Hyppää sisältöön

Turtiainen: "Suhtaudun poliisiin kuin sodassa pahimpaan viholliseen" – rikosoikeuden professorin mukaan teksti on hyvin lähellä lain rikkomista

Professori Kimmo Nuotio ihmettelee sitä, että Turtiainen teki somepäivityksensä vain muutamia päiviä edellisen kohun jälkeen.

Ano Turtiainen osallistui eduskunnan täysistuntoon 24. helmikuuta. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Kansanedustaja Ano Turtiainen (at) sanoo suhtautuvansa poliisiin samalla tavalla kuin sodassa pitää suhtautua pahimpaan viholliseen. Turtiainen kirjoittaa Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa kirjoituksessa, ettei poliisi suojele kansalaisia.

– Minä en luota enää poliisiin. Suhtaudun siihen samalla tapaa kuin sodassa pitää suhtautua pahimpaan viholliseen, Turtiainen kirjoittaa.

Hän viittaa julkaisussa viime viikonloppuna Helsingissä järjestettyyn koronarajoitusten vastaiseen mielenosoitukseen sekä yrityksensä poliisilta saamaan uhkasakkoon.

Oman eduskuntaryhmän muodostava Turtiainen myös kirjoittaa maailman olevan sodassa ja ettei usko tilanteesta selvittävän "ilman pahempia rähinöitä".

– Muistakaa, kaikki mitä tulee tapahtumaan, on korkeimman kädessä, ja on tarkoitettu tapahtuvan. Meidän on aika puolustautua keskuudessamme elävää vihollista vastaan, ja meidän täytyy saada se käännytettyä puolellemme, Turtiainen kirjoittaa.

"Turtiainen on ylittänyt uuden kynnyksen suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa"

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotion mukaan Turtiaisen Facebook-päivitys on hyvin lähellä sitä, että se rikkoisi rikoslain pykälää julkisesta kehottamisesta rikokseen.

– En lähtisi suoraan sanomaan, että tämä täyttää julkisen kehottamisen tunnusmerkit, mutta kyllä tässä maalataan sellainen kuva, että uhka tulee poliisin suunnalta ja että väkivallan käyttö poliisia kohtaan olisi oikeutettua. Se on hyvin vaarallista, Nuotio sanoi STT:lle.

– Milloin tullaan julkisen kehottamisen puolelle, ei ole ihan selvää, mutta kyllä tässä aika lähellä aletaan olla sitä.

Nuotio ihmettelee erityisesti sitä, että Turtiaiselta tulee tällainen somepäivitys vain muutamia päiviä sen jälkeen, kun eduskunnan puhemiehistö, eduskuntaryhmien puheenjohtajat ja valiokuntien puheenjohtajat olivat perjantaina koolla Turtiaisen edellisen kohua herättäneen somepäivityksen jälkeen.

– Tämä on ihan yhtä hurja tai melkein hurjempikin kuin se edellinen viesti oli, Nuotio sanoo viitaten Turtiaisen pääsiäisviikonloppuna julkaisemaan tviittiin.

Nuotion mukaan Turtiaisen toiminta on ylittänyt uuden kynnyksen suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa.

– En muista, että meillä olisi koskaan jouduttu arvioimaan kansanedustajan puheita siitä näkökulmasta, että niissä olisi väkivaltaa suositteleva tai sen hyväksyvä sävy. Tässä suhteessa tämä on hyvin poikkeuksellinen ilmiö.

Eduskunta ei voi puuttua vapaa-ajan viestintään

Viime perjantaina eduskunta päätti olla puuttumatta Turtiaisen pääsiäisenä jakamaan Twitter-viestiin, jossa hän lähetti uhkaavat terveiset maskipakkoa puoltaville kansanedustajille. Asiaa oli pohtimassa iso joukko kansanedustajia eri puolueista: eduskunnan puhemiehet, valiokuntien puheenjohtajat sekä eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

– Emme lähde tekemään kannanottoa, se oli meidän yksituumainen näkemys, totesi eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) tuolloin.

Vaikka kansanedustajilta edellytetään eduskunnan puheenvuoroissa arvokasta käytöstä, vapaa-ajan viestintään, kuten blogikirjoituksiin tai Twitter-viesteihin eduskunta ei voi puuttua.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: näin Ano Turtiaisesta tuli poliitikko, josta kohistaan.

Kansanedustaja Ano Turtiainen on tullut tutuksi räväköistä lausunnoistaan. Vuonna 2019 eduskuntaan ponnistaneen Turtiaisen somekäytös on ollut jopa niin räväkkää, että perussuomalaiset erottivat hänet ensiksi eduskuntaryhmästä ja lopulta itse puolueesta. Mutta millainen ihminen juvalainen ex-voimanostaja on? Turtiaisen kanssa tekemisissä olleet ihmiset kertovat.

Lisää aiheesta: