1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Virolaismeppi haastaa maansa poliisilaitoksen oikeuteen – "Minut erotettiin apupoliisin paikalta mielipiteideni takia“

Poliisijohtajan mukaan kansalliskonservatiivinen Ekre-poliitikko kehotti rikkomaan lakia netissä esitetyssä keskusteluohjelmassa.

Ulkomaat
Jaak Madison
Jaak Madison uskoo erottamisensa olevan poliittinen ajojahti.Silja Massa / Yle

TALLINNA Euroopan parlamentin jäsen Jaak Madison on erotettu Viron apupoliisien riveistä. Erottamisen taustalla on tammikuussa esitetty verkko-ohjelma (siirryt toiseen palveluun).

Itä-Harjumaan poliisilaitoksen johtajan Roger Kummin mukaan erottamisen syynä olivat Madisonin kannanotot ohjelmassa.

– Madison kehotti rikkomaan lakia, rikkoen näin ollen virkamiehen luotettavuutta ja puolueettomuutta koskevia periaatteita, Kumm totesi Viron yleisradiolle ERR:lle (siirryt toiseen palveluun).

Kansalliskonservatiivista Ekre-puoluetta edustava Madison vastusti ohjelmassa Viroon kaavailtua vihapuheen vastaista lakia. Hän totesi, että mikäli laki hyväksytään, sitä vastaan pitää järjestää mielenosoituksia koronakriisin aikaisista kokoontumisrajoituksista piittaamatta.

Tiedotusvälineille eilen lähettämässään lausunnossaan Madison ei perääntynyt sanoistaan.

– Keskustelimme [tammikuisessa ohjelmassa] myös siitä, että mikäli hallitus pyrkii minkä tahansa tekosyyn varjolla kieltämään aseiden omistuksen, sitä täytyy vastustaa eikä laillisesta aseesta pidä luopua, hän ilmoitti.

"Syy on hakemalla haettu"

Euroopan parlamentissa Identiteetti ja demokratia -parlamenttiryhmään kuuluva Madison aikoo haastaa Viron poliisilaitoksen PPA:n oikeuteen.

– Haluan oikeuden ratkaisun siitä, saako apupoliiseilla – jotka eivät siis ole virkamiehiä – olla maailmankatsomus, Madison kommentoi Ylelle puhelimitse.

Madisonin mukaan apupoliisien joukossa on paljon poliitikkoja, joten syy nimenomaan hänen erottamiselleen on hakemalla haettu.

Apupoliisijärjestelmä (siirryt toiseen palveluun) otettiin Virossa käyttöön vuonna 1994, mutta se laajeni merkittävästi vuoden 2007 niin sanottujen pronssisotilasmellakoiden (siirryt toiseen palveluun) jälkeen.

Apupoliisit ovat tavallisia kansalaisia, jotka poliisi kouluttaa. Heidän toimivaltuutensa ovat vuosi vuodelta lisääntyneet.

Virolainen apupoliisi ja poliisi valvovat yhdessä liikennettä.
Virolainen apupoliisi (vas.) ja poliisi valvovat yhdessä liikennettä.Martin Dremljuga / ERR
Lue seuraavaksi