1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oikeudenkäynti

Ex-kaupunginjohtaja Henry Lindelöf joutuu käräjille – syynä Kotkan kaupungille tullut 700 000 euron yllätyslasku

Rikosepäily koskee vuonna 2017 tehtyjen sähköosakekauppojen välityspalkkiota.

oikeudenkäynti
Henry Lindelöf
Henry Lindelöf jäi eläkkeelle Kotkan kaupunginjohtajan tehtävästä vuonna 2018. Arkistokuva on vuodelta 2016.Tommi Parkkinen/Yle

Syyttäjä on nostanut syytteen Kotkan entistä kaupunginjohtajaa Henry Lindelöfiä vastaan.

Rikosepäily koskee vuonna 2017 tehtyjen Kymenlaakson Sähkön osakekauppojen välityspalkkiota. Silloinen kaupunginjohtaja Henry Lindelöf oli allekirjoittanut toimeksiantosopimuksen asiantuntijapalveluista syksyllä 2016.

Viime vuoden keväällä Kotkan kaupunki sai noin 700 000 euron yllätyslaskun osakekauppoihin liittyvistä asiantuntijapalveluista. Tämän jälkeen kaupunki ryhtyi selvittämään tapahtumia. Kaupunki teki tapauksesta tutkintapyynnön poliisille.

Kymenlaakson käräjäoikeus käsittelee tapausta 7. syyskuuta.

Lue lisää: Kotka tekee tutkintapyynnön entisestä kaupunginjohtajastaan – kaupungille tuli 700 000 euron yllätyslasku

Rikosnimike lieveni

Kaakkois-Suomen poliisi tutki tapausta ensin virka-aseman väärinkäyttämisenä.

Poliisi kuulusteli muun muassa kaupungin edustajia ja muita tapaukseen liittyviä henkilöitä. Kuulustelujen perusteella poliisi tuli siihen tulokseen, että tapauksesta epäillään vain entistä kaupunginjohtajaa. Poliisin mukaan muita ei ollut syytä epäillä rikoksesta.

Epäilty rikosnimike lieveni esitutkinnan aikana virka-aseman väärinkäyttämisestä virkavelvollisuuden rikkomiseksi.

Lue lisää: Poliisi selvitti kaupungin saaman 700 000 euron yllätyslaskun taustat – ex-kaupunginjohtajaa epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta

Tutkinnanjohtaja Christian Blomqvist Kaakkois-Suomen poliisista kertoi tammikuussa Ylelle, että nimike muuttui, koska esitutkinnassa ei saatu näyttöä taloudellisen hyödyn tavoittelemisesta itselle tai toiselle.

Virka-aseman väärinkäyttämisestä voi saada sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Virkavelvollisuuden rikkomisesta voi puolestaan saada sakkoa tai enintään vuoden vankeutta.

Syyttäjän näkemys epäillystä rikosnimikkeestä sekä rangaistusvaatimus tulevat julkiseksi vasta sitten, kun syytteet on luettu Kymenlaakson käräjäoikeuden istunnossa ensi syksynä.

Kaksi sopimusta

Kotkan kaupunki ryhtyi selvittämään sähköyhtiön osakekauppoihin liittyvää välityspalkkiota, kun se sai noin 700 000 euron laskun asiantuntijapalveluista.

Sopimuksesta ei löytynyt hankintapäätöstä, vaikka kaupungin mukaan sopimus olisi pitänyt tuoda kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Kaupunginhallitus epäili, että entinen kaupunginjohtaja oli sopinut kaksi lähes samansisältöistä sopimusta kahden eri yrityksen kanssa, joita edusti sama henkilö.

Kymensuu-lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi viime vuoden elokuussa, että osakkeiden myyntiä järjestellyt konsultti oli tehnyt sopimuksen 60 000 euron asiantuntijapalkkiosta silloisen työnantajansa puolesta sekä toisen sopimuksen oman yhtiönsä kautta. Navigatum Oy lähetti toisen sopimuksen tiimoilta kaupungille 700 000 euron laskun yli kolme vuotta sähköosakekauppojen jälkeen.

Yhtiö ilmoitti jo viime vuoden toukokuussa, että se luopuu välityspalkkiovaatimuksesta. Syynä oli sopimuksen solmimiseen liittyvät epäselvyydet kaupungin sisäisessä päätöksenteossa.

Laskun perumisesta huolimatta poliisi jatkoi tapauksen tutkintaa.

Lue lisää: Kaupunki sai 700 000 euron yllätyslaskun – poliisi selvittää, ylittikö edellinen kaupunginjohtaja toimivaltansa Kotkassa

Kotka ei joudu maksamaan 700 000 euron yllätyslaskua – välityspalkkio johti tutkintapyyntöön ex-kaupunginjohtajasta

Lue seuraavaksi