1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronarokotetta ei pitäisi voida valita, mutta Nokialla se onnistuu ajoittain – syynä ajanvarausjärjestelmä

Nokialla on mahdollista itse vaikuttaa siihen, minkä koronarokotteen saa.

koronavirus
Astra Zenecan koronarokotepullo
Suomen terveysviranomaiset arvioivat parhaillaan, pitääkö Astra Zenecan koronarokotteen käyttörajoituksia jotenkin muuttaa. Beata Zawrzel / AOP

Nokialla on mahdollista valita, minkä koronarokotteen saa. Tämä on vastoin valtakunnallista linjaa, jonka mukaan saamaansa rokotevalmisteeseen ei voi vaikuttaa.

Nokialla valinnanmahdollisuus johtuu ajanvarausjärjestelmän ominaisuudesta.

Nokian vs. hoitotyön johtaja Heidi Leppänen kertoo, että ajanvarausjärjestelmä tarjoaa ajoittain valittavaksi useamman koronarokotteen. Järjestelmää ei ole saatu muutettua niin, että rokotevalinta saataisiin piilotettua.

Tietoa jaetaan avoimesti

Pirkkala puolestaan kertoo nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) ne rokotuspäivät, joina käytettävästä rokotevalmisteesta kunta on saanut varmistuksen. Asukkaat siis tietävät etukäteen, mitä rokotetta noina päivinä annetaan.

Tästä huolimatta Pirkkalassa ei kuitenkaan voi valita, mitä rokotevalmistetta saa, koska eri kohderyhmille on eri rokotuspäivät.

THL:n ohjeiden mukaan Astra Zenecaa annetaan Pirkkalassa 65-vuotta täyttäneille. Tälle ikäryhmälle on erikseen oma verkkoajanvaraus, jossa rokotetta ei pysty valitsemaan.

Lisäksi erikseen on riskiryhmien 1 ja 2 ajanvaraus. Heille annetaan pääosin Pfizerin ja Biontechin rokotetta. Näille ryhmille voidaan antaa myös Modernan rokotetta, jos sitä on saatavissa.

– Verkkoajanvarauksiin on tarkkaan määritelty, mikä ajanvaraus on millekin ikäryhmälle tai riskiryhmälle, sanoo Pirkkalan ja Vesilahden tartuntataudeista vastaava lääkäri Jaakko Kivijärvi.

Valtakunnallinen linja on se, että rokotetta ei voi valita.

– Ainakaan toistaiseksi rokotettavan ei ole mahdollista valita, mitä koronarokotetta rokotuksessa käytetään, THL:n nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) sanotaan.

Pirkanmaan pandemiaryhmän puheenjohtaja, TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoo, että viime kädessä rokotetta ei voi valita itse. Sandin mukaan rokotteista pyritään olemaan avoimia.

– On haluttu viedä toimintaa siihen suuntaan, ettei tulisi rokotuspaikalla tilanteita, että käydään katsomassa, mitä on tarjolla ja ellei miellytä, käännytään pois.

Varsinkin Astra Zeneca puhuttaa

Mahdollisuudesta valita rokotevalmiste on keskustelu erityisesti sen jälkeen, kun hyvin harvinaisen aivolaskimotukoksen ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä ilmeni mahdollinen yhteys.

Tällä hetkellä Astra Zenecaa annetaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ohjeistuksen mukaan varmuuden vuoksi vain 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Parhaillaan arvioidaan sitä, muutetaanko ikärajaa.

Jo aiemmin varsinkin muualla Euroopassa huomattiin, että osa ei olisi halunnut ottaa Astra Zenecaa, koska sen teho koronavirusta vastaan on Biontechin ja Pfizerin sekä Modernan rokotetta heikompi.

Terveysviranomaisten mukaan myös Astra Zeneca suojaa hyvin koronaviruksen aiheuttamilta vakavilta tautimuodoilta.

Myös toista rokotetta tutkitaan

Yhdysvaltain terveysviranomaiset kehottivat tänään tiistaina keskeyttämään toistaiseksi rokotukset lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronarokotteella.

Viranomaiset haluavat tutkia valmisteen mahdollisen yhteyden veritulppaan.

EU:n lääkevirasto tutkii myös, onko lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronarokotteella yhteyttä veritulppiin. EU:ssa tämä rokote on saanut myyntiluvan, mutta ei ole vielä käytössä.

Artikkelia korjattu 14.4.2021 klo 14.12 : Toisin kuin artikkelissa aiemmin sanottiin, Pirkkalassa ei voi valita rokotevalmistetta. Vaikka Pirkkala julkaisee nettisivuillaan tietoja siitä, mitä rokotetta minäkin päivänä annetaan, saamaansa rokotevalmisteeseen ei voi itse vaikuttaa. Tämä johtuu siitä, että eri rokotevalmisteille on eri kohderyhmät ja eri kohderyhmille erilliset ajanvarausjärjestelmät. Rokotusaikaa varatessa rokotevalmistetta ei voi valita. Korjauksen vuoksi on muokattu myös johtajaylilääkäri Juhani Sandin sitaatteja.

Lue lisää:

Oikaisu rokoteuutiseen 13.4.

Suomen rokotusaikataulu venyy taas – Johnson & Johnson keskeyttää toimitukset Eurooppaan

EU tutkii Johnson & Johnsonin rokotteen mahdollista yhteyttä veritulppaan – Astra Zenecan rokotteen yhteyttä toiseenkin verisuoniongelmaan selvitetään

Yli 65-vuotiaat rokotettavat loppuvat Helsingistä vielä tällä viikolla, ja Astra Zenecan annokset uhkaavat päätyä varastoon

Lue seuraavaksi