Karhunveistokisoihin ilmoittautunut 30 taitajaa

Koronatilanteen takia festivaali järjestetään Ilomantsissa viime vuoden malliin niin sanotusti hybridinä.

Viime kesänä Elli Viinikangas toimi Karhufestivaalin veistokisassa miehensä avustajana ja sahasi maapallon Rauhaa ja rakkautta -teokseen. Kuva: Ilomantsin Karhufestivaalit / Riitta Ryynänen

Ilomantsin Karhufestivaalin veistokilpailuihin on ilmoittautunut 30 veistäjää. Heistä kaksi on ulkomaalaisia.

Ilomantsiin elokuun puolivälissä kokoontuvassa taitajien joukossa on sekä moottorisahaveiston konkareita että kisojen ensikertalaisia.

Kisojen teemana on tällä kertaa "Karhu ja pentu".

Yksi osallistujista on Elli Viinikangas Vihannista. Viinikangas on ollut moottorisahan kanssa polttopuusavotassa ja rankametsässä, mutta ennen viime vuotta hän ei ollut käyttänyt sahaa veistämiseen. Vuoden 2020 Karhufestivaalilla hän toimi miehensä avustajana karhunveiston mestaruuskilpailussa.

Viinikangas on haaveillut Karhu ja pentu -teemasta jo pidemmän aikaa.

–Yritin kaupata aihettani puolisolleni kaksi vuotta sitten, mutta hän ei siitä ollut innostunut. Kun nyt sain tietää teemasta, päätin, että lähden toteuttamaan ideani ihan itse. Minulla on teemasta niin vahva ajatus, että haluan tuoda sen kaikkien nähtäväksi, Elli Viinikangas kertoo.

Koronatilanteen takia festivaali järjestetään viime vuoden tapaan niin sanotusti hybridinä. Osa veistää paikan päällä ja osa videokuvan välityksellä.

Karhufestivaalin järjestelyistä vastaavat Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ja Maaseudun Sivistysliitto.

Yhteistyökumppaneina ovat Ilomantsin kunta, Stora Enso sekä joukko paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä ja yhteisöjä.

Karhufestivaalin tuottaja Maarit Hämäläinen-Koljonen kertoo järjestäjien odottavan toiveikkaana elokuuta..

– Veistokisaan ilmoittautuneita on hyvä määrä, ja mukana on ilahduttavasti sekä aiemmista festivaalivuosista tuttuja että uusia nimiä.

Ilomantsin Karhufestivaali pärähtää käyntiin torstaina 12. elokuuta Mestarit Mantsissa -kutsuveistolla, jonka teemana on Pohjois-Karjala 300 vuotta.

Moottorisahaveiston kisoja on entiseen tapaan kaksi: karhunveiston mestaruuskilpailu on perjantaista lauantaihin 13.–14. ja räväkkä pikaveistokilpailu sunnuntaina 15. elokuuta.