1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Oulussa otettuja koronatestejä analysoidaan nyt myös Helsingissä – ei vaikuta tulosten saamisnopeuteen

Kaikkiaan koronatestien määrä on viime viikkoina Oulussa pudonnut. Kuva: Antti Eintola / Yle

Oulussa julkinen laboratorio Nordlab lähettää nyt osan koronatesteistä Helsinkiin asti analysoitavaksi.

Oulun kaupungin alueelta otetuista normaaleista koronatesteistä jopa yli puolet analysoidaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin laboratoriossa, arvioi kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Taustalla on Nordlabin uusi alihankintajärjestely, joka on otettu nyt käyttöön maaliskuisen pilotin jälkeen. Syynä oli se, että Nordlab halusi huonossa koronaepidemiatilanteessa valmistautua mahdolliseen analysoitavien testimäärien kasvuun.

Nordlabin johtavan lääkärin Tuija Männistön mukaan Helsinkiin lähetettävät näytteet ovat ainoastaan Oulun Limingantullin testauspisteeltä, päivittäin niitä lähtee 200–300 kappaletta.

Paikallisesti analysoidaan aina kiireelliset näytteet, sekä testit, jotka on otettu sote-henkilöstöltä tai ulkomailla vierailleilta, kertoo puolestaan Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Oululaisille järjestelyn ei pitäisi käytännössä näkyä, koronatestitulokset tulevat samalla aikataululla kuin ennenkin.

Nordlab hoitaa koronatestien analyysejä viiden pohjoisimman sairaanhoitopiirin alueella. Esimerkiksi Oulussa laboratorioon tulee vuorokaudessa 600–2 000 testiä analysoitavaksi.

Kaikkiaan koronatestien määrä on viime viikkoina Oulussa pudonnut esimerkiksi maaliskuuhun verrattuna. Myös alueen koronatilanne on nyt parantunut ajasta, jolloin testien alihankintaa käynnisteltiin.

Tuija Männistön mukaan analysointia voitaneenkin palauttaakin takaisin Nordlabille Ouluun.

– Meillähän on täällä Pohjois-Suomessa hirveän hyvä koronatilanne. Joten on ehkä enemmän niin päin, että jossakin kohtaa mietimme, kotiutammeko nämä näytteet, jos tilanne jatkuu näin hyvänä.

Tästä voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.