1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sauli Niinistö

Niinistö esitti Putinille puhelimessa vakavan huolensa tilanteesta Ukrainan rajalla – Putin väläytti vihreää valoa Niinistön huippukokousaloitteelle

Niinistö toi esiin myös tarpeen keskusteluille ja toimille jännitteiden vähentämiseksi.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö istuu työpöytänsä ääressä.
Presidentti Sauli Niinistö tapasi Politiikan toimittajat ry:n edustajia etäyhteydellä 21. tammikuuta.Riikka Hietajärvi / Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat tänään tiistaina käyneet pitkän puhelinkeskustelun, tiedottaa tasavallan presidentin kanslia (siirryt toiseen palveluun).

Presidentit puhuivat jännittyneestä tilanteesta Krimin niemimaalla sekä Venäjän ja Ukrainan rajalla. Presidentti Niinistö esitti vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä joukkojen siirtelyn myötä ja toi esiin tarpeen keskusteluille ja toimille jännitteiden vähentämiseksi.

Venäjä on viime aikoina keskittänyt sotajoukkojaan Ukrainan rajoille, mikä on kasvattanut pelkoja Ukrainan sodan kiihtymisestä.

Presidentti Putin kertoi keskustelustaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa ja myös presidenttien suunnitellusta tapaamisesta.

Biden ehdotti omassa puhelinkeskustelussaan Putinille tapaamista jossain kolmannessa maassa lähikuukausina, mutta ei yksilöinyt, missä maassa. Putin tapasi Bidenin edeltäjän Donald Trumpin vuonna 2018 Helsingissä.

STT kysyi presidentin kansliasta, oliko Helsinki tapaamispaikkana esillä Niinistön ja Putinin välisessä puhelussa. Presidentin kansliasta muotoiltiin STT:lle lyhyt lausunto aiheesta.

– Suomi on tarjonnut hyviä palveluksiaan jo aiemminkin. Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapasivat aiemmin Helsingissä vuonna 2018. Nyt mahdollisen tapaamisen mahdollinen paikka on luonnollisesti auki, presidentin kansliasta todettiin.

Presidentti Niinistö kertoi puhelinkeskustelussa aloitteestaan 50-vuotiaan Helsingin hengen vahvistamiseksi vuonna 2025, ja siitä käytiin keskustelu myönteisessä hengessä. Venäläisen uutistoimiston TASSin mukaan Venäjän presidentti ilmaisi tukensa Niinistön aloitteelle.

Lisäksi esillä olivat oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vankilaolot.

TASSin mukaan Kreml kertoi puhelinkeskustelun jälkeen, että Putin ja Niinistö keskustelivat Suomen ja Venäjän välisen suhteen nykytilasta ja uusista molempia osapuolia hyödyttävien suhteiden solmimisesta eri aloilla.

Kremlin mukaan presidentit myös vaihtoivat näkemyksiään ajankohtaisista kansainvälisistä aiheista ja ilmaisivat sitoutumisensa yhteistyöhön arktisella alueella Venäjän puheenjohtajakaudella Arktisessa neuvostossa. Venäjän puheenjohtajakausi Arktisessa neuvostossa kestää vuoteen 2023 saakka.

Lue lisää:

Biden vaatii Venäjää liennyttämään jännitteitä Ukrainassa – ehdotti Putinille tapaamista

Presidentti Sauli Niinistö pitää Navalnyin tuomiota kovana ratkaisuna: "Meidän oikeusjärjestelmään tuomio ei istu mitenkään"

Ylen toimittaja Ukrainassa: ”Ihmiset ovat hyvin huolissaan” – Merkel kehotti tänään Venäjää vähentämään joukkojaan Ukrainan rajan läheisyydessä

Presidentti Niinistö HS:ssa: Huippukokous Helsingissä Etykin hengessä voisi parantaa suurvaltojen keskusteluyhteyttä

Lue seuraavaksi