1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tartuntaketjujen lähteenä mökkibileet Itä-Savossa – johtajaylilääkäri: "Bileiden aika ei ole nyt"

Savonlinnan Lyseon lukiota on suositeltu siirtymään etäopetukseen laajan altistumisen vuoksi.

koronavirus
Kuohuviiniä laseissa.
Nyt ei ole juhlan aika, sillä koronatilanne on Itä-Savossa Suomen toiseksi pahin. Kuvituskuva. Jyrki Lyytikkä/ Yle

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosteri on koronaviruksen ilmaantuvuusluvuissa tällä hetkellä koko maan kärkipäätä.

Lisäksi Sosterin tiedossa on, että hiljattain tartuntaketjuja on lähtenyt liikkeelle alueella järjestetyistä mökkibileistä. Sairaanhoitopiiristä muistutetaankin, että nyt ei ole aika järjestää yksityistilaisuuksia, rikkoa karanteenia tai rikkoa tartunnanjäljitystiimiltä saatuja ohjeita.

– Bileiden aika ei ole nyt. Tämän tyyppisissä tilaisuuksissa tartunnat leviävät erittäin herkästi ja yhdet juhlat voivat keikauttaa alueen koronatilanteen hallitsemattomaksi. Nuorten kohdalla toivoisin, että koko perheet kantaisivat tästä nyt vastuuta ja asiasta keskusteltaisiin kotona ja koulussa, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo.

Sosterin alueella on todettu maanantain 12. huhtikuuta jälkeen kaksi uutta koronatartuntaa. Toinen tartunnoista liittyy Savonlinnan Taidelukion tartuntaketjuun ja toinen sunnuntaina ilmaantuneeseen tartuntaketjuun.

Savonlinnan Taidelukio siirtyi maanantaina etäopetukseen altistumisten takia ja nyt Sosteri kehoittaa myös Savonlinnan lyseon lukiota siirtymään etäopetukseen, sillä noin sata oppilasta on altistunut koronavirukselle.

Luukkosen mukaan tämän tartuntaketjun jäljitystyö on vasta alussa, eikä vielä tiedetä, liittyykö Lyseon lukion tapaus mökkibileistä lähteneeseen tartuntaketjuun.

Lue seuraavaksi