1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kevyt liikenne

Autoilija, muistatko antaa tilaa suojatielle pyrkivälle? – Itä-Suomen poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti suojatieturvallisuutta

Entä kuinka lähelle suojatietä auton saikaan parkkeerata? Muistahan tarkistaa, jottei napsahda sakkoa.

kevyt liikenne
Auto pysäköitynä suojatien edessä olevaan parkkiruutuun
Itä-Suomen poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti taajamaliikennettä, etenkin suojatieturvallisuutta.Petri Kivimäki / Yle

Itä-Suomen poliisi valvoo tällä viikolla tehostetusti taajamaliikennettä, etenkin suojatiesääntöjen noudattamista ja risteyskäyttäytymistä. Poliisin valtakunnallinen suojatievalvontapäivä on keskiviikkona 14. huhtikuuta.

Tehostetulle suojatievalvonnalle on tarvetta etenkin keväisin, kun jalankulku- ja pyöräliikenne lisääntyy lumien sulettua. Autoilijoita on syytä muistutella varomaan kevyttä liikennettä entistä tarkemmin.

Poliisi kiinnittääkin valvonnassa erityistä huomiota moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajiin, joiden tulee antaa esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille.

– Samalla valvotaan myös pysäköintiä. Pysäköinti ja pysäyttäminen on kielletty viiden metrin matkalla ennen suojatietä, ylikomisario Markus Taskinen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Kenties eniten parannettavaa suojatieturvallisuuden lisäämiseksi olisi juuri pysäköinnissä.

– Aika usein havaitaan pysäköintiä liian lähelle suojatietä. Siinä on yksi ryhdistäytymisen paikka. Ja toinen on siinä, että annetaan se esteetön kulku suojatielle.

Liikenneturvallisuus maan keskitasoa

Taskinen sanoo, että Itä-Suomi sijoittuu kevyen liikenteen liikenneturvallisuuden osalta maan keskitasoon. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan Itä-Suomessa on kuollut tai loukkaantunut viime vuosina noin 15–26 jalankulkijaa vuodessa. Pyöräilijöitä on loukkaantunut tai kuollut 16–36 vuodessa.

– Kokonaisuudessaan loukkaantuneita ja kuolleita on ollut vuosittain noin 36–50 henkilöä. Onneksi pienempi osa luvusta on menehtyneitä.

Taskinen muistuttaa, että tilastoihin on laskettu vain poliisin tietoon tulleet tapaukset.

Lue seuraavaksi