Hyppää sisältöön

Uusi-Seelanti kieltää karjanviennin meriteitse – Syynä huoli eläinten kärsimyksistä

Uuden-Seelannin hallitus korosti, että kiellolla ei ole tarkoitus loukata Kiinaa, joka on keskeinen elävän karjan ostaja.

Uusi-Seelanti kieltää elävien eläinten viennin meritse
Uusi-Seelanti kieltää elävien eläinten viennin meritse

Uuden-Seelannin hallitus kieltää nautojen ja muiden eläinten viennin merikuljetuksissa eläinten hyvinvoinnista nousseen huolen takia.

Kielto tulee voimaan kahden vuoden siirtymäajalla.

Taustalla on huoli eläinten kärsimyksistä pitkillä merimatkoilla ja niiden kohtelusta vientimaissa, joissa eläintensuojelun standardit voivat olla Uutta-Seelantia heikommat.

Viime vuonna Uusi-Seelanti keskeytti karjan kuljetukset väliakaisesti, kun Kiinaan matkalla ollut 5 800 lehmää kuljettanut rahtialus upposi myrskyävällä merellä Japanin lähistöllä. Haverissa kuoli yli 40 miehistön jäsentä ja kaikki aluksessa olleet eläimet.

Maatalousministeri: Mainehaitta ylittää hyödyt

Uuden-Seelannin maatalousministeri Damien O’Connor sanoi, että mainehaitta ylittää rahallisen hydöyn, jota viennistä koituu. Ministerin mukaan Uudella-Seelannilla ei ole keinoja huolehtia eläinten hyvinvoinnista sen jälkeen, kun nämä ovat lähteneet maan rannikolta.

– Uuden-Seelannin pitää olla edelläkävijä maailmassa, jossa eläinten hyvinvointi on kasvavan silmälläpidon alla, jos haluamme tosiaan olla kaikkein eettisimpiä ruoantuottajia, O’Connor sanoi.

Viime vuonna elävän karjan kuljetusten arvo oli 261 miljoonaa Uuden-Seelannin dollaria eli noin 155 miljoonaa euroa. Kuljetusten määrä kasvoi voimakkaasti edellisvuodesta, kun viejät kiirehtivät toimittamaan karjaa ennen mahdollista vientikieltoa.

Elävien eläinten kuljetuksen muodostavat kuitenkin vain aivan murto-osan Uuden-Seelannin maataloustuotteiden viennistä. Maatalousvienti on Uuden-Seelannin tärkein ulkomaisen valuutan lähde.

"Kyse ei ole Kiinasta"

Maatalousministeri O’Connor sanoi, että Kiinaa on informoitu suunnitelmista. Hän korosti, että kiellolla ei ole tarkoitus loukata Kiinaa, joka on Uuden-Seelannin tärkein kauppakumppani ja suurin elävän karjan ostaja.

– Tässä ei ole kyse Kiinasta. Kyse on eläinten hyvinvoinnista, O’Connor sanoi.

– Meillä on asiallinen suhde kiinalaisiin ja olen varma, että he ymmärtävät kantamme.

Kielto ei koske lentoteitse vietäviä eläimiä kuten ravihevosia.

Maanviljelijöitä edustava järjestö Federated Farmers sanoi olevansa yllättynyt kiellosta ja sanoi viejien noudattavan hyvin korkeita eläinten hyvinvoinnin standardeja.

Järjestö sanoi, että siirtymäaika antaa kuitenkin maanviljelijöille aikaa hoitaa olemassaolevat sitoumuksensa loppuun ja tarkastella uusia vaihtoehtoja karjan viennin tilalle.

Eläinten oikeuksia puolustava SAFE-järjestö piti kieltoa tervetulleena mutta oli huolissaan siitä, että satoja tuhansia lehmiä ehditään vielä viedä siirtymäkauden aikana merkitse ja että esimerkiksi kananpoikien kuljetukset lentokoneilla jatkuvat.

.
.