaan.

– Aika sekava kausi. Joukkue oli karanteenissa ennen ensimmäisiä pelejä, ja liikkeelle jouduttiin lähtemään vähän huonolla valmistautumisella. Sen jälkeen peliesitykset ovat aaltoilleet oikein hyvistä alavireisiin, sanoo Jukurien puheenjohtaja Jukka Toivakka.

Kiekko pyörii Jukureiden hyökkäyspäässä, vastaanottavana osapuolena Oulun Kärpät. Kuva: Markku Hyttinen / AOP

Toivakka on pettynyt urheilulliseen menestykseen, mutta näkee positiivisena sen, että lähes kaikki pelit kyettiin koronasta huolimatta pelaamaan.

Taloudellisesti Jukureiden kauden tulos on vielä hieman auki, sillä kustannustuet eivät ole vielä tiedossa.

– Satojen tuhansien eurojen tappiot tästä kaudesta tulee joka tapauksessa. Mutta tilanne on hallinnassa ja seuran toiminta jatkuu, Toivakka sanoo.

Jukureiden suunnitelmana on paikata taloutta vaihtovelkakirjalainalla. Se tarkoittaisi mahdollisesti seurayhtiön osakkeita lainanantajille.

Uusi päävalmentaja ja merkittäviä muutoksia

Seuraavalle kaudelle Jukureiden joukkue muuttuu Toivakan mukaan huomattavasti. Sen lisäksi päävalmentajan saappaat vetää jalkaansa savolainen kiekkolegenda Olli Jokinen.

– Olli on aika määrätietoinen ja vaativa persoona niin valmentajana kuin pelaajana, ja hän on myös ilahduttavan kiinnostunut juniorityöstämme. Hän varmasti antaa uutta intoa mikkeliläiseen kiekkoon niin esimerkillään kuin kokemuksellaan, ja toivotaan, että vuoden kuluttua tulokset näkyvät taululla.

Pelaajiston suhteen huhumylly on jauhanut muun muassa Jani Tuppuraisen ja Jarkko Immosen siirtymisestä maakuntarajan yli Jyväskylästä Mikkeliin. Lähdössä ovat NHL-varatut Henri Nikkanen ja Mikko Kokkonen.

– Pelaajia lähtee ja pelaajia tulee, se kuuluu alan luonteeseen. NHL:ään varatut varmasti miettivät parasta reittiä sinne ja tekevät joukkueratkaisujaan sen mukaan. Kannustamme heitä siellä minne he menevät, Toivakka sanoo.

Tuppuraisen ja Immosen mahdolliseen siirtymiseen Jukureihin Toivakka ei ota kantaa, kuten ei muihinkaan tuleviin pelaajiin.

– Katsotaan sitten, kun julkistamme uusia pelaajia, että millaista kokemusta Mikkeliin tulee.