Hyppää sisältöön

Iran uhkaa kiihdyttää rajusti uraanin rikastamista ydinlaitoshyökkäyksen jälkeen

Natanzin ydinlaitokseen hyökättiin viikonloppuna. Samaan aikaan Wienissä neuvotellaan Iranin ydinsopimuksen jatkosta.

Natanzin uraanin rikastuslaitos on Iranin ydinohjelman tärkein laitos. Kuva maaliskuulta 2005. Kuva: EPA

Iran kiihdyttää uraanin rikastamista keskiviikkona 60 prosenttiin, kertoo varaulkoministeri Abbas Araqchi Iranin valtiolliselle medialle. Taso on selvästi korkeampi kuin koskaan aiemmin.

Tähän asti rikastustaso on ollut 20 prosenttia. Ydinaseisiin tarvitaan rikastusasteeltaan 90-prosenttista uraania. Iranin kanssa solmittu ydinsopimus asetti ylärajan 3,67 prosenttiin.

Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA kertoo olevansa tietoinen varaulkoministerin lausunnosta, mutta ei kommentoi vielä itse asiaa.

Ydinsopimus karahti kiville, kun Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump irrotti maansa siitä. Sopimusta on yritetty herätellä henkiin neuvotteluissa Wienissä, mutta Iranin ulkoministeri varoitti jo viikonloppuna, että Iranissa Natanzin ydinlaitokseen tehty hyökkäys voi mutkistaa asioita.

Iran syyttää hyökkäyksestä Israelia. Israelin hallinto ei ole kommentoinut syytöksiä.

Iranin ylin johtaja Ajatollah Ali Khamenei uhkasi jo helmikuussa, että Iran voi nostaa rikastamisastetta 60 prosenttiin tarpeen vaatiessa. Samalla Iran on vakuuttanut, että sen ydinohjelma on rauhanomainen.

Ydinsopimuksessa Iran sitoutui muun muassa uraanin rikastamisen rajoittamiseen ja ydinlaitostensa tarkastuksiin vastineeksi sitä vastaan asetettujen pakotteiden purkamisesta.

Lisää aiheesta: