1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. George Floyd

George Floydin kuolemaa koskevassa oikeudenkäynnissä aletaan kuulla puolustuksen todistajia – Lue yhteenveto oikeudenkäynnin vaiheista

Syyttäjän todistajiksi kutsumat lääketieteen asiantuntijat ovat kertoneet, että Floyd kuoli poliisin voimankäytön seurauksena.

George Floyd
George Floydin pidätyspaikka Minneapolisissa.
George Floydin kiinniottopaikalle Minneapolisissa vietiin kukkatervehdyksiä viime kesänä. Craig Lassig / EPA

George Floydin kuolema on kuohuttanut Yhdysvaltoja ja koko maailmaa.

Floydin kuolemasta syytettynä on entinen poliisi, jonka käsiin Floyd kuoli Minneapolisissa viime toukokuussa.

Kokosimme yhteen oikeudenkäynnin tähänastiset vaiheet.

Mistä poliisia syytetään?

Entistä poliisia Derek Chauvinia syytetään toisen ja kolmannen asteen murhista eli käytännössä taposta ja kuolemantuottamuksesta. Enimmillään hän voi saada 40 vuoden tuomion, jos hänet todetaan syylliseksi.

Vielä poliisina ollessaan valkoihoinen Chauvin painoi polvellaan tummaihoisen George Floydin niskaa katuun pidätystilanteessa yli yhdeksän minuutin ajan.

Floyd sanoi poliiseille yli 20 kertaa, ettei pystynyt hengittämään.

Floyd menetti tilanteessa tajuntansa. Hänet julistettiin sairaalassa kuolleeksi tuntia myöhemmin.

Pidätys johtui siitä, että kaupan myyjä oli soittanut poliisit paikalle, kun Floyd oli maksanut ostoksensa väärennetyllä 20 dollarin setelillä.

Derek Chauvin
Entistä poliisia Derek Chauvinia syytetään taposta ja kuolemantuottamuksesta. AOP

Keitä on kuultu todistajina?

Oikeudessa kuultujen syyttäjän nimeämien lääketieteen asiantuntijoiden mukaan George Floyd kuoli Chauvinin voimankäytön seurauksena. Yhteensä seitsemän lääketieteen asiantuntijaa oli todistajana.

Lääketieteen tutkija Andrew Baker totesi oikeudessa, että Floydin huumeiden käyttö ja sydänvika myötävaikuttivat kuolemaan, mutta pääsyynä oli niskan painaminen katuun.

Oikeudessa on kuultu todistajina myös poliisin asiantuntijoita ja silminnäkijöitä. Todistajana kuultiin myös Minneapolisin poliisipäällikköä Medaria Arradondoa.

Arradondon mukaan Chauvinin ei olisi pitänyt enää painaa Floydin niskaa polvellaan sen jälkeen, kun Floyd lopetti vastustelun.

Syyttäjän todistajien mukaan Chauvin toimi määräysten vastaisesti ja Floyd kuoli polvella painamisesta johtuneen hapenpuutteen seurauksena.

Yksi viimeisistä syyttäjän todistajista oli George Floydin veli Philonise Floyd. Minnesotassa sallitaan niin sanottujen "spark of life" -todistajien kuuleminen. Heidän roolinaan on kertoa uhrin henkilökohtaisista ominaisuuksista.

Philonise Floyd kertoi muun muassa veljensä syvästä rakkaudesta heidän äitiinsä ja George Floydin koripalloharrastuksesta.

George Floydin kuva.
George Floyd oli kuollessaan 46-vuotias. AOP

Mihin puolustus vetoaa?

Chauvin on kiistänyt syytteet ja sanonut toimineensa saamansa koulutuksen mukaisesti.

Puolustus yrittää todistaa, että Floyd olisi kuollut ainakin osittain huumeidenkäytön takia. Hänen elimistössään oli fentanyyliä ja metamfetamiinia. Puolustus on myös esittänyt, että kuolema olisi johtunut sydänviasta.

George Floydin tyttöystävä Courteney Ross kertoi aikaisemmin oikeudessa, että he molemmat kamppailivat huumeongelman kanssa.

Puolustus esittää myös, että tilanteen ympärille kerääntynyt väkijoukko olisi huutelullaan häirinnyt poliiseja ratkaisevalla tavalla.

George Floydin kuolemasta käynnistyneet protestit kärjistyivät maanantaina Washingtonissa.
George Floydin kuoleman jälkeen Yhdysvalloissa on järjestetty suuria mielenosoituksia rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan. Samuel Corum / EPA

Miten oikeudenkäynti jatkuu?

Jatkossa oikeudessa kuullaan puolustuksen todistajia. Puolustuksen todistajista tiedetään vielä varsin vähän. Sitäkään ei vielä tiedetä, aikooko Chauvin itse olla äänessä oikeudenkäynnissä.

Loppulausunnot on tarkoitus aloittaa ensi maanantaina.

Milloin päätös annetaan?

Loppulausuntojen jälkeen 14-henkinen valamiehistö alkaa harkita ratkaisua. Päätöksen tekemiseen voi mennä päiviä tai viikkoja. Valamiehistön päätöksen olisi oltava yksimielinen, jotta Chauvin saisi tuomion.

Katso Ylen kirjeenvaihtajan Iida Tikan raportti oikeudenkäynnistä.

Päivitetty 13.4. klo 13.50: liitetty juttuun uusi video Ylen kirjeenvaihtajan raportista. Alkuperäisessä videossa oli tekstityksessä virheitä.

Lisää aiheesta:

Sydänvaivat tai huumeet eivät olleet George Floydin ensisijainen kuolinsyy, todistivat patologit

Syyttäjän todistaja: Hapenpuute aiheutti George Floydin kuoleman, ei yliannostus – “Kuka tahansa terve henkilö olisi kuollut samoissa olosuhteissa”

George Floydin kumppani kertoi oikeudessa pariskunnan opioidiriippuvuudesta – ex-poliisin puolustuksen mukaan Floydin kuolema johtui yliannostuksesta

Oikeudenkäynnissä näytettiin George Floydin asioiminen kaupassa ennen kuolemaansa

George Floydin perhe saa 27 miljoonaa dollaria Minneapolisin kaupungilta

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi