Saimaannorppaa suojeleva asetus raukeaa tänään eikä uusi ole voimassa – Alkaako Saimaalla villi verkkokalastus?

Valmisteilla oleva kalastusasetus on palannut lausuntokierrokselta.

Saimaannorppakanta on nykyään noin 400 yksilöä. Kuvassa kuutti. Kuva: Jouni Koskela

Saimaannorppaa suojeleva kalastusasetus päättyy tänään keskiviikkona, eikä uusi asetus vielä ole valmis. Viisi vuotta vanhalla asetuksella on muun muassa kielletty verkkokalastus norpan tärkeimmillä lisääntymisalueilla huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun lukuun ottamatta muikkuverkkoja.

Vaikka asetus raukeaa, Saimaalla tuskin alkaa villi verkkokalastus, arvioidaan maa- ja metsätalousministeriössä.

– Saamani tiedon perusteella kalastusalueen osakaskunnilla on halua tehdä viranomaisten kanssa asiaa koskevat sopimukset. Jos he haluavat saada tältä vuodelta sopimuksiin kuuluvat korvausrahat, heidän täytyy sitoutua kalastusrajoituksiin myös tämän päivän jälkeen, sanoo kalastusneuvos Eija Kirjavainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

– Luotan osakaskuntiin, että he kantavat vastuun saimaannorpan suojelusta.

Kirjavaisen mukaan kalastusasetuksen merkitys onkin suurin niillä Saimaan alueilla, joilla ei ole osakaskuntaa eikä tahoa, jonka kanssa kalastuksesta voitaisiin sopia.

Lausuntokierrokselta palanneen kalastusasetuksen valmistelu on vielä kesken, ja sen hyväksyminen on aikanaan hallituksen käsissä.

Asetuksen kiistanalaisimpia kohtia on tiettävästi verkkokalastuskiellon pidentäminen huhtikuusta aina heinäkuulle saakka, mitä erityisesti suojelujärjestöt ovat vaatineet. Asetuksen hyväksyminen on aikanaan hallituksen käsissä.

Saimaannorppakanta on vahvistunut viime vuosina reiluun 400 yksilöön.