Hyppää sisältöön

Hiljainen ramadan

Muslimien tällä viikolla alkanut paastokausi ajoittuu islamilaisen kalenterin yhdeksänteen kuukauteen.

Ramadanin alku vaihtelee vuosittain kuunkierron mukaan. Islamilaisessa hjira-kalenterissa on 12 kuukautta, mutta 354 päivää. Uskonoppineet seuraavat kuun liikkeitä Peshawarissa Pakistanissa.

Ramadanin viettoon valmistauduttiin tänä vuonna desinfioimalla kokoontumistiloja. Ramadania viettää arviolta 1,6 miljardia muslimia.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut ramadanin lisäävän tartuntoja erityisesti Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Gazassa sijaitsevassa moskeijassa noudatetaan rajoituksia.

Kaikkialla turvavälisuositukset eivät ole voimassa. Pakistanin Karachissa moskeijassa käydään lähes entiseen tapaan. Rokotuksia on suositeltu otettavaksi myös paastokauden aikana.

Islamin peruspilareihin kuuluvia Mekan pyhiinvaellusmatkoja ei tänä vuonna järjestetä suurille ryhmille.

Keskipäivän rukoushetki Afganistanissa. Pyhiinvaelluksen lisäksi islamin keskeisiä opinkappaleita ovat rukous, hyväntekeväisyys ja heikommassa asemassa olevien auttaminen, paasto ja usko.

Afrikan väkirikkaimmassa maassa Nigeriassa on läntisen Afrikan suurin muslimiväestö. Erityisesti islamin sunnisuuntaus on kasvussa.

Ramadanin aikana opiskellaan Koraanin sanomaa. Musliminainen tekee muistiinpanoja rukoushetken jälkeen Lagosissa.

Vaikka omaisten ja ystävien suuria kokoontumisia on kehotettu välttämään, kauppa käy vilkkaana. Myynnin kasvu on vuosittain jopa 60 prosenttia, verkkokaupan 30 prosenttia.

Lahjoista ja juhla-asuista ei tingitä tänäkään vuonna. Huivikauppias Kabulissa Afganistanissa.

Ramadan on yleensä myös matkailun aikaa. Dubaissa paastokauden alkamista juhlistettiin tykinlaukauksin.

Monissa maissa ramadania vietetään sodan melskeessä. Väkivaltaisuuksia pyritään kuitenkin hillitsemään juhlakaudella. Pyhän kuukauden aikana muistetaan kuolleita omaisia. Kuva Sanaasta Jemenistä.

Ramadan tuo valoa koteihin, juhlakausi on myös sisustushankintojen aikaa.

Turkkiin on ramadanin ensimmäiseksi kahdeksi viikoksi julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto rajuun nousuun kääntyneiden koronatartuntojen taltuttamiseksi.

Ramadaniin kuuluu paasto auringonnousun ja -laskun välisenä aikana. Ifltar-ateria nautitaan vasta iltaisin.

Kairon ilta. Paastokuukauden päättävää Eid-juhlaa odotetaan tänä vuonna poikkeuksellisen hartaasti kautta maailman. Ehkä tulevat päivän- ja kuunkierrot tuovat parempia koronauutisia.

Tekijät

Kari Nihti, Erja Tuomaala

Lähteet

KuvatEPA Reuters BBC