1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun opetuksen verkkopalveluihin kohdistettu tietomurto pystyttiin estämään – varotoimenpiteenä tulee vaihtaa salasana

Turun kaupunki on tehnyt viikonloppuna ja maanantaina tapahtuneesta tietomurrosta rikosilmoituksen.

Turun opetuksen verkkopalveluihin on kohdistunut tietomurtoyritys. Kuvituskuva. Kuva: Sascha Steinbach / EPA

Turun kaupungin opetuksen OPAS-verkkopalveluihin kohdistui viikonlopun ja maanantaiaamun aikana tietomurto, kertoo Turun kaupunki tiedotteessaan. Tietomurron laajuus selvisi kaupungille maanantaiaamuna tietoturvan valvontajärjestelmän kautta.

OPAS-verkkopalvelua käyttävät Turun kaupungin opettajat, oppilaat ja opiskelijat opetuksen toteuttamiseen ja yhteydenpitoon.

Ulkopuolinen tietomurto OPAS-ympäristöön on tapahtunut kiristyshaittaohjelman levittämiseksi, mutta levittäminen on onnistuttu ylläpitoprosessein estämään.

– Tapahtumaan liittyen on syytä varautua, että OPAS-ympäristön käyttäjien tunnustietoja on päässyt tietomurron tekijöiden käsiin, ja siksi varotoimenpiteenä kaikkia opettajia, oppilaita ja opiskelijoita sekä sivistystoimialan hallinnon verkon käyttäjiä on jo pyydetty maanantaina 12. huhtikuuta vaihtamaan salasanansa, kertoo Turun kaupunki.

Kaupunki on tehnyt tietomurrosta rikosilmoituksen poliisille. Tapahtuneesta on tehty myös ilmoitukset kyberturvallisuuskeskukseen ja tietosuojavaltuutetulle.

Tällä hetkellä palvelut toimivat kaupungin mukaan opetuksen verkossa normaalisti. Kaupunki selvittää tietomurron tarkkaa laajuutta.

Tietomurrosta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).