Hyppää sisältöön

Guatemalan kongressi kieltäytyi nimittämästä korruptiota vastaan taistellutta tuomaria perustuslakituomioistuimeen

Gloria Porras on tullut tunnetuksi korruption ja rankaisemattomuuden kulttuurin vastustajana.

Presidentti Alejandro Giammattei puhui Guatemalan kongressissa 14. tammikuuta. Kuva: Esteban Biba / EPA

Keskiamerikkalaisen Guatemalan parlamentti kieltäytyi ottamasta vastaan korruptionvastaisena tunnetun tuomarin virkavalaa vaikutusvaltaisen perustuslakioikeuden puheenjohtajaksi.

Perustuslakioikeudessa vuosikymmenen ajan toiminut tuomari Gloria Porras on tullut tunnetuksi yhtenä Keski-Amerikan johtavista oikeusvaltioperiaatteen puolustustajista.

Perustuslakituomioistuimen tuomarina Porras äänesti muun muassa YK:n tukeman korruptiovastaisen elimen CICIG:n karkottamista vastaan, vastusti diktaattori Efraín Rios Monttin kansanmurhatuomion kumoamista ja kannatti alkuperäiskansojen oikeutta tulla kuulluksi heidän alueitaan koskevissa luonnonvarahankkeissa.

– On selvää, että on vehkeilyä, jotta en voisi ottaa virkaa. Olen ollut itsenäinen tuomari ja itsenäisiin tuomareihin kohdistuu tässä maassa tämäntyyppistä toimintaa, Porras sanoi toimittajille lähtiessään kongressirakennuksesta.

Perustuslakituomioistuimeen päätyvät lähes kaikki Guatemalan kiistanalaisimmat poliittiset ja oikeudelliset kysymykset.

Tuomioistuimen ratkottaviksi tulevat esimerkiksi korruptiosta epäiltyjen huippupoliitikkojen ja kansanmurhasta tuomioita saaneeiden sotilasjohtajien kohtalot.

Yhdysvallat arvosteli ratkaisua

Kongressin puheenjohtaja Allan Rodriguez sanoi, että Porras ei voi liittyä perustuslakituomioistuimeen, koska häntä vastaan on meneillään keskeneräisiä oikeusjuttuja.

Porrasia vastaan on esitetty 60 valitusta ja 13 pyyntöä hänen syytesuojansa kumoamiseksi, jotta häntä vastaan voitaisiin nostaa syyte.

Porras on kutsunut häntä vastaan nostettuja haasteita perusteettomiksi.

Yhdysvallat kritisoi tuoreeltaan Guatemalan kongressin päätöstä. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Julie Chung sanoi sen murentavan Guatemalan sitoutumista itsenäiseen tuomioistuinlaitokseen ja korruptionvastaiseen työhön.

Vahvistetuilla tuomareilla suhteita vallanpitäjiin

Perustuslakituomioistuimessa on viisi tuomaria ja viisi sijaista. Kongressi valitsee yhden tuomarin ja sijaisen. Loput valitsevat Guatemalan asianajajaliitto, julkisten yliopistojen neuvosto, presidentti ja korkein oikeus.

Kongressi vahvisti tuomioistuimeen kolme muuta tuomaria, joilla arvostelijoiden mukaan on taustallaan ongelmallisia suhteita Guatemalan entiseen sotilashallintoon, äänestyksiä korruptionvastaisia toimia vastaan ja läheisiä suhteita toimeenpanevaan valtaan.

Yksi nimitetyistä, Robert Molina, oli varapresidenttiehdokkaana, kun entisen diktaattorin Ríos Monttin tytär Zury Ríos yritti Guatemalan presidentiksi. Perustuslakituomioistuin esti tuolloin yrityksen, koska lain mukaan Guatemalan sotilasvallankaappauksen johtajien lähisukulaiset eivät saa toimia presidenttinä.

Toinen virkavalansa vannonut tuomari, Dina Ochoa, äänesti perustuslakituomioistuimessa YK:n korruptionvastaisen operaation CICIG:n karkottamisen puolesta. Hänet nimitti alun perin virkaansa Guatemalan edellinen presidentti Jimmy Morales.

Juuri Morales katkaisi Guatemalan sopimuksen CICIG:n kanssa vuonna 2019. Perustuslakituomioistuimen enemmistö asettui CICIG:n kannalle.

Viimeisessä raportissaan CICIG katsoi (siirryt toiseen palveluun)korruptoituneiden voimien kaapanneen Guatemalan valtion.

Kolmas virkaansa vahvistettu tuomari, Leyla Lemus, oli vielä äskettäin Guatemalan nykyisen presidentin Alejandro Giammattein esikuntapäällikkö.

Toisaalta kongressi torjui Néster Vásquezin virkavalan tuomariksi. Häntä on syytetty yhteyksistä tuomarinimitysten manipulointiskandaaliin ja korruptoituneeseen entiseen ministeriin.