Hyppää sisältöön

Helsingin ytimessä viiden huoneen asuntojen neliöhinta nousi jopa yksiöitä suuremmaksi – halu väljempiin neliöihin näkyy koko maan hinnoissa

Helsingin ulkopuolella kiinnostus suuriin neliöihin näkyy rivi-, pari- ja omakotitalojen kysynnän kovana nousuna.

Helsingin keskusta-alueilla on maksettu alkuvuonna viiden huoneen asunnoista korkeampaa neliöhintaa kuin pienemmistä yksiöistä. Perinteisen asuntomarkkinoiden säännön mukaan neliöhinta laskee, kun asuntokoko nousee. Kuva: Silja Viitala / Yle

Koronan tuoma lisäneliöiden kaipuu on kiihdyttänyt alkuvuonna omakoti-, rivi- ja paritalojen kysyntää ja hintoja lähes koko Suomessa.

Helsingissä lisätilaa etsitään asuntokaupassa niin kipeästi, että viiden huoneen kerrostaloasuntojen neliöhinnat ovat ampaisseet jyrkkään nousuun. Samalla suurten asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet merkittävästi.

Viiden huoneen asuntojen keskineliöhinta oli viime vuonna Helsingissä noin 5250 euroa. Kuluvan vuoden kolmena ensimmäisenä kuukautena keskineliöhinta on kiipinyt yli 6000 euroon.

Luvut perustuvat Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (KVKL) hintaseurantapalvelun tietoihin, joita kiinteistönvälittäjät käyttävät markkinahintojen määrittämiseen. KVKL:n hintaseuranta kattaa noin 80 prosenttia kaikista Suomessa tehdyistä asuntokaupoista.

Helsingin ytimessä, eteläisessä kantakaupungissa viiden huoneen asuntojen keskimääräinen neliöhinta on noussut roimasti jopa yksiöiden keskineliöhintoja korkeammaksi.

Suurten kerrostalohuoneistojen neliöhinnat ovat ylittäneet pienempien asuntojen neliöhintoja myös joillakin Tukholman keskustan alueilla, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi (siirryt toiseen palveluun).

Asuntomarkkinoiden perinteisen säännön mukaan neliöhinta laskee, kun asunnon koko kasvaa.

Etelä-Helsingissä viiden huoneen asuntojen neliöhintojen keskiarvo on ollut alkuvuonna noin 11 000 euroa. Viime vuonna se oli hieman yli 8000 euroa.

– Epätavallinen ilmiö, en kyllä muista vastaavaa oikein koskaan aiemmin, Suomen kiinteistönvälittäjät SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoo yksiöiden neliöhinnat ylittävistä suurista perheasunnoista.

Mannerberg huomauttaa, että Etelä-Helsingissä suurten kerrostaloasuntojen kauppamäärä jää niin pieneksi, että liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä alkuvuoden jaksolta ei kannata tehdä. Keskineliöhintoihin vaikuttaa se, onko alkuvuonna esimerkiksi satuttu myymään enemmän hyväkuntoisia vai remonttia vaativia huoneistoja.

Helsingin suurten asuntojen hintojen nousu on hänen mukaansa kuitenkin osa koko Suomea koskevaa ilmiötä.

– Suurempia neliömääriä kysytään nyt voimakkaasti aina Lappia myöten, ja hinnat nousevat. Helsingin ulkopuolella se tarkoittaa suurimmaksi osaksi sitä, että halutaan omakotitaloihin ja rivitaloihin.

Viiden huoneen kerrostalohuoneistoja ei juuri ole Helsingin ulkopuolella. Suuria neliömääriä on muualla tarjolla lähinnä pientaloissa.

Ostajat haluavat uudehkon pientalon ja pihan

Pientalojen eli pari-, rivi- ja omakotitalojen kiihtyneestä kysynnästä kertovat lyhentyneet myyntiajat, asiakkaiden toimeksiannot ja kiinteistönvälittäjien kokemukset valtaosasta Suomea.

SKVL:n toimitusjohtaja Mannerbergin lisäksi samaa viestiä kertovat suuret asunnonvälittäjät Kiinteistömaailma ja OP Koti.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä sanoo, että tilankaipuu on näkynyt pientalojen kysynnän kasvuna korostetusti viime syksystä lähtien.

– Mökkikaupan puolella alkoi tapahtua jo aiemmin. Pientaloissa halutaan lisätilan lisäksi oma piha.

OP Kodin välittämien pientalojen myyntiajat ovat johtaja Lasse Palovaaran mukaan niin ikään lyhentyneet selvästi aiemmasta.

Pientalojen kiihtyneestä kysynnästä kertoo välittäjien mukaan myös tonttikaupan vilkastuminen.

Oikotie: suuria asuntoja ja pientaloja etsitään selvästi aiempaa enemmän

Hintojen nousu pientaloissa ja suurissa kerrostalokohteissa selittyy Ylen haastattelemien asuntovälittäjien mukaan ennen kaikkea koronan tuomilla muutoksilla asumistoiveissa: tilaa halutaan lisää.

Asunnonvälittäjät arvioivat, että käytettävissä olevasta varallisuudesta ollaan valmiita käyttämään suurempi osuus asumiseen, kun kotona vietetään enemmän aikaa etätöiden ja rajoitusten vuoksi.

Samoin arvioidaan asuntoilmoitussivusto Oikotiellä. Omakotitaloja sekä pari- ja rivitaloja etsittiin maaliskuussa yli 20 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Neliöitä etsittiin 25 prosenttia enemmän, Oikotie tiedotti tiistaina.

Asuntovälittäjät näkevät nousevien hintojen taustalla lisäksi matalan korkotason ja pankkien auliisti myöntämät lainat.

– Uskon, että kaupan kiihtymisen taustalla on myös pidempiaikainen etätyötrendi ja jo koronaa edeltänyt piilevä halu väljempiin neliöihin, OP Kodin Palovaara sanoo.

Kiinteistömaailman Kyhälän mukaan ostajilla on myös aiempaa enemmän omia säästöjä, kun matkustus on pysähtynyt ja palveluita ei ole voinut käyttää.

– Kaikissa asuntotyypeissä näkyy, että omaa rahoitusta on käytettävissä enemmän.

Vähäinen tarjonta nostaa hintoja

Hintojen nousuun vaikuttaa myös haluttujen talojen ja asuntojen vähäinen tarjonta.

Pientaloissa kysyntä kohdistuu etenkin uudehkoihin pientaloihin. Niitä on vähemmän kuin halukkaita ostajia, joten hinnat nousevat.

Vielä voimakkaammin vähäinen tarjonta selittää Helsingin suurten kerrostaloasuntojen hintaharppausta.

Viiden huoneen asuntoja on niin vähän, että kun kohteita tulee tarjolle, niistä ollaan SKVL:n Mannerbergin mukaan usein valmiita maksamaan roimasti yli pyyntihinnan.

Mannerberg uskoo, että Helsingin suurten perheasuntojen kysyntää voi lisätä myös koronapudotuksen jälkeen jyrkästi nousseet osakemarkkinat, joista rahaa halutaan nyt siirtää turvaan asuntoon.

Lue lisää:

.
.