Hyppää sisältöön

Ylen tiedot: Ainakin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja kolmessa muussa maakunnassa baarit kiinni kello 18, ruokapaikat kello 19, alkoholin tarjoilu loppuu jo iltaviideltä

Ravintoloille jää vain muutama päivä aikaa reagoida maanantaina alkaviin uusiin rajoituksiin.

Ravintolat ovat olleet kiinni kohta kuusi viikkoa suuressa osassa Suomea. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Ravintolasulku päättyy sunnuntaina kolmessatoista maakunnassa. Sulku on kestänyt kaikkiaan kuusi viikkoa.

Tällä hetkellä ravintolat ovat auk (siirryt toiseen palveluun)i kuudessa maakunnassa, mutta niiden aukioloa ja asiakasmääriä on rajoitettu. Sulun piirissä olevista ravintoloista on voinut myydä mukaan noutoruokaa.

Maanantaina ravintolat, kahvilat baarit ja yökerhot voivat avata ovensa, mutta niiden toimintaa rajoitetaan edelleen.

Uusien rajoitusten periaate on sama kuin tähänkin asti, anniskeluravintoloita koskevat tiukemmat rajoitukset kuin ruokaravintoloita.

Ylelle kerrotaan hallituslähteistä, että epidemian tasolla kaksi olevilla alueilla eli nykyisen sulun piirissä olevat ravintolat avautuisivat aluksi tiukemmin rajoituksin, joita sitten ajettaisiin alas astettain kesää kohden – epidemiatilanteen niin salliessa.

Pahimmilla tautialueilla, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa anniskeluravintolat sulkisivat ovensa jo kello 18, ruokaravintolat voisivat olla auki tunnin pidempään kello 19. Alkoholin tarjoilu loppuisi sekä anniskelu- että ruokaravintoloissa kello 17.

Muita näiden kovimpien rajoitusten piiriin kuuluvia maakuntia olisivat ainakin Päijät-Häme, Kanta-Häme ja Kymenlaakso. Muutama muukin maakunta on yhä epidemian leviämisvaiheessa. (siirryt toiseen palveluun)

Joidenkin nyt sulussa olevan alueen epidemiatilanteesta odotetaan vielä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausuntoa ennen lopullista päätöksentekoa. Esimerkiksi Pirkanmaa on häilynyt kiihtymis- ja leviämisvaiheen rajamailla.

Asiakkaat odottavat noutoruokaa kauppakeskus Kaaressa maaliskuussa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Rajoitukset on suhteutettava kunkin maakunnan tai paikkakunnan tautitilanteeseen ja niitä voidaan määrätä vain välttämättömistä syistä.

Hallituspuolueiden eritysavustajat hiovat ravintolarajoituksia koskevaa asetusta myöhemmin keskiviikkona, joten yksityiskohtiin voi tulla vielä muutoksia.

Ylelle kerrotaan, että ravintoloiden sulkeminen on ollut yksi keskeinen keino, jolla tartuntamääriä on saatu laskemaan, joten liikkeelle lähdetään nyt varovasti. Viime viikkojen aikana koronatartunnat ovat olleet laskusuunnassa (siirryt toiseen palveluun).

Tiukan aloituksen jälkeen rajoitusten tarpeellisuutta tarkastellaan viikoittain. Rajoitusten kiristysten ja lievennysten välillä ei ole tarkoitus tällä kertaa sahata edestakaisin.

Ravintoloille jää vain muutama päivä aikaa reagoida

Eduskunta käsittelee parhaillaan tartuntatautilain muutoksia, joissa on määritelty ravintoloiden enimmäisrajoitukset.

Lakiesityksen mukaan ravintolat voitaisiin laittaa kiinni jo kello 18 ja alkoholin tarjoilu loppuisi tuntia aiemmin. Asiakasmääriä olisi mahdollista rajoittaa anniskelupaikoissa enimmillään kolmannekseen ja ruokaravintoloissa puoleen.

Musiikin soittamista sisällä ja ravintolassa liikkumista voidaan myös rajoittaa. Tähän perustuvat tanssi- ja karaokekielto. Lisäksi asiakkailta voidaan vaatia esimerkiksi pöytävaraus.

Eduskunta päättää lainmuutoksista torstaina. Tämän jälkeen hallitus antaa perjantaina ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa uuden asetuksen, joka pitää sisällään rajoitusten yksityiskohdat. Uudet rajoitukset astuvat voimaan maanantaina sulun päätyttyä.

Sulun aikana myös ravintoloiden terassit ovat olleet kiinni. Ylen tietojen mukaan ravintoloiden ulkotiloihin olisi tulossa tällä kertaa kevyempiä rajoituksia, jotta ravintoloiden liiketoiminta saadaan tätä kautta pyörimään.

Heti ensi viikon alussa terasseja ei kuitenkaan voida aukaista pahimmilla tautialueilla, vaan epidemiatilanteen pitää vielä hieman parantua vappua kohden.

Ihmiset viettivät aikaa Senaatintorille avatulla jättiterassilla kesällä 2020. Kuva: Silja Viitala / Yle

Rajoitusten haitta liiketoiminnalle on tarkoitus minimoida mahdollisimman pieneksi. Jos ravintolaa koskevat lain sallimat enimmäisrajoitukset, niiden aiheuttama vahinko tullaan Ylen tietojen mukaan korvaamaan yrityksille.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on vaatinut (siirryt toiseen palveluun), että rajoitukset tulee tarvittaessa asettaa maakuntaa pienemmille alueille ja maksaa niistä korvauksia sekä huomioida ulko- ja sisätilojen erilainen tartuntariski. Ravintolan toiminta voi olla käytännössä mahdotonta rajoitusten takia.

Rajoitusten kohdentamista maakuntaa pienemmälle alueelle on jo tehty. Esimerkiksi Kittilässä määrättiin sulun aikana ravintolat kiinni, vaikka ne muualla Lapissa olivat auki.

Maanantai on edessä nopeasti, joten ravintola-ala odottaa malttamattona tietoja uusista rajoituksista. Vasta sitten tiedetään, onko ravintolan avaaminen ylipäätään kannattavaa.

Alan etujärjestö Mara julkaisi tiistaina jäsenkyselyn (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan yhä useampi ravintola keikkuu konkurssin partaalla.

Maran mukaan ravintoloiden sulkeminen jo kello 18 tarkoittaisi illallista tarjoaville ruokaravintoloille sekä pubeille ja yökerhoille käytännössä sulun jatkamista ilman valtion maksamaa sulkemiskorvausta.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 asti.

Lue lisää: