Hyppää sisältöön

Vanki pääsi pakenemaan monen epäonnisen sattuman oikusta: oikeus tuomitsi 120 euron sakot

Vanki pääsi hetkeksi pakenemaan Kylmäkosken vankilasta viime kesänä.

Kylmäkosken vankilasta pakeni viime kesänä vanki ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun vankila aloitti toimintansa vuonna 1993. Kuva: Miikka Varila / Yle

Kylmäkosken vankilasta paennut on tuomittu 120 euron sakkoihin. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi 1997 syntyneen miehen vangin karkaamisesta 20 päiväsakkoon, josta miehen tuloilla kertyy 120 euroa.

Oikeus otti lieventänä huomioon sen, että paon jälkeen vanki oli siirretty toiseen vankilaan ja joutunut olemaan varsin pitkään eristyksessä.

Kylmäkosken vankilasta pakeni viime kesänä vanki ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun vankila aloitti toimintansa vuonna 1993.

Virhe pääsi tapahtumaan, kun vankilasta oli vapautumassa toinen vanki. Karkuri käytti hänen nimeään ja oli samannäköinen kuin vapautumassa oleva vanki, kertoi vankilan johtaja Harri Rämö kesällä.

– Yhdennäköisyys on huomattava, mutta siitä huolimatta näin ei olisi saanut käydä, Rämö kertoi.

Oikeuden papereista selviää, että moni muukin sattuma auttoi paossa.

Kuittasi väärällä nimellä

Vanki esiintyi vapautettavana henkilönä ja antoi tämän henkilötiedot. Näin rangaistuslaitoksen vastaanotossa vartija uskoi, että tämä olisi ollut 13. heinäkuuta vapautettava vanki.

Oikeuden papereista ilmenee, että vanki oli muistanut väärän henkilötunnuksensa 70-prosenttisesti oikein, mutta tämä on henkilökunnan mukaan tavallista.

Tuomiosta ilmenee tarkka tapahtumaketju. Vanki kertoo heränneensä ennen sellikaveriaan ja menneensä istumaan käytävälle.

Vartija kertoi huutaneensa osastolle, että vapautuva vanki voi lähteä. Hänen luokseen oli tullut kyseinen vanki. Vartijan mukaan vanki oli vastannut olevansa vapautumassa.

Vangin mukaan hän ei tehnyt tekoa tahallaan, eikä tiennyt olleensa vapautumassa. Oikeus uskoi työntekijöiden kertomaa tapahtumaketjua.

Vartija koulutti uutta työntekijää, eikä ollut ehtinyt tarkistaa tietokoneelta tarkempia tietoja.

Vastaanotossa vankilan työntekijä ihmetteli, miksi hänelle tuttu vanki on siellä. Vanki oli vastannut vapautuvansa ja kuittasi paperit väärällä nimellä.

Työntekijää sekoitti myös se tieto, että sillä vangilla, jonka oikeasti olisi pitänyt vapautua, oli ennen ollut sama sukunimi kuin karkurilla.

Sillä vangilla, jonka olisi pitänyt oikeasti vapautua, oli ennen ollut sama sukunimi kuin karkurilla. Työntekijä luuli vangin vaihtaneen takaisin entisen sukunimensä.

Vasta kun osaston vartija oli saanut tietokoneen järjestelmän auki, oli hän ymmärtänyt, että väärä vanki oli vapautunut.

Kylmäkosken tapaus on tiukentanut käytäntöjä vankiloissa.

Ei ollut paossa kauan

Karannut vanki ei ehtinyt olla kauan pakosalla. Hänestä tehtiin etsintäkuulutus, ja poliisi otti hänet kiinni karkaamisesta seuraavana päivänä.

Vuosittain Kylmäkosken vankilasta vapautetaan 400–500 vankia. Tapaus on harvinainen.

Suomen laissa vangin karkaaminen on rikos, josta voi seurata sakkoja tai enintään vuosi vankeutta.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue lisää:

.
.