Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain edustajat vierailevat Taiwanissa keskellä kasvavia jännitteitä Kiinan-suhteissa

Vierailu ärsyttää Kiinaa, joka pitää Taiwania osanaan. Kiina on ilmoittanut sotaharjoituksista Taiwanin lähellä.

Yhdysvaltain edustajat tapaavat vierailulla muun muassa presidentti Tsai Ing-wenin. Kuva: Ritchie B. Tongo / EPA

Yhdysvaltain, Kiinan ja Taiwanin kiristyvät suhteet leimaavat Yhdysvaltain edustajien vierailua Taiwaniin.

Yhdysvaltain entinen demokraattisenaattori Chris Dodd ja entiset ulkoministeriön apulaisministerit Richard Armitage ja James Steinberg saapuivat Taiwaniin tänään keskiviikkona. He tapaavat huomenna torstaina Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin.

Entinen senaattori ja ulkoministeriön edustajat ovat presidentti Joe Bidenin epävirallisia edustajia. Vierailulla viestitään Yhdysvaltain sitoutumista Taiwanin tukemiseen.

Vierailu nostattaa ärtymystä Kiinan kommunistijohdossa, joka pitää Taiwania osana Kiinaa.

Kiina ilmoitti vierailun edellä sotaharjoituksista Taiwanin lähellä.

– Kansan vapautusarmeija järjestämät taisteluharjoitukset Taiwaninsalmessa ovat tarpeellinen toimi, jolla vastataan nykyiseen turvallisuustilanteeseen Taiwaninsalmella ja turvataan kansallista itsemääräämisoikeutta, Kiinan Taiwanin-asioiden toimiston edustaja Ma Xiaoguang sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Sotaharjoitukset ja koulutusoperaatiot lähettävät viestin, että päättäväisyytemme torjua Tawanin itsenäisyys ja Taiwanin ja Yhdysvaltain vehkeily ei ole vain puhetta, Ma sanoi.

Taiwan on ilmaissut huolta Kiinan sotilaskoneiden lennoista saaren tuntumassa.

Kiinan ilmavoimien 25 lentokonetta, joukossa hävittäjiä ja pommikoneita, lensi Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusalueelle maanantaina. Kyseessä on suurin tämäntyyppinen tunkeutuminen Taiwanin ilmatilaan.

.
.