Hyppää sisältöön

Damaskoksen turvalliseksi julistanut Tanska peruu syyrialaisten oleskelulupia – "Tanska on Euroopan pahin paikka"

Muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty arvostelevat Tanskan pyrkimystä päästä eroon turvapaikanhakijoista.

Turvapaikanhakijoita Kööpenhaminassa marraskuussa 2015. Yli puolet Tanskassa olevista syyrialaisista tuli maahan syksyllä 2015, kun Eurooppaan saapui suuria määriä turvapaikanhakijoita. Kuva: Carsten Rehder / EPA

Tanskassa nuoren syyrialaisnaisen julkinen vetoomus on nostattanut keskustelua maan tiukan turvapaikkalinjan seurauksista.

19-vuotias Aya Abu-Daher on noussut julkiseksi esimerkiksi siitä, mitä Tanskassa oleville syyrialaisille voi merkitä hallituksen päätös, että Damaskoksen seutu Syyriassa on turvallinen, joten pakolaiset voivat palata sinne.

Tanskan hallituksen mielestä vuosikymmenen jatkunut sisällissota ei tarkoita sitä, että koko maa olisi turvaton. Viime kesän jälkeen 189 syyrialaisen oleskelulupa Tanskassa on kumottu. Damaskos on presidentti Bashar al-Assadin hallinnon valvonnassa.

Oleskeluluvan menettäminen ei automaattisesti tarkoita karkotusta, sillä Tanska ei halua tehdä yhteistyötä al-Assadin hallinnon kanssa. Syyrialaiset kuitenkin menettävät oikeuden opiskeluun ja työntekoon. Hallitus toivoo, että moni palaisi vapaaehtoisesti kotimaahansa.

Sujuvaa tanskaa puhuva Abu-Daher oli vielä kolme kuukautta sitten lukiolainen, mutta tammikuussa hän menetti perheineen oleskeluluvan. Nyt hän ei voi kuin odottaa – ja kampanjoida oleskelulupien uusimisen puolesta. Hän on vedonnut hallitukseen televisiossa, ja hänen kohtalostaan ovat kertoneet myös muun muassa Politiken- (siirryt toiseen palveluun) ja Berlingske-l (siirryt toiseen palveluun)ehdet.

Lukion rehtori kuvaa nuorta naista loistavaksi oppilaaksi.

– Mitä olen tehnyt väärin, kysyy Abu-Daher.

"Tanska ei ole solidaarinen"

Tanskan tiukka turvapaikkapolitiikka on herättänyt arvostelua myös ihmisoikeusaktivistien ja turvapaikanhakijoiden asioita ajavien piirissä.

Tanskan sosiaalidemokraattinen pääministeri Mette Frederiksen on ilmoittanut, että hallituksen tulevaisuuden tavoitteena on nolla turvapaikkahakemusta.

Turvapaikkakysymyksiin perehtynyt asianaja Niels-Erik Hansen sanoo uutistoimisto AFP:lle, että mikään maa ei ole omaksunut sellaista politiikkaa kuin Tanska.

Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on huolissaan. Se ei pidä viimeaikaisia parannuksia joidenkin Syyrian osien turvallisuudessa riittävinä oikeuttamaan pakolaisten kansainvälisen suojelun päättämisen.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Tanska lähettää merkkejä, ettei se halua turvapaikanhakijoita ja pelottelee maassaolevia palaamaan kotiin, vaikkeivät he olisi turvassa, sanoo Amnestyn edustaja Lisa Blinkenberg.

– Tanska ei ole vain Euroopan huonoin paikka, vaan se osoittaa myös solidaarisuuden puutetta muita Euroopan maita kohtaan kieltäytymällä ottamasta osaansa taakasta, sanoo asianajaja Hansen.

Hallitusta kritiikki ei ole saanut taipumaan. Siirtolaisministeri Mattias Tesfayen mukaan hallituksen politiikka toimii, eikä se peräänny.

Tanskassa on maan tilastokeskuksen mukaan noin 35 500 syyrialaista, joista yli puolet tuli maahan vuonna 2015.