1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lääketieteellinen tiedekunta

Saila Suominen valmistui 47-vuotiaana ylioppilaaksi ja nyt lääkäriksi – poikkeuksellinen opintopolku tähtäsi uuteen uraan: "Pitää olla ala, missä voi työllistyä iäkkäämpänä"

Kun Suominen aloitti opintonsa, opiskelijoiden keski-ikä oli Oulun lääkiksessä lähes 24 vuotta. Viime vuonna se laski reilusti alle 22 vuoteen.

– Mieheni innosti opiskelemaan ja oli ylpeä, kun sain valokolakin ja pääsin lääkikseen. Poikakin totesi, että voit sitten hoitaa minua, jos on tarvetta, Suominen naurahtaa. Kuva: Janne Kärkkö / Yle

Oulun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta valmistuu vappuaattona vuosikurssi, joka aloitti opinnot vuonna 2015.

Yksi tuoreista lääketieteen lisensiaateista on 53-vuotias kokkolalainen Saila Suominen.

Vuosikurssinsa vanhimman opinnot ovat sujuneet normaalissa tahdissa. Hän on nauttinut niistä, vaikka fuksina tokaisikin, että haki lääkikseen mutta päätyi helvettiin.

– Ajattelin, että olen hyvä opiskelija, kun olin lukiossa jo tottunut lukemaan, mutta yliopistossa oli paljon vaativampaa. Piti laittaa isompi vaihde päälle.

Opinnot ovat olleet hänen mielestään haastavia, mutta eivät liian vaikeita. Vasta viimeinen vuosi vuosi on tökkinyt, ja sekin vain siksi, että korona muutti opiskelun etäopinnoiksi.

Lue seuraavaksi: Kymmenen ammatin Saila kirjoitti ällät ja mielii lääkäriksi: "Aluksi nuoret katsoivat ihmeissään"

Suominen ei ole alanvaihtaja, vaan ensikertalainen, joka tuli osan kurssitovereidensa lailla yliopistoon suoraan lukiosta. Erona on vain se, että viisi laudaturia ja kaksi eximiaa kirjoittanut Suominen sai valkolakkinsa 47-vuotiaana.

Lukio pelotti aikuista enemmän kuin lääkis

Saila Suominen jätti aikoinaan lukion väliin ja hankki ammatillisen koulutuksen. Hän myös kävi lukuisia kursseja ja työskenteli useassa ammatissa.

Tutuksi tulivat niin talonmiehen kuin paikallislehden toimittajan hommat. Hän työskenteli myös siivoojana, tuote-esittelijänä ja huonekalumyyjänä. Yrittäjyyttäkin tuli kokeiltua.

Saila Suominen istuu beigellä sohvalla juomassa teetä.
Saila Suominen valmistuu lääketieteen lisensiaatiksi 30.4.2021. Janne Körkkö tapasi tuoreen valmistujan.

Opiskelukipinä alkoi nostaa päätään, kun oma poika mietti, mihin hakeutua yläasteen jälkeen.

Lapsi valitsi ammattikoulutuksen maatalousoppilaitoksessa ja äiti lukion. Osa opinnoista onnistui aikuislukiossa, mutta kurssivalintojen vuoksi keski-ikäinen joutui istumaan pulpetissa myös 16–17-vuotiaiden kanssa.

– Lukio-opintojen aloitus aikuisena pelotti enemmän kuin lääkikseen meneminen. Ajattelin, että en opi mitään enää. Mietin myös, mitä nuoret ajattelisivat minusta.

Pelko osoittautui turhaksi. Nuoret pyysivät häntä mukaansa jopa abirientoihin ja oppi tarttui päähän. Suominen kokeili hakea lääketieteelliseen jo toisena lukiovuotenaan, mutta jäi parin pisteen päähän. Seuraavana vuonna ovet avautuivat Ouluun.

Ikä ei ole hidastanut opintoja

Opetushallinnon tilastopalvelu Vipusen tilastoista selviää, että vuonna 2015 Suomisen vuosikurssille hyväksyttyjen keski-ikä oli 23,8 vuotta. Hakijoista hieman yli 55 prosenttia oli naisia.

Itä-Suomen yliopiston opintoasiainpäällikkö Timo Kemppainen toteaa, että Saila Suomisella on ollut tiedot ja motivaatio kohdallaan.

– Ikä ei ole ollut hidaste uuden alan valinnassa eli hän on pärjännyt poikkeuksellisen hyvin.

Kemppainen uskoo, että lääketieteen lisensiaatin kuuden vuoden opinnot saattavat ainakin ajatuksellisesti rajoittaa useampien aikuisten alavaihtoa lääketieteen pariin.

Suomisella ikä nimenomaan ratkaisi sen, että hän halusi lääkäriksi.

– Kun vanhana lähtee lukemaan ja vielä vanhempana valmistuu, pitää olla ala, missä on hyvä työllisyystilanne ja missä voi työllistyä myös iäkkäämpänä, Suominen toteaa.

Suurin osa sisään todistusvalinnalla

Suomessa voi opiskella lääketiedettä Helsingin, Oulun, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistoissa.

Opiskelupaikka avautuu harvoille ensimmäisellä yrittämällä. Koska hakukertoja voi olla useita, luulisi, että lääkäriksi haluavien keski-ikä nousisi koko ajan.

Opetushallituksen tilastot kertovat päinvastaista. Lääketieteelliseen yrittävien keski-ikä on kääntynyt laskuun, ja yliopistot arvelevat sen johtuvan todistusvalinnasta, jonka korkeakoulut ottivat käyttöön 2020.

Pääosa opiskelupaikoista täytetään yliopistoissa ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella ja ammattikorkeakouluissa ylioppilastutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon arvosanojen perusteella. Käytössä on edelleen myös valintakoe.

Huoneentaulu tsemppaa uskaltamaan. Saila Suominen ei kadu valintojaan. Myös jatko-opinnot kiinostavat, mutta vasta myöhemmin. Kuva: Janne Kärkkö / Yle

Opetushallinnon tilastojen mukaan vuonna 2020 lääketiedettä opiskelemaan hyväksyttyjen keski-ikä vaihteli Turun yliopiston 20,7 vuodesta Kuopion ja Oulun 21,6 vuoden välillä. Vuotta aikaisemmin valittujen keski-ikä oli 21,7 vuodesta 22,4 vuoteen.

Lääketieteellisten alojen yhteisvalintaa koordinoi Turun yliopisto. Yhteisvalinnan koordinaattori Minna Hallia kertoo, että erityisesti kevään 2020 todistusvalinta johti keski-iän laskuun.

– Valinta oli poikkeuksellinen eli 75 prosenttia otettiin sisään todistusvalinnalla, ja keski-iässä oli selkeä lasku, kertoo Hallia.

Opintoasiainpäällikkö Timo Kemppainen Itä-Suomen yliopistosta muistuttaa kuitenkin, ettei yhden ja vielä koronan takia poikkeuksellisen vuoden perusteella voi tehdä tarkkoja päätelmiä.

– Koulutukseen hyväksyttyjen keski-iän vaihtelua on ollut aina jonkin verran.

Yliopistoista arvellaankin, että kevät 2021 näyttää todistusvalinnan todellisemman vaikutuksen. Hakijoita on ollut erittäin runsaasti edellisvuosien tapaan eli korona ei ainakaan ole vähentänyt halua hakeutua lääketieteen opintojen pariin.

Suominen tsemppaa toteuttamaan opiskeluhaaveita

Saila Suomisen vuosikurssilla aloitti parisataa opiskelijaa. Luku sisältää myös hammaslääketieteen opiskelijat. Moni kurssitovereista on alanvaihtaja, jolla on jo opiskeltuna aiempi korkeakoulututkinto.

Tilastojen mukaan alanvaihtajien määrässä on viime vuosina kuitenkin tapahtunut hienoista laskua.

Suominen suosittelee rohkeasti opiskelemaan, vaikka ikää olisi jo kertynyt ja kouluajoista vierähtänyt kymmeniäkin vuosia.

Moni pelkää, että kokopäiväiseksi opiskelijaksi heittäytyminen vie talouden kuralle.

– Suomessa saa opintolainaa ja -tukea. Koska minulla ei ollut aikaisempaa korkeakoulututkintoa, olen tullut niillä toimeen ja asunut edullisissa asunnoissa. Ensin neljän hengen solussa ja nyt lopuksi 14 neliömetrin vuokrayksiössä, Suominen kertoo.

Ensin soluasunto, sitten 17 neliömetrin yksiö ja nyt 14 neliömetrin opiskelukämppä. Kuva: Janne Kärkkö / Yle

Pikkumusta jää henkarille odottamaan

Saila Suominen on opiskellut nyt putkeen yhdeksän vuotta. On aika luopua opiskelijan identiteetistä ja kääräistä fuksivuonna hankitut haalarit hyllylle.

Myös pikkumusta joutuu jäämään henkarille, koska hieno rutistus jää loppuhuipennusta vaille. Juhlinnat on lykätty koronan takia hamaan tulevaisuuteen.

– Tässä kaikessa hiljaisuudessa valmistutaan ja valutaan työelämään, hän miettii.

Nyt huhtikuun lopussa valmistuvaa lääketieteen lisensiaattia ilahduttaa se, että hän on saanut töitä Oulun yliopistollisesta sairaalasta lastenpsykiatrialta, jonne teki myös lopputyönsä eli syventävät opintonsa.

Loppukesästä on tarkoitus siirtyä työskentelemään Kokkolan terveyskeskukseen.

Saila Suominen kertoo ajatelleensa opintojensa alussa, että kuuden vuoden kuluttua hän on valmis lääkäri.

– Nyt ymmärrän, että se oli vain peruskoulutus ja lääkärin ammatin harjoittamisen oppiminen tapahtuu työelämässä. Myös lääketieteen kehitystä joutuu seuraamaan herpaantumatta tulevaisuudessakin.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 30. huhtikuuta kello 23:een asti

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut:

Tässä on kevään vanhin ylioppilas – Matti Dahlbacka, 82: “Pää on niin terävä, että pitää aivan pipoa vaihtaa!”

Työssäkäyvät opiskelevat nyt ennätyspaljon – 31-vuotias Jenniina Sirkka: “Kaikesta selviää, kunhan pitää aikatauluista kiinni”

Maija Lahdensuo innostui oppimisesta vasta aikuisena – 47-vuotias kannustaa opiskelemaan iästä riippumatta "Tiedon lisäksi olen saanut rohkeutta ja itseluottamusta"