1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Kurtturuusun kasvattamisesta voi saada pian sakot

Viranomaisilla on laaja kirjo rangaistuksia kiellon rikkojille, mutta neuvonnalla aloitetaan.

Kurtturuusun kukan väri voi vaihdella aniliininpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Marjat eli kiulukat ovat punaisia. Kuva: Tiina Jensen

Vieraslajiksi nimetyn kurtturuusun kasvatuskiellon siirtymäaika (siirryt toiseen palveluun) päättyy reilun vuoden päästä. Sen jälkeen se on samassa asemassa kuin muutkin vieraslajit: hävitettävä tavattaessa.

ELY-keskukset valvovat vieraslajien kasvatuksen kieltoja. Niiden on mahdollista määrätä maanomistaja tuhoamaan kasvustot, tarpeen vaatiessa uhkasakon voimalla. ELY voi myös hävittää kasvustot maanomistajan kustannuksella.

Lisäksi lain mukaan (siirryt toiseen palveluun) kasvatuksesta voi saada tuomioistuimessa sakot.

Valtakunnallinen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta sanoo, että ainakin alkuun painopiste on sakotuksen sijaan neuvonnalla.

– Laki on yksiselitteinen. Haitallisia vieraslajeja ei saa kasvattaa eikä vallankaan päästää luontoon. Laissa on myös kohta, että näissä asioissa noudatetaan kohtuullisuutta ja nimenomaan neuvonta on se juttu, jolla mennään eteenpäin.

Kurtturuusu on monivuotinen, reilun metrin mittaiseksi kasvava pensas. Sen juurivesat levittävät kasvia tehokkaasti. Se on muodostanut varsinkin Etelä-Suomessa laajoja, läpitunkemattomia kasvustoja rannoilla, saaristossa ja teiden varsilla. Kainuussa kurtturuusun ei tiedetä vallanneen suuria alueita. Siksikin sen torjunta on helpompaa kuin jo leviämään päässeellä alueella.

Tietoa vieraslajeista ja niiden hävittämisestä saa muun muassa nettiosoitteesta vieraslajit.fi (siirryt toiseen palveluun)

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.