1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronaviruksen brittimuunnos jyllää nyt Essotessa, jo 90 prosenttia uusista tartunnoista ärhäkämpää virusmuotoa – Ylilääkäri: "Se tarttuu todella pienestäkin kontaktista"

Vallalle päässyt brittimuunnos leviää aiempaa herkemmin, itää pidempään ja voi aiheuttaa ärhäkämmän taudin.

koronavirus
SARS-CoV-2-viruksia potilaan kudoksissa siniseksi väritettyinä.
Koronaviruksia eli SARS-CoV-2-viruksia potilaan kudoksissa siniseksi väritettyinä. Kuva on Yhdysvalloissa otettu. CDC

Koronaviruksen brittimuunnos on vallannut alan aiemmalta koronavirukselta Etelä-Savon sote-kuntayhtymän Essoten alueella. Ylilääkäri Hans Gardströmin mukaan viimeaikaisista näytteistä 90 prosenttia on ollut brittimuunnosta.

– Voi sanoa, että brittimuunnos on meillä syrjäyttänyt viruksen perusmuodon, Gärdström sanoo.

Eri arvioiden mukaan brittimuunnos on 40–70 prosenttia tartuttavampi kuin vanha koronavirus. Siitä huolimatta epidemiatilanne on Essotessa ollut viime aikoina jopa siinä määrin rauhallinen, että koronarajoituksia on voitu purkaa.

– Oleellista on, että meillä ei ole ollut viivettä tartunnanjäljityksessä, vaan olemme saaneet tartuntaketjut saman tien poikki. Mutta kyllä sen tartuttavuuden on huomannut: se tarttuu todella pienestäkin kontaktista, Gärdström sanoo.

Mahdollisten altistumisten takia karanteenit ovat laajimmillaan koskeneet satoja ihmisiä kerrallaan. Laajat karanteenit ovat pitäneet virusta kurissa ja estäneet tartuntaketjuja leviämästä hallitsemattomasti.

Tartuttavuuden lisäksi Essotessa on Gärdströmin mukaan huomattu, että koronataudin itämisaika on ollut brittivariantin kohdalla usein pidempi kuin perusmuotoisen viruksen aiheuttamassa taudissa. Aikaa tartunnasta taudin puhkeamiseen on siis kulunut enemmän.

– Useimmilla tauti on puhjennut altistumisen jälkeen vasta ihan [14 vuorokautta kestävän] karanteenin lopussa eli yllättävän myöhään, Gärdström sanoo.

Vielä syksyllä ja alkutalven aikana tauti puhkesi yleensä suunnilleen viikossa.

Merkkejä on myös siitä, että brittimuunnos on jonkin verran ärhäkämpi kuin aiemmin levinnyt muoto. Gärdströmin mukaan sairaalahoitoa ja jopa tehohoitoa vaativat tapaukset ovat olleet nuorilla potilailla aiempaa yleisempiä.

– Rokote on kyllä suojannut tartuntaa vastaan. Perhealtistumisissa on huomattu, että henkilö, joka on saanut rokotuksen, ei ole saanut tautia. Aina on kuitenkin mahdollista, että henkilö saa jos ei muuta niin lievemmän taudin, Gärdström sanoo.

Lue seuraavaksi