1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. COVID-19

Kanta-Häme saattaa palata koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen jo tällä viikolla

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että yli 12-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa voitaisiin avata jo huhtikuun lopulla.

COVID-19
Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri Sally Järvelä.
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen painottaa että kaikkein tärkein toimi on edelleen jokaisen yksilön kohdalla ei-välttämättömien kontaktien rajoittaminen minimiin, jotta ilmaantuvuus ja riskitaso saadaan painettua alas ja lievennyksiä voidaan toteuttaa.Ville Välimäki / Yle

Koronaepidemia on kehittynyt Kanta-Hämeessä parempaan suuntaan jo useamman peräkkäisen viikon ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että maakunta saattaa palata koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen vielä kuluvan viikon aikana.

Kanta-Häme siirtyi koronaepidemian leviämisvaiheeseen marraskuun lopussa ja on ollut siellä siitä lähtien. Maakunnan pandemiaryhmän on tarkoitus tehdä siirtymisestä virallinen linjaus loppuviikosta.

Tämä tarkoittaisi sitä, että yli 12-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastuksia arvioidaan tällä ja ensi viikolla maakuntaryhmässä. Mahdollisesti ne voitaisiin avata huhtikuun 26. päivä turvatoimin. Aikuisten ryhmäharrastusten edellytyksiä arvioidaan huhti-toukokuun vaihteessa. Ne voisivat avautua mahdollisesti 10. toukokuuta tai 17. toukokuuta alkaen turvatoimin.

Edellytyksenä avaamiselle on edelleen kohentuva tautitilanne. Lievennysten on oltava myös valtioneuvoston tai vastaavan tahon määräysten ja ohjauksen mukaista ja toiminta ei saa vaarantaa paikallista tai kansallista epidemiastrategiaa.

– Yksittäisiä irtiottoja yhden maakunnan osalta ei ole järkevä tehdä, jotta koko Suomi pääsee hyvälle tasolle kesällä. Kyllä kantahämäläiset ansaitsevat lievennyksiä, koska täällä on toimittu niin hienosti, toteaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Sairaanhoitopiiri painottaa, että kaikkein tärkein toimi on edelleen jokaisen yksilön kohdalla ei-välttämättömien kontaktien rajoittaminen minimiin, jotta ilmaantuvuus ja riskitaso saadaan painettua alas ja lievennyksiä voidaan toteuttaa.

Rokotettavalla mahdollisuus nähdä, minkä rokotteen saa

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä linjasi viime viikolla, että kaikissa maakunnan kunnissa rokoteaikaa varattaessa yli 65-vuotiailla henkilöillä on mahdollisuus nähdä, millä rokotteella kunakin päivänä rokotetaan. Valitsemalla tietyn päivän, on rokotettavalla teoriassa mahdollisuus valita, minkä rokotteen hän saa.

– Tällöin rokoteaika voi löytyä aiemmin Astra Zenecan ottavalle, koska esimerkiksi Pfizerin rokotetta ei riitä vielä kaikille niille, jotka sen ikänsä tai toiveensa mukaisesti haluavat, kertoo Sally Leskinen.

Käytännössä rokotteen valitseminen ei kuitenkaan onnistu, sanoo Hämeenlinnan rokotuksista vastaava palvelupäällikkö Heli Haapala.

– Rokotetta ei voi valita. Olemme määritelleet, että Astra Zenecan rokotetta saavat 65–69-vuotiaat perusterveet, joilla ei ole vasta-aiheita rokotteelle. Tällä viikolla rokotamme Pfizerilla ja Astra Zenecalla THL:n rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Haapalan mukaan Forssan seudun hyvinvointiyhtymän alueella on tiettyjä päiviä, jolloin rokotetaan Astra Zenecalla, mutta kohdryhmä rokotteille on sama kuin Hämeenlinnassa.

Leskisen mukaan Astra Zenecan rokotteet ovat liikkuneet Kanta-Hämeessä melko hyvin.

– Nyt ihmisillä on mahdollisuus saada tutkittua tietoa rokotteesta. Moni on varmasti huomannut, että arkipäivän riskeihin nähden rokotteen riski on hyvin pieni.

Päivitetty 15.4. klo 08.40: Juttua muokattu rokotteen valitsemista koskevien tietojen osalta ja lisätty Heli Haapalan kommentit. Jutusta saattoi aiemmin saada kuvan, että rokote on mahdollista valita valmistajan mukaan kaikissa Kanta-Hämeen kunnissa. Käytännössä näin ei kuitenkaan ole.

Lue seuraavaksi