1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Naton pääsihteeri Ukrainan tilanteesta: Venäjän täytyy lopettaa sotavoiman keskittäminen ja provosointi

Venäjän varaulkoministeri syyttää Yhdysvaltoja ja Natoa tilanteen kiristymisestä.

Ukraina
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg helmikuussa 2021. Olivier Hoslet / AOP

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vaatii Venäjää vetämään joukkonsa pois Ukrainan rajalta.

– Venäjän täytyy lopettaa sotavoimien keskittäminen Ukrainaan ja sen ympärille, lopettaa provokaationsa ja liennyttää tilannetta välittömästi, Stoltenberg sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Stoltenberg kommentoi Ukrainan tilannetta tiistaina yhteisessä tiedotustilaisuudessa Brysselissä vierailevan Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kanssa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kuleba sanoi tiedotustilaisuudessa, että Naton ja länsimaiden pitää toimia nopeasti estääkseen väkivallan kärjistyminen Ukrainan ja Venäjän välillä. Hän ehdotti, että länsimaat voisivat kohdistaa Venäjään uusia pakotteita ja parantaa Ukrainan puolustautumiskykyä sotilaallisella tuella.

Reuters kertoo, että kahden diplomaattilähteen mukaan Nato-maiden ulko- ja puolustusministerit pitävät keskiviikkona videokokouksen Ukrainan ja Afganistanin tilanteista.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov puolestaan sanoi tiistaina venäläisten uutistoimistojen mukaan, että Yhdysvaltain tuki Ukrainalle uhkaa Venäjän turvallisuutta.

Rjabkov väitti, että Yhdysvallat ja muut Naton jäsenvaltiot ovat muuttamassa Ukrainaa ruutitynnyriksi asetoimituksia lisäämällä. Hän sanoi, että Venäjä tekee kaiken mahdollisen taatakseen turvallisuutensa, jos Ukrainan tilanne kärjistyy.

Aiemmin tiistaina Rjabkov varoitti Yhdysvaltoja, että sen pitäisi pitää sotalaivansa kaukana Venäjästä ja Krimistä oman parhaansa nimissä.

Kahden amerikkalaisen sota-aluksen on määrä saapua Mustallemerelle myöhemmin tällä viikolla. Rjabkovin mukaan niiden lähettäminen on provokaatio.

Tunnelmat kiristyivät kuun alussa, kun Ukraina syytti Venäjää joukkojen keskittämisestä Ukrainan rajalle. Stoltenbergin mukaan Venäjä on siirtänyt sinne tuhansia sotilaita, eniten sitten Krimin valtauksen vuonna 2014.

Mies pitelee Ukrainan lippua
Video kertoo Ukraina kriisin taustan ja pohtii jääkö Ukraina idän ja lännen väliin.

Lue myös:

Pelko palasi Ukrainan etulinjassa elävien ihmisten elämään: "Minne minä pakenisin?" – Yle raportoi pahentuvasta tilanteesta paikan päältä

Katso video: Ylen toimittaja Ukrainan sota-alueella – "Ihmiset pelkäävät, että taistelut alkavat uudelleen"

Lähteet: Reuters, AFP, Tass

Lue seuraavaksi