1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhojen tanssit

Kasvomaski sävy sävyyn ja käsidesiä – hyppää mukaan koronavuoden omituisuuksiin ja katso tunnelmia huhtikuisista vanhojentansseista

Moni lukio tanssii tänä vuonna helmikuun sijaan nyt keväällä tai vasta elokuussa.

Vanhojen tanssit
Kiteen lukion vanhat poseeraavat tanssiaispuvuissaan huhtikuussa.
Kiteen lukion vanhat poseeraavat tanssiaispuvuissaan huhtikuussa. Heikki Haapalainen / Yle

Korona on horjuttanut monta perinnettä, niin myös lukiolaisten vanhojentansseja. Vain ani harvalla koululla nostettiin jalkaa tuttuun aikaan helmikuussa.

Suurin osa Suomen lukioista on siirtänyt tapahtuman huhti-toukokuulle tai sitten ensi syksyyn. Tiettävästi yksikään koulu ei ole toistaiseksi perunut lukion toisluokkalaisten perinnettä kokonaan, vaikka esimerkiksi Imatralla tämäkin vaihtoehto on ollut harkinnassa.

Pohjois-Karjalassa Kiteellä vanhat tanssivat tänään keskiviikkona.

– Oppilaiden toive oli, että tanssit järjestetään mahdollisimman pian epidemiatilanteen salliessa, etteivät tanssiaskeleet unohdu. Kaikki ovat olleet hyvin motivoituneita, ja olemme järjestäneet kahdeksat ylimääräiset harjoitukset, kertoo liikunnan lehtori Keijo Marjamaa Kiteen lukiosta.

Tapahtuma viedään läpi poikkeusjärjestelyin ilman koulun ulkopuolista yleisöä tai parinvaihtotansseja kuten kikapo. Paikalla ovat vain 18 kasvomaskein varustautunutta tanssiparia ja muiden luokkien lukiolaisia, yhteensä 90 ihmistä.

– Totta kai harmittaa, että vanhemmat eivät voi tulla katsomaan. Pääasia, että saamme tanssia vaikka pienimuotoisesti. Tämä on yksi lukion kohokohdista, toteaa Liisa Kontkanen-Hyyryläinen.

Myös tanssipari Tatu Lehmussaarta harmittaa, että viimeinen valssi vanhempien kanssa jää tanssimatta.

– Mutta tärkeintä, että tanssit tanssitaan nyt eikä syksyllä. Meiltä sujuu parhaiten kaikki tanssit, erityisesti koulun perinne eli oma tanssi, iloinen tanssipari kertoo.

Pohjois-Karjalan alue on tällä hetkellä määritetty epidemian kiihtymisvaiheeseen, mutta Kiteellä on THL:n tilastojen mukaan ollut koko pandemian aikana vain 47 todettua tartuntaa

Pääkaupunkiseudun lukiot odottavat linjauksia toukokuusta

Kiteen ohella esimerkiksi Varkaudessa tanssitaan huhtikuussa, Lohjalla, Turussa ja Joensuussa toukokuussa.

Imatra ja Lappeenranta joutuivat epidemiatilanteen huonontumisen takia perumaan myös toukokuulle siirretyt tanssit.

Lappeenrannassa tanssitaan syksyllä, mutta Imatralla pohditaan vielä tanssien perumista kokonaan.

Pääkaupunkiseudun lukioiden yhteinen vanhojentanssien päivämäärä on perjantai 21. toukokuuta. Tanssit järjestetään tuolloin, jos koronatilanne sallii.

Vielä se ei ole varmaa.

Alppilan lukiosta kerrotaan, että pääkaupunkiseudun lukiot odottavat yleisiä linjauksia ja toimivat niiden mukaan.

vanhojen tanssit, aliisa heikkinen
Suomussalmen lukion opiskelija Aliisa Heikkinen oli yksi harvoista Suomen lukiolaisista, joka sai tanssia vanhojen päivänä helmikuussa. Timo Sihvonen / Yle

Perinne heikkenee, jos tanssit perutaan kokonaan

Lukiolaisten liitto otti alkuvuodesta voimakkaasti kantaa vanhojentanssien puolesta. Uhkana oli koko perinteen peruuntuminen.

– Aihe on iso. Lukiolaiset olivat meihin todella paljon yhteydessä. Onnistuimme yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön, opetushallituksen ja Kuntaliiton kanssa vaikuttamaan niin, että tanssit siirrettiin eikä peruttu, kertoo Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Emilia Uljas.

Vanhojentanssien perinne alkoi 1970- ja 1980-luvun taitteessa, ja kuuluu olennaisena osana suomalaiseen lukiokokemukseen.

– Jos tanssit olisi peruttu kokonaan, vaarana olisi ollut perinteen heikkeneminen. Lukiolaiset ovat joutuneet koronan takia kestämään aika paljon, toteaa Uljas.

Katso tästä tallenne Kiteen vanhojentansseista:

Kiteen lukion vanhat poseeraavat tanssiaispuvuissaan huhtikuussa.
Kiteen lukiossa vanhat pääsevät pyörähtelemään huhtikuussa.

Lue lisää:

Suomussalmen lukiossa tanssittiin vanhojen tansseja maskit kasvoilla – lukiolaisille oli tärkeää, ettei tansseja siirretty

Tänään lukiolaisten piti tanssia vanhoja, mutta pandemia tuli väliin – nuoret siirtäisivät tanssit vaikka syksyyn, koska peruminen olisi pahinta

Lappeenrannan vanhojentanssit siirtyvät syksyyn – Imatralla äänestetään elokuun ja tanssien perumisen välillä

Lue seuraavaksi