1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katupöly

Nyt pölisee, kun kevään pahin katupölykausi alkaa Pohjois-Savossa – loppuviikon aurinkoinen ja kuiva sää pahentaa tilannetta

Kuopion keskusta-alueen keskitetty hiekanpoisto aloitetaan viikonloppuna.

Kuivuuden lisäksi tyyni sää edesauttaa ilmanlaadun heikkenemistä. Katujen puhdistukset auttavat. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kevään pahin katupölykausi on alkamassa koko Pohjois-Savossa.

Maanantaina ilmanlaatu heikkeni Kuopiossa. Hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ylittivät raja-arvotason eli 50 mikrogrammaa kuutiossa Kuopiossa kahdella mittausasemalla, Savilahdessa ja Tasavallankadulla. Sää oli maanantaina lämmin, aurinkoinen ja melko tyyni.

Katupölyä on ollut ajoittain runsaasti ilmassa myös Varkaudessa. Samoin Siilinjärven taajamassa pölypitoisuudet voivat olla koholla.

Kuiva ja tyyni sää pahentaa tilannetta

Loppuviikolle on luvattu aurinkoista ja kuivaa säätä. Näin ollen katupölyn pitoisuudet voivat pysyä korkeahkoina koko loppuviikon. Liikenteen ollessa viikonloppuisin rauhallisempaa, voivat pölypitoisuudet kuitenkin olla arkipäiviä alhaisempia vilkkaimmin liikennöidyillä alueilla.

Kuivuuden lisäksi tyyni sää edesauttaa ilmanlaadun heikkenemistä. Tyynellä ilmalla epäpuhtaudet laimenevat huonosti ja tuulettuvat hitaasti pois kaupunkialueelta. Huonosta ilman vaihtuvuudesta johtuen ilmanlaatu voi olla huono myös yöaikaan, kun päivällä ilmaan päässeet epäpuhtaudet jäävät kaupunkialueen ylle.

Hiekanpoisto käynnissä ympäri kaupunkia

Pölyä nostaa ilmaan pääasiassa liikenne, mutta lisäksi pölyävät myös pysäköintialueet, pihat ja isot maanrakennus- ja purkutyömaat. Esimerkiksi Savilahden työmaa vaikuttaa merkittävästi alueen ilmanlaatuun.

Pölyntorjunta on käynnistetty Kuopiossa jo yli kaksi viikkoa sitten. Hiekanpoistoa tehdään tällä hetkellä joka puolella kaupunkia. Myös katuviheralueiden puhdistukset ovat käynnissä niissä paikoissa, joissa lumet ovat jo sulaneet.

Tulevana viikonloppuna keskustassa tehdään keskitetty hiekanpoisto. Sen jälkeen puhdistustoimet siirtyvät vähitellen tonttikaduille.

Lue myös:

Kuopion keskustan massiiviset hiekanpoistotalkoot alkavat ensi viikolla, jos sää sallii