1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koiranpentutehtaat

Kysyimme asiantuntijoilta: koirien siruttamisessa nähdään hyviä asioita – suoraa lääkettä pentutehtailuun siitä ei ole

Koiran sirutiedot kertovat historian.

Koiranpentutehtaat
Kaksi lyhytkarvaista saksanseisojaa ja walesinspringerspanieli järven jäällä istumassa.
Vuonna 2023 syntynyt koira on tunnistusmerkittävä mikrosirulla ja ilmoitettava rekisteriin viimeistään 3 kuukauden kuluessa syntymästä. Ennen 2023 syntyneet koirat on tunnistusmerkittävä ja ilmoitettava rekisteriin vuoden 2023 aikana.Yle / Tanja Heikkonen

Koirien sirutus muuttuu pakolliseksi vuoden 2023 alusta. Suuri osa Suomen koirista on jo sirutettu, mutta esimerkiksi sekarotuisia koiria ei tarvinnut siruttaa aiemmin.

– Sirusta voi olla hyötyä silloin, kun koira karkaa, arvioi Oulun eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluneuvoja Marjo Mettovaara.

Kun koira löydetään, sirun perusteella on helppo jäljittää, kuka eläimen omistaa.

Mettovaaran mukaan siru ja pakollinen rekisteriin merkitseminen voi hillitä pentutehtailua, jos pentujen ostajat ovat hereillä. Myös Suomen kenneliiton mukaan asetuksella voi ehkäistä pentutehtailua, mutta ongelmaksi tulee valvonta.

– Toive tietysti on, että koiraa hankkivat ovat valveutuneita, eivätkä hanki koiraa, jota ei ole sirutettu tai tunnistusmerkitty. Eihän kukaan osta autoakaan ilman rekisteritietoja, johon voidaan liittää myös tietty "historia", kertoo kenneliiton jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainio.

Kuitenkin muun muassa rajavalvonta voi hyödyntää tunnistusmerkintöjä.

Kainuun soten valvontaeläinlääkäri Aila Rauatmaa näkee koirien sirutuksessa enimmäkseen hyviä puolia. Kuunetele alla olevasta linkistä Aila Rauatmaan ajatuksia sirutuksesta:

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi