1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iran uhkaa kiihdyttää rajusti uraanin rikastamista ydinlaitoshyökkäyksen jälkeen

Natanzin ydinlaitokseen hyökättiin viikonloppuna. Samaan aikaan Wienissä neuvotellaan Iranin ydinsopimuksen jatkosta.

Iran
Natanzin uraanin rikastuslaitos kuvattuna maaliskuussa 2005.
Natanzin uraanin rikastuslaitos on Iranin ydinohjelman tärkein laitos. Kuva maaliskuulta 2005. EPA

Iran kiihdyttää uraanin rikastamista keskiviikkona 60 prosenttiin, kertoo varaulkoministeri Abbas Araqchi Iranin valtiolliselle medialle. Taso on selvästi korkeampi kuin koskaan aiemmin.

Tähän asti rikastustaso on ollut 20 prosenttia. Ydinaseisiin tarvitaan rikastusasteeltaan 90-prosenttista uraania. Iranin kanssa solmittu ydinsopimus asetti ylärajan 3,67 prosenttiin.

Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA kertoo olevansa tietoinen varaulkoministerin lausunnosta, mutta ei kommentoi vielä itse asiaa.

Ydinsopimus karahti kiville, kun Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump irrotti maansa siitä. Sopimusta on yritetty herätellä henkiin neuvotteluissa Wienissä, mutta Iranin ulkoministeri varoitti jo viikonloppuna, että Iranissa Natanzin ydinlaitokseen tehty hyökkäys voi mutkistaa asioita.

Iran syyttää hyökkäyksestä Israelia. Israelin hallinto ei ole kommentoinut syytöksiä.

Lue myös: Miten isku Iranin ydinlaitokseen vaikuttaa ydinsulkusopimuksen kohtaloon? Lue viisi kysymystä ja vastausta Israelin ja Iranin uusimmasta kiistasta

Iranin ylin johtaja Ajatollah Ali Khamenei uhkasi jo helmikuussa, että Iran voi nostaa rikastamisastetta 60 prosenttiin tarpeen vaatiessa. Samalla Iran on vakuuttanut, että sen ydinohjelma on rauhanomainen.

Ydinsopimuksessa Iran sitoutui muun muassa uraanin rikastamisen rajoittamiseen ja ydinlaitostensa tarkastuksiin vastineeksi sitä vastaan asetettujen pakotteiden purkamisesta.

Lisää aiheesta:

Uutistoimisto: Iranin ydinlaitosta sabotoinut henkilö on tunnistettu – Iran syyttää iskusta Israelia

Israelin median mukaan maa on Iranin ydinlaitokseen tehdyn iskun takana

Iranin mukaan sen keskeinen ydinlaitos joutui sabotaasin kohteeksi

Iran alkanut tuottaa korkearikasteista uraania nopeammin kuin piti 23.2.

Mystisten tapahtumien sarja Iranissa ei hidasta ydinaseen kehittämistä, arvioi Iranin ydinlaitoksia kymmeniä kertoja tarkastanut Olli Heinonen 8.7.2020

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi