1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuoret

Koululaiset tilasivat viinaa ulkomailta pakettiautomaattiin – STM:n Tuominen: "Alaikäisille myyntiä ei valvota lainkaan"

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ulkomailta tilatun alkoholin kaupassa ostajan ikää ei valvota juuri ollenkaan.

nuoret
Sawon Viina pulloja Lignell & Piispasen varastossa.
Yläkouluikäiset ovat onnistuneet hankkimaan alkoholia ulkomaisista verkkokaupoista. Kuvituskuva.Antti Karhunen / Yle

Alkoholin etämyynti ulkomailta Suomeen on pysynyt vuosia puheenaiheena Suomen ja EU:n lainsäädännön eroavaisuuksien vuoksi.

Etämyynnin laillisuudesta tai laittomuudesta käydyn väännön tiimellyksessä lähes täysin pimentoon on jäänyt ulkomailta Suomeen tilatun alkoholin ikärajavalvonta.

Käytännössä nimittäin ulkomailta alkoholia hankkivan ikää ei kontrolloi kukaan.

– Alaikäisille myyntiä ei valvota lainkaan, jos näitä juomia lähetetään pakettiautomaatteihin tai jätetään kotiovelle, sanoo johtaja Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ismo Tuominen, hallitusneuvos, sosiaali- ja terveysministeriö
Hyvinvoinnin ja terveyden suojelu -yksikön johtaja Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä pitää ulkomailta tilatun alkoholin ikärajavalvontaa olemattomana.Antti Lähteenmäki / Yle

Tuomisella on tiedossa peruskoulun yläluokilta tapaus, jossa rehtori varoitteli koululaisten vanhempia asiasta. Koululaiset olivat ryhtyneet tilaamaan alkoholilähetyksiä juuri pakettiautomaatteihin.

Jotkut kuljetusliikkeet jättävät lähetyksen asiakkaan luvalla vaikka pihaan, eli vastaanottajan ikä voi jäädä arvoitukseksi.

Rasti ruutuun riittää?

Ulkomaisten alkoholia Suomeen myyvien verkkokauppojen sivuilla asiakkaan ikää toki kysellään.

Rastin laittamista ruutuun ikäkyselyssä tai tilaajan muuta omaa vakuuttelua tuskin voi sanoa ikärajavalvonnaksi.

Verkkokaupan ikäkysely
Näin yksi alkoholia myyvistä verkkokaupoista kontrolloi ostajan ikää.Kuvakaappaus / Yle

Maksutapakaan ei välttämättä tilaajan ikää paljasta. Periaatteessa alaikäinen ei pysty Suomessa hankkimaan omaa luottokorttia, mutta niin sanotun rinnakkaiskortin voi saada jo 15-vuotiaana.

Nykyverkkokauppojen tapaan maksutapoja on verkkoviinakaupoissa lukuisia muitakin. Rahat voi siirtää esimerkiksi Paypalilla tai bitcoineilla, usein myös aivan normaalina pankin verkkomaksuna.

Ikärajavalvonta osasyy vireillä oleviin tutkintoihin

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on viime aikoina puuttunut entistä tiukemmin alkoholin Suomeen suuntautuvaan verkkokauppaan.

Se teki syksyllä rikosilmoitukset noin tusinasta yrityksestä, joilla ei ole lupaa alkoholin tukku- tai vähittäismyyntiin Suomessa.

Yksi syy rikosilmoituksiin on juuri lepsu ikärajavalvonta. Ministeriön ja Valviran tiukka kanta on, että Suomen lain mukaan alkoholia ei saa toimittaa esimerkiksi pakettiautomaattiin tai lavalla kotipihaan, koska ostajan ikää ei voi todentaa.

Alkon paketin saa vain paperit näyttämällä

Suomen rajojen sisällä alkoholin verkkokauppaa saa harjoittaa nykytilanteessa vain Alko.

Se ei voi toimittaa paketteja suoraan koteihin vaan omiin myymälöihinsä tai yli sataan noutopisteeseen eri puolella maata. Korona-aikana Alkon verkkokaupan toimittamien pakettien määrä onkin kasvanut yli 90 prosenttia.

Ikärajavalvonta on verkkokaupassa kattavaa.

– Jokaiselta paketin noutajalta tarkistetaan henkilöllisyys ja siinä samalla myöskin ikä, kertoo aluepäällikkö Tatu Vanninen Alko Oy:stä.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 15.4. kello 23.

Lue myös:

Alkoholin nettiostot ulkomailta kasvoivat huimasti – kokonaiskulutus laski reippaasti

Joutuuko Suomi taipumaan ja vapauttamaan alkoholin verkkokaupan? EU-komissio penää Suomelta selvitystä etämyyntikiellosta

Lue seuraavaksi