1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sillat

Kulku työmaan halki ja kiertotietä – Kolpintien siltatyömaa vaikuttaa Pietarsaaren seudun liikenteeseen monta kuukautta

Kolpintien eritasoristeyksen ikääntynyt silta purettiin pääsiäisen aikaan. Nyt alueella liikkujilta vaaditaan kärsivällisyyttä.

sillat
Kuvassa siltatyömaa ja työmaapäällikkö Pasi Pelkonen MPV-Infrarakenne Oy:stä
Työmaapäällikkö Pasi Pelkonen MPV-Infrarakenne Oy:stä esittelee työmaata, joka muuttaa liikennejärjestelyitä monen kuukauden ajaksi. Paikalta purettiin silta pääsiäisen jälkeen.Raila Paavola / Yle

Pietarsaaren seudulla autoilevat joutuvat pitkään käyttämään kiertoteitä tai ajamaan työmaan läpi Kolpintien eritasoristeyksen vanhan sillan purkamisen vuoksi.

Liki 60-vuotias vanha silta purettiin yhdessä yössä pääsiäisen aikaan.

Tilalle rakennetaan parhaillaan uutta teräsbetonirakenteista siltaa, joka valmistuu ja avataan liikenteelle lokakuussa. Urakan hinta on miljoona euroa.

Vanha silta lepäsi maapohjan päällä. Uusi silta on entistä korkeampi ja pidempi ja se ankkuroidaan kallioon. Parhaillaan valmistellaan uuden sillan perustamista. Se tehdään paaluttamalla.

Kevyelle liikenteelle uudet suunnitelmat

Autoilijat joutuvat monta kuukautta ajamaan työmaan läpi Rantatiellä eli tiellä numero 749. Kulku on järjestetty tilapäisten liikenneympyröiden kautta. Pietarsaaren Edsevönpuolen sisääntuloväylää eli Kolpintietä ajavat ohjataan kiertotielle.

Työmaapäällikkö Pasi Pelkonen MPV-Infrarakenne Oy:stä kertoo, että autoilijoiden osalta tilapäisjärjestelyt ovat sujuneet hyvin, vaikkakin toisinaan liikenne jonoutuu. Sen sijaan Rantatien kevyen liikenteen väylällä liikkuville mietitään uusia ratkaisuja:

– Pietarsaaren kaupunki ja Ely-keskus ovat vaatineet, että töiden ajan sillan alta (tiellä numero 749) kevyt liikenne pääsee kulkemaan. Siellä liikkuu kuitenkin koko ajan isoja työkoneita. Nyt mietimme tilapäisratkaisuja, joilla koululaiset ja muu kevyt liikenne pääsevät liikkumaan turvallisesti, kertoo Pasi Pelkonen.

Kuvassa siltatyömaa
Siltatyömaalla rakennetaan parhaillaan perustuksia. Uusi silta ankkuroidaan kallioon.Raila Paavola / Yle

Pääsiäisen jälkeen poispurettu silta oli noin 60-vuotias ja huonokuntoinen. Tilalle rakentuva uusi silta on edellistä vahvempi ja sen arvioidaan kestävän sata vuotta. Työmaapäällikkö Pasi Pelkonen täsmentää, että silta vaatinee elinkaarensa aikana kuitenkin vesieristysremontin kerran tai kaksi.

Lue seuraavaksi