1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pormestarit

Pormestari johtaa Helsingin ja Tampereen tavoin pian Turkuakin – väännämme rautalangasta, kuinka pormestari valitaan

Tutkijan mukaan pormestarin valinta kääntää kuntavaaliasetelmia enemmän henkilövaalin suuntaan.

pormestarit
Turkuun saadaan pian pormestari – näin valinta tapahtuu
Turkuun saadaan pian pormestari – näin valinta tapahtuu

Turku seuraa tänä vuonna Tamperetta ja Helsinkiä, ja vaihtaa kaupunginjohtajan pormestariin kesäkuun kuntavaalien jälkeen.

Kerromme tässä artikkelissa, kuinka pormestari valitaan ja miten tutkija arvioi pormestarivaalin vaikuttavan ihmisten äänestyskäyttäytymiseen.

Näin pormestari valitaan

Kuntalaissa määrätään, että pormestarin valitsee valtuusto.

Lähtökohtana on, että pormestariksi valitaan kuntavaaleissa eniten ääniä saaneen puolueen tai vaaliliiton ennen vaaleja nimetty pormestariehdokas.

Hän aloittaa pormestarisopimusneuvottelut, joiden tavoitteena on valtuuston enemmistön hyväksymä pormestarisopimus.

Pormestarisopimuksessa sovitaan valtuustokauden keskeisistä tavoitteista ja periaatteista sekä talouden raamista. Lisäksi sovitaan pormestarista ja apulaispormestareista sekä näiden tehtävistä ja vastuualueista.

Apulaispormestareiksi puolueet voivat valita muitakin henkilöitä kuin ennen vaaleja asettamansa pormestariehdokkaan. Pormestarisopimuksen yhteydessä sovitaan myös muusta luottamuspaikkajaosta.

Onko siis selvää, että suurimman puolueen ehdokkaasta tulee pormestari?

Se ei ole aivan selvää, mutta erittäin todennäköistä. Pormestarin pitää saada valtuuston enemmistö taakseen.

Jos suurimman puolueen ehdokas ei saa valtuuston enemmistön kannatusta, neuvotteluja jatketaan, kunnes sopimukseen päästään ja pormestari löytyy.

Tampereen yliopiston kuntatutkija Jenni Airaksinen
Kuntatutkija Jenni Airaksinen pitää epätodennäköisenä, että pormestariksi ei valittaisi kuntavaaleissa eniten ääniä saaneen puolueen ehdokasta.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tutkija: Ehdokkaaksi valittu yhteistyökykyisiä henkilöitä

Kuntatutkija Jenni Airaksinen Tampereen yliopistosta ei ainakaan muista, että eniten ääniä saaneen puolueen ehdokas olisi koskaan jäänyt valitsematta pormestariksi. Jos näin tapahtuisi, todennäköisesti pormestaria lähdettäisiin hakemaan toiseksi suurimmasta puolueesta.

– Valtuuston enemmistön pitää olla ehdokkaan takana, mutta käytännössä puolueet asettavat pormestariehdokkaaksi sellaisen ihmisen, joka tiedetään yhteistyökykyiseksi.

Pormestarineuvotteluissa muut puolueet voivat tuoda pormestariohjelmaan omia näkökulmiaan. Yleensä siten päästään sopuun pormestarista.

Jos sopuun ei päästäisi, neuvottelut alkaisivat uudestaan. Airaksinen uskoo, että silloin toiseksi suurimman puolueen ehdokas alkaisi luoda omaa pormestariohjelmaansa.

– Jos olisi sellainen tilanne, että kaksi puoluetta olisi vaaleissa todella lähellä toisiaan, voisi periaatteessa olla mahdollista, että näin tapahtuisi. Mutta kyllä siinäkin tapauksessa pormestariehdokkaassa tai -ohjelmassa pitäisi olla jotain tosi kärjekästä.

Kuntavaalit kääntyvät henkilövaalien suuntaan

Ensimmäiset pormestariehdokkaat kerrottiin julkisuuteen Turussa jo hyvin aikaisin, ja pormestarikisa on ollut runsaasti esillä. Samoin on Tampereella ja Helsingissä. Yle seurasi Helsingin pormestariehdokkaiden vaalitenttiä jo maaliskuussa.

Tutkija Jenni Airaksisen mukaan on mielenkiintoista nähdä, miten pormestarivalinta vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen.

– Vahvoja pormestariehdokkaisiin keskittyneitä vaaleja ei ole vielä käyty kuin oikeastaan Helsingissä. Tampereen pormestariehdokkaat eivät ole olleet aiemmin kovin paljon esillä. Näistä kuntavaaleista on tehty enemmän henkilövaalit, ja sillä on hyvät ja huonot puolensa.

Airaksisen mukaan asetelma voi innostaa äänestämään jonkun sellaisenkin, joka ei muuten äänestäisi. Toisaalta tarkoitus on kuitenkin valita valtuusto – ei suoraan pormestaria.

Muutamien henkilöiden korostaminen voi Airaksisen mukaan johtaa siihen, että suurten puolueiden edustajat pääsevät valokeilaan ja pienemmät puolueet jäävät vaille huomiota.

– Ettei aleta kuntavaaleissa korostamaan vain vaikkapa niiden kärkipuolueiden ehdokkaita. Mikä on tapa, jolla laaja porukka kurottuu kohti potentiaalisia äänestäjiä varsinkin nyt korona-aikana?

Juttua täsmennetty 15.4. klo 14.23: Nykyiseen pormestarimalliin ensimmäisenä siirtyi Tampere. Taustalla on vuonna 2006 uudistunut kuntalaki, joka antoi kunnanvaltuustoille mahdollisuuden valita kunnan johtoon pormestari kunnanjohtajan sijaan. Uusi nimike pormestari ei kuitenkaan Suomessa ole: pormestarit johtivat monia Suomen kuntia vuoteen 1927 asti, jolloin kunnallislaki uudistettiin ja kunnanjohtajat astuivat kuntien johtoon.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 14.4. kello 23.

Lue myös:

Pormestari saattaa syrjäyttää kaupunginjohtajan yhä useammalla paikkakunnalla

Lue seuraavaksi