1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katupöly

Maailma puhdistuu taas hiekanmuru kerrallaan – hyppää lakasin-lakasin-koneen ohjaksiin! Katso, kuinka pölyt putsataan Porin kaduilta

Menneen talven sepelit saivat kyytiä, kun kiertelimme putsaamassa Porin keskustan katuja. Katso video!

katupöly
Lakaisukoneen kuljettaja ajaa kävelyvauhtia ja saa erilaisia käsimerkkejä – näin Pori puhdistuu katu kerrallaan
Lakaisukoneen kuljettaja ajaa kävelyvauhtia ja saa erilaisia käsimerkkejä – näin Pori puhdistuu katu kerrallaan

Kevät keikkuu eri puolilla maata eri tahtiin, mutta monin paikoin on jo päästy puhdistamaan kaupunkien katuja talven jäljiltä. Ilmanlaatua heikentävästä katupölystä pyritään eroon heti, kun säät sen sallivat.

Esimerkiksi Turussa kevätpöllytys alkoi maalis–huhtikuun vaihteessa, ja harja-autot ovat olleet liikkeellä myös Jyväskylässä ja Mikkelissä.

Porissakin kalusto on ollut liikenteessä jo pääsiäisen tienoilta, muun muassa kävelykadulta hiekoitushiekat on saatu pois kengänpohjien alta rapisemasta.

Imulakaisukoneen kuljettaja Seppo Lihavainen otti meidät kyytiinsä keskiviikkoaamuna. Katso, kuinka sepelit katoavat harja-auton kitaan, ja perässä tuleva pesuauto huuhtelee loput pölyt pois. Videollamme on aitoa slow-tv:n verkkaista tunnelmaa!

  • Katso Yle Areenassa, kuinka Porin keskustan kadut siistiytyvät talven jäljiltä. Toimittajana Kasper Heimolehto sekä kuvaajina Katja Halinen ja Kati Rantala.

Seppo Lihavaisella on pitkä, noin 30 vuoden kokemus Porin kaupungin katujen kunnossapidosta.

Usein siivouskalusto on liikenteessä jo yön tai varhaisen aamun aikana. Autoilijoita kun kävelyvauhtia kulkeva puhdistuspartio saattaa ärsyttää.

– Joskus saattaa tulla kansainvälisiä käsimerkkejä. Mutta näin keväisin tulee myös positiivista palautetta ja peukkua, kun on putsattu kadut ja jalkakäytävilläkin pääsee rullailemaan, kertoo Lihavainen.

Vaikka imulakaisukone jylisee ulospäin noin 100 desibelin voimakkuudella, on hytissä yllättävän hiljaista.

– Kuulosuojaimia ei tarvitse käyttää, vaan hytissä voi kuunnella musiikkia ja radiota ihan normaalisti, sanoo Lihavainen.

Imulakaisukone Porin keskustassa.
Noin 18 tonnin painoinen imulakaisukone puhdistaa Porin keskustan katuja.Kasper Heimolehto / Yle

Puhdistustyöt etenevät eri puolilla maata luonnollisesti sään mukaan. Ennen yölämpötilan kapuamista plussan puolelle on katujen kunnollinen siivoaminen hankalaa.

Oulussa varsinaiseen tehopuhdistukseen ollaan pääsemässä lähiaikoina, Rovaniemellä ja Kemissä valmistaudutaan katujen siivoamiseen, kunhan yöpakkaset hellittävät.

Katupöly on erityisen haitallista monille pitkäaikaisista sairauksista kärsiville, kuten allergikoille ja astmaatikoille, sekä esimerkiksi sydän-, sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville. Myös terveet aikuiset voivat saada katupölystä ärsytysoireita, kuten yskää, nuhaa ja silmien kutinaa.

"Tietysti lakasen lakasinkoneella!"

Imulakaisinkoneella on monta nimeä. Katso nostalginen klassikkovideo lasten toiveammateista vuodelta 1974.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 15.4. kello 23.

Lue myös:

Oletko jo nähnyt tämän kummajaisen? Trombia on maailman ensimmäinen ihmelaite, joka kiitää katuja ja imaisee pölyn sisuksiinsa ilman kuljettajaa

Korona-aika voi puhdistaa hengitysilmaa merkittävästi – haitallisia pakokaasuja on ollut ilmassa tavallista vähemmän

Lue seuraavaksi