1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Kevätmuutto etenee: Lapin lintutieteellisen yhdistyksen toimialueella havaittu jo 41 muuttajaksi tulkittua lintulajia

Lähipäivinä säiden odotetaan lämpenevän, mikä tulee vilkastuttamaan huomattavasti muuttolintujen saapumista.

Ensimmäiset taviokuurnat saapuivat Lappiin jo tammi-helmikuun vaihteessa. Kuva: Pirkka Aalto

Lumesta, jäästä ja yöpakkasista huolimatta kevät on edennyt Lapissa jouhevasti. Lapin lintutieteellisen yhdistyksen toimialueella onkin havaittu jo 41 muuttajaksi tulkittua lintulajia, kertoo lintuharrastaja Pirkka Aalto Lapin lintutieteellisestä yhdistyksestä.

– Ensimmäiset taviokuurnat saapuivat Lappiin jo tammi-helmikuun vaihteessa ja ne levittäytyivät nopeasti ruokintapaikoille eri puolille aluettamme. Helmikuun puolella tehtiin ensihavainnot myös merikotkasta ja harmaalokista. Muutamin paikoin kevään alkamisesta kertoivat naakat, jotka saapuivat pesimäpaikoilleen niin ikään jo helmikuun puolella.

Nyt sulapaikoista löytyy jo monin paikoin esimerkiksi laulujoutsenia, sinisorsia ja telkkiä, ja on vesilinnuista havaittu myös yksittäisiä meri-, metsä- ja kanadanhanhia, isokoskeloita ja mustalintukin. Sulapaikkojen reunoille puolestaan ovat ilmestyneet ensimmäiset kala- ja merilokit.

– Yhdeksän merimetson muuttoparvi matkasi Rovaniemen yli kohti Jäämerellä sijaitsevia pesimäseutujaan. Petolinnuista on havaittu varpushaukkoja ja piekanoja sekä kevään ensimmäinen suopöllö. Helmipöllöt ovat aloitelleet soidinpuputustaan monin paikoin ja myös lapin-, hiiri- ja varpuspöllöistä on tehty useita havaintoja. Mukavia yllättäjiä ovat olleet myös Rovaniemellä, Pellossa ja Kolarissa viihtyneet valkoselkätikat, Aalto kertoo tiedotteessa.

Ruokintapaikoille ovat saapuneet ensimmäiset peipot ja mustarastaat ja paikoitellen myös sepelkyyhkyt, urpiaiset, tundraurpiaiset ja vihervarpuset. Tien varsilla voi nyt nähdä isojakin pulmusparvia sekä ensimmäisiä värjötteleviä töyhtöhyyppiä. Yksittäisiä havaintoja on tehty myös niin ikään alkukeväälle tyypillisistä uuttukyyhkyistä ja mustavariksista. Suurimmalla osalla toistaiseksi havaituista lintulajeista ovat Lappiin asti ehtineet vasta aivan ensimmäiset tunnustelijat.

Kevään lajiluettelossa yllättävän monta harvinaisuutta

Lapissa harvinaisia kevätvieraita edustavat esimerkiksi Rovaniemellä Jätkänkynttilän ympäristössä jo pidempään viihtynyt luotokirvinen ja Inarin Mellanaavalla lauleskellut mustaleppälintu. Pikkuharvinaisuuksien listaa täydentävät myös muutamat tiklit ja vuorihempot sekä Pellossa havaittu turkinkyyhky.

– Komea valkea jalohaikara viihtyi myös pitkän tovin niinkin pohjoisessa kuin Utsjoen Karigasniemen Basijärvellä, ja toinen yksilö pistäytyi Pellon Turtolassa. Jäämeren lokkilintuihin kuuluva pikkukajava piipahti puolestaan ihmettelemässä pilkkijöiden touhuja Kolarin Ylläsjärvellä, Aalto summaa.

Lähipäivinä säiden odotetaan lämpenevän, mikä tulee vilkastuttamaan huomattavasti muuttolintujen saapumista.

– Nyt kannattaa kaivaa kiikarit kaapista ja nauttia alkaneesta keväästä. Saapuvat muuttolinnut ovat kuitenkin varma merkki jo kovaa vauhtia lähestyvästä kesästä sekä lisääntyvästä valosta ja lämmöstä, Aalto muistuttaa.