Matkailuautobisnes kuumenee edelleen: Koivuniemen perhe pelasi varman päälle, jottei kesämatka Lappiin mene sivu suun – karavaanareiksi haluavat nyt nuoret perheet

Matkailuautojen rekisteröinnit kasvoivat viime vuonna lähes viidenneksellä. Kysyntä on kasvanut merkittävästi myös esimerkiksi Saksassa.

Jarkko Seppälä (vas.) esittelee matkailuauton sisätiloja Jani Koivuniemelle.
Matkailuautojen kysyntä jatkuu kovana - yrittäjä Jarkko Seppälän autojen varauskalenteri alkoi täyttyä vauhdilla jo aikaisin keväällä

Viime keväänä alkanut reipas kasvu matkailuautojen kysynnässä jatkuu edelleen. Kiinnostusta lisää koronaepidemian aiheuttaman kotimaan matkailubuumin lisäksi kasvanut ympäristötietoisuus, arvioi maahantuojien yhdistys.

Sekä matkailuajoneuvojen myynti että vuokraus on nyt kannattavaa bisnestä. Kesän varauskirjat täyttyvät nopeasti.

Kauhavalainen Jarkko Seppälä on vuokrannut matkailuautoja nelisen vuotta. Hän huomasi matkailuautojen kysynnän kasvun viime vuonna, ja varauskalenterit täyttyivät vauhdilla.

Syksyllä hän päätti myydä kysynnän takia vanhoja autojaan pois ja tilasi tehtaalta neljä tuliterää matkailuautoa. Niistä kaksi on jo saapunut Tervajoelle autoliikkeeseen, ja kahta odotetaan saapuvaksi vielä ennen kesäsesonkia.

– Korona teki viime vuonna tehtävänsä, ja kysyntää oli paljon enemmän kuin viime vuosina. Ihmiset eivät päässeet ulkomaille ja kotimaan matkailua alettiin suosia enemmän, siinä se pääsyy, Seppälä toteaa.

– Ennen koronaa autoja kysyttiin kuukausi tai kaksi viikkoa ennen kuin tiedettiin lomat, mutta nyt kyselyjä on tullut jo maalis-huhtikuussa. Heinäkuu näyttää jo täydeltä, hän arvioi.

Matkailuautojen kysyntä on kovaa paitsi Suomessa, myös Euroopassa. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Matkailuautojen suosio kasvoi kohisten viime vuonna

Suomessa oli viime vuoden lopussa rekisterissä 126 916 matkailuajoneuvoa, joista vajaa puolet oli matkailuautoja ja reilu puolet matkailuvaunuja.

Matkailuautojen suosio on kuitenkin viime vuosina kasvanut, ja niiden rekisteröinnit kasvoivatkin 19 prosenttia vuonna 2020 verrattuna edellisvuoteen. Vaunujen rekisteröintimäärät kasvoivat myös, mutta hieman maltillisemmin, 13 prosenttia.

Kysynnän kasvu ja se, että sekä vuokraajat että ostajat ovat tänä keväänä ajoissa liikkeellä, ovat Matkailuajoneuvotuojat ry:n mukaan merkkejä kasvavasta buumista.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että kotimaan matkailu matkailuajoneuvoilla oli kasvussa jo ennen koronaakin. Tähän on vaikuttanut esimerkiksi kuluttajien lisääntynyt tietoisuus matkustamisen vaikutuksista ympäristöön, sanoo Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Mika Jokinen.

Jokinen kertoo, että matkailuautoja on käytetty edellisen ja kuluvan vuoden aikana myös etätöiden tekemiseen. Yhdistyksen onkin tarkoitus selvittää asiaa lisää ja tehdä jäsenyhteisöjen ja oppilaitosten kanssa yhteistyötä edellä mainitun ilmiön tutkimiseksi.

Matkailuautoja ostavat nyt nuoret perheet

Etelä-Lapissa Keminmaassa matkailuautoja- ja vaunuja myyvän Arctic Motor Caravanin kauppias Jukka Lahti on pannut merkille kysynnän kasvun myös tänä vuonna. Hän arvioi, että kuluvasta vuodesta voi tulla jopa viime vuotta vilkkaampi.

– Vuonna 2020 uusien matkailuautojen kauppa lisääntyi 15-20 prosenttia. Vielä enemmän kysynnän kasvu näkyi käytetyissä autoissa ja vaunuissa, Lahti kertoo.

Jukka Lahden mukaan viime vuosi osoitti selvästi, että karavaanariharrastus ja matkailuautojen hankkiminen alkoi kiinnostaa yhä enemmän myös nuoria perheitä.

– Nuorista on tullut uusia ostajia, osin koronastakin johtuen. Kun Thaimaaseen ei pääse nyt huttiloimaan, niin varsinkin käytetyt matkailuajoneuvot kiinnostavat. Nuorilla perheillä hinta on monesti iso kysymys, joten käytetyt kulkupelit ovat kysyttyjä.

Ensimmäistä kertaa karavaanarina

Seinäjokelainen Jani Koivuniemi vuokraa matkailuauton tulevan kesän reissuun Jarkko Seppälältä. He kävivät katsomassa autoja jo etukäteen, vaikka kesäkuun matkaan on vielä aikaa.

Koivuniemi lähtee perheineen lomamatkalle ensimmäistä kertaa matkailuautolla. Hän myi perheensä kanssa kesämökin Keski-Suomesta jo viime kesänä pois, joten nyt on aikaa muulle.

– Vielä ei ole tarkkaa reittiä suunniteltu, mutta Lappi on suuntana, hän mainitsee.

Jarkko Seppälän mukaan Lappi ja Norja olivat viime kesänä lähes kaikkien vuokraajien lomasuuntana. Myös Itä-Suomi veti.

Koivuniemi oli liikkeellä ajoissa, koska hän kuuli, että Seppälällä on vuokrattavanaan vasta saapuneita autoja. Moni jäi viime vuonna ainakin vilkkaimman sesongin aikaan ilman vuokra-autoa, ja Matkailuajoneuvotuojat ry:n mukaan myös matkailuautoja olisi myyty enemmän kuin niitä oli tarjolla.

Jarkko Seppälä (vas.), Henry Fräntilä ja Jani Koivuniemi istuvat matkailuautojen keskellä. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Kysyntä kasvanut Euroopassa

Uusien matkailuajoneuvojen saatavuuteen ja toimitusaikoihin on vaikuttanut Mika Jokisen mukaan jo viime vuodesta se, että kysyntä on valtavan suurta esimerkiksi Saksassa.

– Teemme kaikkemme, että matkailuajoneuvoja riittäisi kaikille halukkaille, ja että odotusajat eivät venyisi uusissa autoissa liian pitkiksi, Jokinen sanoo.

Jani Koivuniemi uskoo, että suuri kysyntä esimerkiksi vuokramarkkinoilla on nostanut hintoja. Hän pohtiikin, tulisiko heistä itsestään tulevaisuudessa karavaanareita.

– Se jää nähtäväksi. Kyllähän tässä pohtii sitä, miten korkealle se rimakin nousee, kun pääsee uudella autolla reissuun, hän hymähtää.

Matkailuajoneuvotuojat ry:n mukaan kaikista suomalaista noin 2,3 prosenttia omistaa matkailuajoneuvon. Suomessa on myös runsaasti nimenomaan matkailuautoja koko Euroopan mittakaavassa - 106 autoa per 10 000 asukasta.

Lue myös:

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23 saakka.