1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnot

Satojen tuhansien eurojen asunto yritettiin napata nenän edestä ennen näyttöä ja näkemättä – kolme ostajaa kertoo, miten asuntokauppaa nyt käydään

Alan toimijoiden mukaan asuntojen menekki pääkaupunkiseudulla on niin suurta, ettei tarjonta riitä vastaamaan kysyntään.

asunnot
Tuoreita asuntokaupan tekijöitä.
Asuntoa etsineet huomasivat, että kaupoilla tulee olla entistä nopeampi ja tarjoukset kohteista ylittivät usein pyyntihinnan. Matti Myller / Yle

Asunnonetsintä vaatii pääkaupunkiseudulla nyt entistä nopeampaa reagointikykyä ja mahdollisuutta tarjota kodista yli hintapyynnön.

Tässä jutussa kolme ostajaa kertoo, millaista on tehdä asuntokauppaa, kun markkina käy kuumana eikä ostettavaakaan välttämättä ole.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Janne Leinonen päätti toimia nopeasti nähtyään muuttoauton kotikadullaan. Perhe osti kodin lopulta samasta talosta, kuin missä he asuvat tällä hetkellä vuokralla. Video: Matti Myller / Yle

Janne Leinonen, perheeseen kuuluu kaksi aikuista ja kolme lasta

"Asunnonetsintä alkoi melkein vuosi sitten. Tarvitsimme asunnon, jossa olisi kolme makuuhuonetta, ja etsimme sellaista Helsingin kantakaupungin alueelta: Töölöstä, Punavuoresta tai Kampista, missä nyt asumme vuokralla.

Olimme jo aiemmin passiivisesti seuranneet asuntotilannetta, joten tiesimme, kuinka vaikeaa on löytää sopivankokoinen, hyväpohjainen koti.

Aloimme seurata asunnonvälitysportaaleja päivittäin – tarjonta ei kylläkään paljoa vaihdellut.

Muutama asunto kiinnosti meitä, mutta osaa emme edes ehtineet päästä katsomaan tai hinta karkasi liian korkeaksi.

Lähetimme portaalien kautta yhteydenottopyyntöjä välittäjille. Emme välttämättä saaneet vastausta, ja seuraavana päivänä ilmoituskin oli kadonnut verkosta. Jälkikäteen saimme viestin, että asunto oli valitettavasti jo myyty.

Kyllähän siinä tuli epäuskoinen tunne. Pitää olla terävänä ja todella hereillä, kun jotain kiinnostavaa osuu kohdalle.

Yhtenä päivänä huomasimme kerrostalomme edessä muuttoauton! Tarkistin verkosta asuntotarjonnan ja näin siellä kuvan talomme julkisivusta.

Nappasin puhelimen ja sain välittäjän kanssa sovittua näytön vuokrakotimme alapuolella sijaitsevaan asuntoon puolen tunnin varoitusajalla.

Jätimme samantien ostotarjouksen. Mutta kuulin myös, että joku toinen oli yrittänyt ostaa asunnon välittömästi – näkemättä sitä! Puhutaan kuitenkin satojen tuhansien eurojen perheasunnosta kantakaupungissa.

Asuntoa etsiessä hurjat pyyntihinnat tulivat hieman yllätyksenä ja varsinkin se, että osassa kohteista tarjottiin yli pyynnin. Ei ollut hintaneuvotteluita.

Nyt fiilis on helpottunut, kun pääsemme kesällä muuttamaan. Mutta myös vähän sellainen, että näinkö tämä asuntokauppa nyt menee."

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Oona Maalismaan perhe teki tarjouksen kolmesta asunnosta, mutta ne menivät sivu suun. Koti löytyi lopulta sosiaalisen median kautta. Video: Matti Myller / Yle

Oona Maalismaa, perheeseen kuuluu kaksi aikuista ja yksi lapsi

"Aloimme etsiä asuntoa viime kesänä, koska asumme vauvan kanssa kaksiossa ja tila alkaa loppua kesken.

Etsimme kolmoita Länsi- tai Pohjois-Helsingistä ja yritimme käydä katsomassa kaikki meille mahdolliset vaihtoehdot, mutta tuntui, että hyviä asuntoja oli aika vähän tarjolla.

Kolmesta asunnosta teimme tarjouksen. Kahdesta tarjosimme heti reilusti yli pyyntihinnan. Ne olivat asuntoja, jotka todella halusimme, ja tuli sellainen olo, että pitää tarjota reilusti, jos haluaa olla kilpailussa mukana.

Välittäjä otti yhteyttä eniten tarjonneisiin, ja näissä kolmessa tapauksessa emme päässeet edes korottamaan omaa tarjoustamme, kun asunto oli jo mennyt.

Ajattelin, että saammeko ikinä asuntoa. Yhdessäkin asunnossa oli seitsemän tarjousta pyyntihintaan tai sen yli. Siinä on jo aika kova kilpailu. Olemme ensiasunnon ostajia, joten meillä ei ole hirveästi säästöjä.

Laitoimme lopulta muutamaan Facebookin kaupunginosaryhmään ilmoitukset, että etsimme kolmiota. Sitä kautta saimme useampia yhteydenottoja ja kävimme katsomassa kahta asuntoa.

Olihan se tuuripeliä, ja meillä kävi onni, että löysimme sitä kautta kodin. Luulen, että onnistuimme juuri siksi, ettemme ostaneet julkisilta markkinoilta."

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Taija Piippo haluaisi löytää kodin Espoon Mankkaalta. Koronavuoden kysyntä on yllättänyt Piipon, jonka mukaan tarjontaa on niukasti ja alueen asunnot käyvät kaupaksi aiempaa nopeammin ja korkeammalla hinnalla. Video: Matti Myller / Yle

Taija Piippo, perheeseen kuuluu yksi aikuinen ja kaksi lasta

"Etsin kahden tai kolmen makuuhuoneen perheasuntoa Espoon Mankkaalta. Juuri nyt tuntuu, että tarjontaa on puolet vähemmän kuin normaalisti.

Aloitin kodin etsimisen vuodenvaihteessa ja olo oli aika epätoivoinen. Isompia kohteita oli tarjolla, ja ne pysyivät myynnissä pidempään, mutta pienemmät menivät kaupaksi samantien.

Kymmenet kiinnostuneet kävivät katsomassa samaa kohdetta, ja yleensä välittäjä sanoi, että tarjouksia oli jo jätetty – pyyntihintaan tai sen yli.

Ennen samalla alueella tarjoaminen aloitettiin alle pyyntihinnan.

Yhdellä kertaa menin katsomaan asuntoa ja olin kolmas, kenelle kotia esiteltiin. Kun astuin sisään, niin näin, että pöydän ääressä kirjoitettiin jo ostotarjouspapereita. Sain katsella asunnossa, mutta siitä oli jo jätetty pyyntihinnan mukainen tarjous.

Olin todella yllättynyt näin nopeasta toiminnasta, ja myös hinta yllätti.

Aikaisemmin, kun olen ostanut asunnon, olen käynyt katsomassa sitä vähintään kahdesti ennen ostopäätöstä. Nyt ei ole puhettakaan, että pääsisi.

Haluan löytää kodin Mankkaalta, joten todennäköisesti pitkitän etsintää. Toivoisin, että koronatilanne hellittäisi ja asuntomarkkina normalisoituisi.

Nyt kaupaksi näyttää käyvän kaikki: oli niissä sitten ollut vesivahinkoa, mikrobivaurioita tai mitä tahansa.

Jos pitäisi arvailla, mikä on lisännyt Mankkaan vetovoimaa, niin korona-aikana moni haluaa oman pihan. Mankkaalla on juuri sellaisia pientaloja.

Olisi kiva päästä muuttamaan kesään tai syksyyn mennessä, mutta vaikea sanoa, miten koronatilanteen jatkuminen vaikuttaa asuntomarkkinaan tai hintoihin.

Hinta ainakin asettaa selkeät rajat – raha on rajallista."

Toimijat: On selkeästi havaittavissa, että ostettavaa ei ole

Ostajien kiinnostus asuntoja kohtaan näkyy hakukoneissa. Oikotie Asunnot kertoi tiistaina palvelun kävijämäärän olevan ennätyskorkealla.

Tiedotteen mukaan palvelusta haettiin maaliskuussa myynnissä olevia asuntoja keskimäärin 485 000 kertaa vuorokaudessa. Se on noin 20 prosenttia enemmän verrattuna viime vuoden maaliskuuhun.

Oikotie Asuntojen mukaan suomalaisten asumisessa trendinä ovat nyt isot asuinneliöt, eikä se tarkoita ainoastaan omakoti- ja rivitaloasumista.

Vaikka Helsinki ja Espoo ovat menettäneet asukkaitaan muihin kuntiin, asuntojen menekki kaupungeissa on suurta, sillä koronasta johtuen asuntoja ei ole ollut myynnissä tavalliseen tapaan, Oikotie Asunnot kertoo.

Lue lisää: Helsingin ytimessä viiden huoneen asuntojen neliöhinta nousi jopa yksiöitä suuremmaksi – halu väljempiin neliöihin näkyy koko maan hinnoissa

Myös Kiinteistömaailma arvioi, ettei asuntomarkkinan tarjonta tyydytä tällä hetkellä vaurastuvan keskiluokan tarpeita.

Kiinteistömaailman tiedotteen mukaan alle 250 000 euron asunnoissa tarjontaa on lähes entiseen tapaan, mutta sitä kalliimmissa asunnoissa valikoima on pudonnut dramaattisesti.

Korianteria ikkunalaudalla.
Moni ostaja etsii entistä isompaa asuntoa, myös kantakaupungissa. Matti Myller / Yle

Danske Bankin mukaan koronakriisi jarrutti aluksi asuntokauppaa, mutta sittemmin se on jopa lisännyt halua vaihtaa asunto. Pankissa myönnettyjen lainojen määrä nousi erityisesti loppuvuodesta.

– Asiakkaiden käyttäytymisestä voi nähdä asuntomarkkinoiden olevan nyt tilanteessa, jossa ostettavaa ei välttämättä löydy. Olemme huomanneet, että on joukko asiakkaitamme, jotka ovat myyneet asuntonsa, mutta eivät ole vielä löytäneet uutta, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen tiedotteessa.

Samaa sanoo myös Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius Yle Uutisille. Kohteita on ollut viime aikoina myynnissä huomattavasti vähemmän kuin normaalisti. Myyjät epäröivät kotiensa kauppaamista.

– Uskon sen liittyvän siihen, että pelätään "nollan asunnon loukkua" nykyisessä markkinatilanteessa. Ei ehkä olla valmiita ottamaan väliaikaisasuntoa, ja jos oma asunto meneekin kaupaksi, niin ei välttämättä löydä heti uutta asuntoa.

– Lisäksi iäkkäämmät ihmiset ovat korona-aikana olleet vähän varovaisempia eivätkä ole laittaneet asuntojaan myyntiin. Myös siksi on vähemmän tarjontaa, Salenius lisää.

Millaisia kokemuksia sinulla on asuntokaupoista korona-aikana? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 16.4. klo 23 asti.

Lue myös:

Tältä näyttää uusi 56,5 m² yksiö, jonka neliöhinta on 9 000 euroa – Millaiseen asumiseen alle 40-vuotiailla on jatkossa varaa Helsingissä?

Lue seuraavaksi