Hyppää sisältöön

Valtakiistan pelätään horjuttavan Somalian vakautta: Presidentti hyväksyi lain kautensa pidentämisestä, ulkovallat uhkaavat pakotteilla

Eräs kansalaisjärjestöjohtaja sanoo, että lakia voi käytännössä pitää vallanhaluisten ihmisten vallankaappauksena.

Presidentti Mohamed Abdullahi Mohamed puhumassa parlamentille 6. helmikuuta. Kuva: Said Yusuf Warsame / EPA

Somalian presidentti Mohamed Abdullahi Mohamed on allekirjoittanut lain, joka pidentää hänen virkakauttaan kahdella vuodella.

Parlamentin alahuone hyväksyi aiemmin keskiviikkona lain yksimielisesti. Ylähuoneen eli senaatin puheenjohtaja on sen sijaan tyrmännyt sen perustuslain vastaisena. Laista ei äänestetty ylähuoneessa.

Myös Farmajo-nimellä tunnettu presidentti ja Somalian viiden osavaltion johtajat sopivat syksyllä välillisten parlamentti- ja presidentinvaalien järjestämisestä viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa. Sopu kuitenkin kariutui kiistelyyn siitä, miten vaalit toteutetaan.

"Nakertaa uskottavuutta"

Opposition presidenttiehdokkaat varoittavat yhteisessä lausunnossaan, että presidentin valtakautta jatkava laki on uhka vakaudelle, rauhalle ja yhtenäisyydelle.

Lakia ovat vastustaneet myös Somalian avustajatahot, jotka pelkäävät sen lisäävän epävakautta maassa. Ne pelkäävät, että ääri-islamilainen al-Shabaab-liike käyttää kiistelyä hyväkseen.

Muun muassa Yhdysvallat on uhannut Somaliaa pakotteilla, jos laki hyväksytään. Ulkoministeri Antony Blinken patistaa osapuolia palaamaan pikaisesti neuvottelupöytään.

EU varoittaa niin ikään konkreettisista toimista, jos neuvotteluja ei jatketa. Britannia on sanonut, että lain myötä sen on mietittävä uudelleen suhdettaan Somaliaan. Sen mukaan laki nakertaa Somalian johdon uskottavuutta.

Opposition tukijat osoittivat 19. helmikuuta pääkaupungissa Mogadishussa mieltä vaalikiistan takia. Kuva: Said Yusuf Warsame / EPA

Somali Peace Line -kansalaisjärjestön edustaja Abdullahi Mohamed Shirwa sanoo, että käytännössä kyse on vallanhaluisten ihmisten vallankaappauksesta.

Somalia on ollut epövakaa siitä asti, kun diktaattori Siad Barre syrjäytettiin vuonna 1991. Eri klaanien välille puhkesi sisällissota ja Somaliaan valittiin ensimmäinen parlamentti vasta vuonna 2012. Mohamed Abdullahi Mohamed valittiin presidentiksi vuonna 2017 ja hänen virkakautensa piti päättyä helmikuussa.

Hallitusta vastaan taisteleva al-Shabaab hallitsee edelleen osia maasta.

.
.