1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosteollisuus

Lapin ely-keskus: Sakatin ympäristöarviointia on täydennettävä – kaivosta suunnitellaan suojellun Viiankiaavan alle Sodankylässä

Puutteita on muun muassa pohjavesivaikutusten lieventämisessä, ja kaivannaisjätteisiin liittyvissä selvityksissä.

kaivosteollisuus
Sakatin kaivoshankkeen YVA-raportti on noin 2000-sivuinen järkäle.
Sakatin kaivoksen yva-selostus on paksu pinkka paperia.Tapani Leisti / Yle

Lapin ely-keskus vaatii kaivosyhtiötä täydentämään Sodankylän Sakatin kaivoksen ympäristövaikutusten selostusta. Ely-keskuksen mukaan puutteita on muun muassa pohjavesivaikutusten lieventämisessä ja kaivannaisjätteisiin liittyvissä selvityksissä. Viranomainen pitää puutteita niin oleellisina, että arviointiselostusta on täydennettävä.

– On otettava huomioon, että hanketta suunnitellaan alueelle, jolla on merkittäviä luonnonarvoja, ely-keskuksen tiedotteessa kerrotaan.

Anglo American -konserniin kuuluva AA Sakatti Mining Oy suunnittelee kaivosta suojellun Viiankiaavan alle. Malmi rikastettaisiin maan päällä.

– Viranomaiset toivat esiin täydentämistä ja tarkennusta kaipaavia kohteita selostuksestamme. On tärkeää, että hankkeen ympäristövaikutukset tulevat huolellisesti kartoitettua. Arvioimme viranomaisten ja sidosryhmien palautetta, ja käynnistämme tarvittavat työt välittömästi, Sakatin toimitusjohtaja Pertti Lamberg sanoo kaivosyhtiön tiedotteessa.

Kun kaivosyhtiö on täydentänyt yva-selostusta, asiasta järjestetään uusi kuuleminen. Tämän jälkeen ely-keskus voin antaa siitä perustellun päätelmän.

Kaivosyhtiö on aiemmin arvioinut, että Sakatin kaivos olisi toiminnassa aikaisintaan vuonna 2028.

Lue lisää:

Kaivosyhtiön suunnitelma Sodankylässä: Kaivos rakennettaisiin luonnonsuojelualueen alle, jonne kulkisi viisi kilometriä pitkä tunneli

Lue seuraavaksi