Hyppää sisältöön

Kokenut sukeltaja hukkui kaivokseen Pieksämäellä – "Yhteisö ottaa kuoleman raskaasti", sanoo yhdistyksen puheenjohtaja

Montolan kaivossukeltajat miettii, löytyykö omasta toiminnasta parannettavaa.

Sukeltajia Montolan kaivoksessa. Kuva: Pekka Tuuri

Sukeltaja kuoli Montolan kaivoksessa Pieksämäellä tiistaina. Poliisi on vahvistanut tiedon. Ruumis löytyi etsintöjen jälkeen illalla vedenalaisesta kaivoskuilusta.

Hukkunut on keski-ikäinen mies. Poliisin alustavien tietojen mukaan menehtyneelle sukeltajalle tapahtui ylösnousuvaiheessa jotain, mikä johti kuolemaan.

Toinen paikalla ollut sukeltaja pääsi itse ylös kaivoksesta. Hän nousi pintaan liian nopeasti hälyttääkseen apua, joten hänet toimitettiin varmuuden vuoksi sairaalahoitoon.

– Hänellä ei kuitenkaan ole ollut sukeltajantautiin viittaavia oireita, kertoo Montolan kaivossukeltajien puheenjohtaja Jani Santala.

"Sukeltaessa ei mieti tunteita"

Pintaan päässyt sukeltaja ilmoitti mahdollisesti hukkuneesta kaveristaan tiistaina iltapäivästä. Ilmoittajan mukaan sukeltaja oli 32 metrin syvyydessä ilmataskussa.

Paikalle hälytettiin poliisin ja pelastuslaitoksen lisäksi valtakunnallinen Vapepan erikoissukellusryhmä ja Montolan kaivossukeltajien vapaaehtoisia. Pinta-avustajineen paikalla oli toistakymmentä sukeltajaa.

– Sukelluspiirit ovat kohtalaisen pienet Suomessa. Lähes kaikki tuntevat toisensa jotakin kautta. Kuolema on tietenkin vielä isompi asia omaisille, mutta myös yhteisö ottaa sen raskaasti, Jani Santala kuvaa.

Santala ei ollut itse paikalla, mutta on osallistunut vastaavaan operaatioon Norjassa.

– Sukeltaessa ei mieti tunteita. Ne tulevat myöhemmin, kun on päässyt takaisin pintaan.

Santala tuntee molemmat paikalla olleet sukeltajat vuosien takaa.

– Molemmat ovat erittäin kokeneita sukeltajia. Heidät on tunnettu luotettavina ja turvallisuushakuisina sukeltajina.

Pieksämäellä sijaitseva Montolan vanha kalkkikaivos on sukeltajien suuressa suosiossa. Video: Pasi Mannermaa / Montolan kaivossukeltajat. Musiikki: Epidemicsound.

Ainakin kaksi kuollut aiemmin

Montolan vanha kaivos on sukeltajien suosiossa ja Santalallekin tuttu kohde. Hän on tehnyt siellä satoja sukelluksia.

Santalan mukaan vanhat kaivokset kiinnostavat sukeltajia, mutta vastaavia kohteita ei ole kovin montaa Suomessa eikä Euroopassakaan.

– Niihin sukeltaminen on vähän kuin sukeltaisi museoon katsomaan, mitä kaivostyöläiset ovat aikanaan tehneet. Montolassa on hyvä näkyvyys, ohjausnarut ja fasiliteetit. Homma on tehty turvalliseksi ja toiminta on valvottua.

Montolassa on kuitenkin sattunut onnettomuuksia ennenkin. Kaivoksessa on kuollut aiemmin ainakin kaksi sukeltajaa ja useita on viety sairaalahoitoon sukeltajantaudin takia.

Santalan mukaan Montola ei ole yhtään sen vaarallisempi sukelluspaikka kuin muutkaan kohteet.

– Itse asiassa Montola on ehkä turvallisempi kuin moni muu paikka.

Aiemmat onnettomuudet sattuivat ennen kuin sukeltaminen kaivoksessa sallittiin vuonna 2016. Tuolloin yhdistys ei vielä kontrolloinut ja valvonut toimintaa.

"Sukellusharrastus vaatii omistautumista, kouluttautumista, harjoittelua ja kalusteinvestointeja", kuvaa Jani Santala. Kuva Montolan kaivoksesta. Kuva: Pekka Tuuri

Nyt Montolan kaivossukeltajat ovat tehneet turvasäännöt yhdessä pelastuslaitoksen ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kanssa.

– Noudatamme sääntöjä kirjaimellisesti ja pyrimme tekemään asiat mahdollisimman turvallisesti.

Tekniikka- ja kaivossukeltajat varautuvat ongelmiin ottamalla mukaan kahdet tai jopa kolmet laitteet. Yksi laiterikko ei siis voi johtaa siihen, ettei sukeltaja pääse pois kaivoksesta.

– Sukeltamista voisi verrata meditaatioon. Se karsii äkkipikaiset henkilöt pois, koska se vaatii keskittymistä, alkutarkastusten tekemistä ja tsekkilistojen läpikäyntiä.

Toimintatavat puntariin

Kuolemantapauksen johdosta Montolan kaivossukeltajat miettii, löytyykö omasta toiminnasta parannettavaa. Santala arvelee, että asiasta keskustellaan myös Tukesin ja pelastusviranomaisten kanssa.

– Kaivossukeltaminen on turvallinen harrastus siinä missä moni muukin, mutta valitettavasti onnettomuuksia sattuu, vaikka kaikki tehdään niin, ettei mitään kävisi.

Poliisi ei epäile tapauksessa rikosta. Tapahtumien kulkua selvitetään poliisitutkinnassa ja onnettomuustutkintakeskuksen toimesta. Kuolinsyy varmistuu oikeuslääketieteellisen tutkimuksen jälkeen.

Lue lisää: