Hyppää sisältöön

Suomen rokotusaikataulu venyy taas – Johnson & Johnson keskeyttää toimitukset Eurooppaan

Amerikkalaisrokotteen viivästymistä voidaan korvata vain osittain muilla valmistella.

Kuvituskuva. Rokotuskeskus Miamissa Floridassa. Kuva: Cristobal Herrera-Ulashkevichepa / EPA

Amerikkalainen rokotevalmistaja Johnson & Johnson keskeyttää koronarokotteensa toimitukset Eurooppaan. Se vaikuttaa myös Suomeen ja hidastaa suunniteltua rokottamistahtia.

– Kyllä se toki aikautauluja hidastaa, vahvistaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Suomi on sitoutunut ostamaan J&J:ltä 2,4 miljoonaa rokoteannosta. Nohynekin mukaan rokotteiden saaminen on ollut odotettua hitaampaa, mutta toimitusten olisi pitänyt alkaa tämän kuun lopussa.

– Jää nähtäväksi milloin ensimmäinen erä saadaan.

Nohynekin mukaan puuttuvaa rokotemäärää voidaan korvata vain jonkin verran Modernan, Pfizerin ja Astra Zenecan valmisteilla.

Asta Zenecan käytön laajentamista jarruttaa se että, sitä annetaan toistaiseksi vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokotusasiantuntijat on pohtineet tänään mahdollista ikärajojen muuttamista, mutta Nohynekin mukaan asiasta kerrotaan vasta huomenna keskiviikkona.

Nohynekin mukaan korvaavista rokotteista huolimatta rokotustahti hidastuu vääjäämättä aiotusta.

Neljä tapausta neljällä miljoonalla rokotetulla

Nohynekin mukaan ongelmat J&J:n rokotteessa eivät tulleet aivan yllätyksenä. Jo rokotteen laajoissa testeissä havaittiin yksi vakava veren hyytymisongelma.

Lisäksi runsas viikko sitten tuli ilmoitus neljästä mahdollisesta veren hyytymisongelmasta suhteessa neljään miljoonaan rokotettuun.

– Kyseessä on siis äärimmäisen harvinainen ilmiö, mutta hyvin samanlainen kuin Astra Zenecan yhteydessä on nähty, Nohynek sanoo.

Amerikkalaisen J&J:n rokotetta valmistetaan myös Yhdysvaltojen ulkopuolella, mutta THL ei tiedä, mistä Suomen tarkoitetut rokotteet tulisivat.

Joka tapauksessa valmistajan päätös lopettaa rokotteen tuonti Eurooppaan, tarkoittaa sitä, että rokotetta ei täällä käytetä ennen kuin ongelmat on selvitetty.

Nohynek muistuttaa perusasetelmasta. Sekä koronavirukseen että rokotteeseen liittyy riskejä veren hyytymisestä.

– Nyt pitää punnita kumpi riski on suurempi.

Aikalisä tutkimuksia varten

Yhdysvaltain terveysviranomaiset kehottivat päivällä keskeyttämään toistaiseksi rokotukset Johnson & Johnsonin koronarokotteella, jotta valmisteen mahdollisen yhteys veritulppaan voidaan tutkia.

Yhdysvalloissa kuuden ihmisen kerrotaan saaneen veritulpan sen jälkeen, kun heidät oli rokotettu Johnson & Johnsonin rokotteella. Yksi heistä on kuollut.

Kaikki kuusi ovat naisia, iältään 18–48-vuotiaita.

Viranomaiset toteavat, että sivuvaikutukset näyttävät tämänhetksen tietämyksen valossa olevan harvinaisia. Yhdysvalloissa on annettu 6,8 miljoonaa annosta Johnson & Johnsonin rokotetta.

Viime viikolla EU:n lääkevirasto EMA käynnisti samasta syystä tutkimuksen Johnson & Johnsonin rokotteesta.

Fimea: Yhdysvalloista saadut tiedot huomioidaan Suomessakin

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkärin Maija Kaukosen mukaan Yhdysvalloissa esiin tulleet vakavat haittavaikutukset ja päätös rokotusten keskeyttämisestä ovat Suomessakin tiedossa ja tiiviissä pohdinnassa.

– Tämä on asia, joka myös Suomessa ja Euroopan unionin alueella otetaan huomioon, Maija Kaukonen sanoo.

Johnson & Johnsonin rokote on saanut EU:ssa myyntiluvan, mutta rokote ei ole EU-maissa vielä käytössä. Sillä on kuitenkin tarkoitus aloittaa rokotukset Suomessakin lähiaikoina. Kaukosen mukaan rokotteen käyttö on yksi asia, jota Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR pohtii Suomessa tänään.

– Suositus sen käyttöönotosta tai mahdollisista rajauksista tultaneen tekemään ennen kuin sen käyttöä edes aloitetaan, Fimean Maija Kaukonen arvioi.

Kaukonen ei itse ole nähnyt Yhdysvaltain viranomaisten raportteja Johnson & Johnsonin rokotteen vakavista haittavaikutuksista. Hänen mukaansa niissä on kuitenkin kyse hyvin harvinaisista haitoista.

Lue EMAn ilmoituksesta

Hanna Nohynekin kommentit lisätty 13.4. klo 19.18

.
.