1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Biden vaatii Venäjää liennyttämään jännitteitä Ukrainassa – ehdotti Putinille tapaamista

Biden ja Putin keskustelivat puhelimitse tiistaina.

Ukraina
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuu auditoriossa Washingtonissa.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.Alex Wong / AFP

Yhdysvallat vaatii Venäjää liennyttämään jännitteitä Ukrainan rajalla. Valkoinen talo tiedotti (siirryt toiseen palveluun) tiistaina, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli keskustellut asiasta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Moskovasta todettiin hetkeä myöhemmin, että keskustelu oli käyty Washingtonin aloitteesta.

Valkoisen talon mukaan Biden kertoi Putinille olevansa huolissaan siitä, että Venäjä on lisännyt joukkojaan Krimin niemimaalla ja Ukrainan rajoilla. Bidenin mukaan Yhdysvallat on sitoutunut puolustamaan Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta.

Kremlin mukaan Putin oli kertonut Bidenille Venäjän näkemysten Ukrainan kriisin ratkaisusta perustuvan Minskin sopimukseen.

Kremlistä kerrottiin myös, että Biden oli ilmaissut haluavansa normalisoida maiden suhteet ja esittänyt yhteistyötä mm. Iranin ydinsopimuksen, Afganistanin ja ilmastonmuutoksen suhteen.

Pelko palasi Ukrainan etulinjassa elävien ihmisten elämään: "Minne minä pakenisin?" – Yle raportoi pahentuvasta tilanteesta paikan päältä

Bidenin ja Putinin kerrotaan puhuneen myös muista asioista, muun muassa asevalvonnasta ja Uusi Start -sopimuksen jatkosta.

Valkoisen talon mukaan Biden esitti, että keskustelua kaikista maiden välisistä asioista jatkettaisiin huipputason tapaamisessa jossain kolmannessa maassa lähikuukausina.

Kreml vahvistaa tapaamisehdotuksen, mutta ei kerro, miten Putin vastasi siihen.

Biden ja Putin kävivät viime kuussa lausuntojensa välityksellä varsin kärkevää sananvaihtoa.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Donald Trump tapasi Putinin kesällä 2018 Helsingissä. Venäjän valtion omistama uutistoimisto Tass muistuttaa, että ulkoministeri Pekka Haavisto totesi helmikuussa, että Suomi voisi isännöidä myös Bidenin ja Putinin tapaamista.

Putin keskusteli tiistaina myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

Lue myös:

Tutkija uskoo Kremlin testaavan länttä ja erityisesti uutta Yhdysvaltain presidenttiä – Venäjä lisää kalustoa Ukrainan rajalle

Venäjä ja Yhdysvallat keskustelivat Itä-Ukrainan tilanteesta, kertoo Tass

Ukrainan ja Venäjän välillä sanasotaa – EU huolissaan Ukrainan rajoilla olevista venäläisjoukoista

Keskittääkö Venäjä joukkoja Ukrainan-rajalle? Yhdysvallat on huolissaan, Ukrainan presidentti syyttää Venäjää uhkaavasta ilmapiiristä

Putin vastasi Bidenille sananlaskulla: "Joka toista haukkuu, itse on" – myöhemmin Putin ehdotti Bidenille verkkokeskustelua mahdollisimman pian 18.3.

Joe Biden kutsuu Vladimir Putinia tappajaksi ja uhkaa seurauksilla Venäjän vaalihäirinnän takia 17.3.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Tass

Lue seuraavaksi